Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wpływ technologii na zaw. wit. C w winie z DR
#1
Laskowska J ., Czyżycki A., Włodarczyk M.: Zmiany zawartości witaminy C w procesie otrzymywania win z dzikiej róży. Przem.Ferm.i Owoc.Warz. 2000,6, 15

krótki abstrakt;
zastosowano proces: 1kg rozdrobnionych mrożonych owoców zalano 1L wrzącej wody i podgrzewano mieszanine do 50*C, dodano 2,6g Pectinexu Ultra SP-L na 1kg owoców, 50mg SO2/kg i po 2 godzinach tłoczono.
Na 1L wina zastosowano 0,6L moszczu, 0,2g Fermaidu K oraz 0,3g mieszaniny fosforanu diamonu i sirczanu amonu (w stos. 1:1).

W czasie fermentacji i leżakowania nastąpiły ok. 25% straty wit. C, głównie związane z obecnoscią tlenu w nastawie.

Moszcz i wino z R. rugosa (1300mg/L wina) zawierało dwa razy wiecej wit. C niz z R. canina (600mg/L wina).
Odpowiedz
#2
Cytat:Wysłane przez moonjava
[...]
Na 1L wina zastosowano 0,6L moszczu,
[...]

Czy mógłbyś to trochę dokładniej wyjaśnić?

T.
Odpowiedz
#3
Czyli lepsza jest róża 'rasowa' (róża pomarszczona) od dzikiej jeśli chodzi o wit C :ksiazka:
Odpowiedz
#4
Na 1L wina zastosowano 0,6L moszczu tzn. reszte czyli 400ml stanolwiły cuker i woda (w kazdym litrze wina). :niewiem:
Odpowiedz
#5
Ciężko jest uzyskać moszcz z DR. A tak w przybliżeniu to dużo potrzeba całych owoców na otrzymanie takiego 0,6L moszczu? Ja zawsze fermentowałem całe owoce.
Odpowiedz
#6
Wcześniej napisałeś, że na 1 kg użyto 1 l wody: - czy to oznacza, że moszcz otrzymano poprzez zalanie owoców wodą?

T.
Odpowiedz
#7
Przecież stoi wyrażnie: tłoczono moszcz po zalaniu 1kg owoców 1 litrem wody.
A swoją drogą interesujące jest, że wychodzi stąd wydajność 3,3 l nastawu/ 1 kg owoców, podczas gdy przepisy przy fermentacji na miazdze przewidują 4-5l/kg.
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez jako
Przecież stoi wyrażnie: tłoczono moszcz po zalaniu 1kg owoców 1 litrem wody.
[...]
Nie stoi wyraźnie, moonjava tak nie napisał.
Moszcz to nie jest mieszanina moszczu z wodą, dlatego pytam. Jak rozumiem autor publikacji tak uznał? jeśli źle rozumiem to prosze o wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Tomek
Odpowiedz
#9
wychodzi że tak uznali; 1 kg owocow zalano 1 L wody, otrzymując po tłoczeniu tej mieszaniny x L "moszczu" z którego na kazdy litr wina uzyto 0,6 L.

o moszczu w sensie stricte chyba trudno mówić, bo róza mało soczystym owocem jest.



Skocz do: