Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wytrzymałość ryżu
#1
Dzień dobry. Jestem nowym użytkownikiem tego wspaniałego forum. Mam pytanie. Otóż wczoraj przepłukałem już 5 kg ryżu na swoje pierwsze winko lecz okazało się, iż pojemnik przecieka. Zanim uda się zlikwidować szkodę/zmienić pojemnik minie kilka dni. I tu moje pytanie. Ryż po płukaniu został zamknięty w dwóch miskach z pokrywkami. Ile czasu mogę go trzymać i czy będzie się jeszcze nadawał do wina? bo poszło bezsensownie koło 12 zł a 5 kg nie przejem :P dziękuje bardzo za odpowiedź ;)
Odpowiedz
#2
Namoczony może zacząć pleśnieć lub skwaśnieje. Zawsze możesz przeprowadzić wstępną fermentację w miskach, zwłaszcza że wyposażone są w pokrywki. Ewentualnie zasiarkować i liczyć na to że nic się nie zacznie rozwijać bakteryjno-pleśniowego.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Kolega Tequila ma rację. Ze swojej strony proponuję; oczywiście jeśli nie potrwa to zbyt długo a nie chcąc wstępnie siarkować ryżu, więc go spasteryzować, odsączyć na sicie ewentualnie w celu usunięcia jak największej z niego ilości wody odsączyć dodatkowo na czystych bawełnianych ręcznikach i zamknąć w lodówce, kilkakrotnie na dzień mieszając, co spowoduje jego lepszą wentylację, jednocześnie zabezpieczając go przed szkodliwymi bakteriami, lub grzybami. Po zakupie nowego fermentatora, powtórzyć proces pasteryzacji, następnie ochłodzić do temperatury pokojowej i do dzieła.
Odpowiedz
#4
Dziękuje bardzo za odpowiedzi. życzę owocnej majówki ;)



Skocz do: