Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
X (jubileuszowy) Konkurs Win Domowych Łódź 2018
#1
Kochani! Zapraszam do uczestnictwa w konkursie 2018! Będzie superasko, pula nagród Browinu zaskakuje... Wybierzcie i wysyłajcie swoje typy....
Regulamin i cała reszta niebawem...
Odpowiedz
#2
Regulamin i formularz zgłoszeniowy jest na stronie http://www.browin.pl. Proszę o czytelne, rzeczowe i bezbłędne wypełnienie karty zgłoszeniowej i wczytanie się w baje o RODO. Butelki zgłoszone do konkursu z niepodpisanym oświadczeniem o RODO zostaną BEZIMIENNIE przekazane do najbliższego domu dziecka, tak więc miejcie się na baczności. Zwracam uwagę także na odpowiednie zaklasyfikowanie zgłoszeń pod kątem zawartości cukru. Przypominam, że wina dosładzane sztucznizną, a zgłaszane jako wytrawne również nie mają szans, bo zostaną prześwietlone balingomierzem laboratoryjnym.
Konkurs odbędzie się 17 listopada od 9.30 rano. Łódzki Klub Winiarzy i Browin zaprasza do udziału, a także osobistego stawiennictwa. Równolegle do konkursu będą prowadzone warsztatowe pokazy produkcji pyszności, będą degustacje domowego jadła i napitków. Nikt się nie będzie nudził, a pewnie przy okazji może się nauczyć czegoś nowego.
Typujcie swoje typy! Przed 17.11 jeszcze trzy weekendy, zatem można solidnie dokonać wyboru kandydatów.
Odpowiedz
#3
Myślę, że ze względów humanitarnych jurorzy powini przetestować wina przed przekazaniem ich na zbożne cele aby ograniczyć zagrożenia (np.wino z cebuli)
Odpowiedz
#4
Czy z uwagi na działalność jednego z byłych ministrów nie dałoby się zmieścić zgłoszenia na jednym arkuszu A4 - Szkoda lasów- tam można zbierać winogenne surowce degustować lub inne...
Odpowiedz
#5
Akurat wino zagrażające życiu (ziemniak z cebulą) zostało wyróżnione dwa lata temu nagrodą pieniężną jako bardzo twórcze. Więc nie wieszaj psów na dziwolągach. Aczkolwiek.... Słuch po autorce tegoż wynalazku zaginął dość szybko po konkursie. Tu na forum przed laty też był niejaki Gucio, konstruktor wina z cebuli. Opisywał, opisywał i ... przepadł bez wieści. Może jednak ta cebula ma w sobie coś... np. demonicznego? Wampirycznego?
Druga rzecz - długość druku zgłoszenia. Niestety, w związku z absolutnie chybionymi regulacjami RODO (bo powinny wyeliminować : 1. nagabywanie/sprzedaż telefoniczną, 2. branie kredytu na krzywy ryj - tzn. bez dokumentacji filmowej i zdjęciowej oraz palcowo-odciskowej), brednie MUSZĄ się znaleźć na formularzu. Strasznie mi przykro, bo też lubię las.
Ale może pojawi się ktoś, kto podejmie się zrobienia wina z pokonkursowych formularzy zgłoszeniowych. Nagroda w kolejnym roku murowana!
Odpowiedz
#6
Bardzo gorąco zapraszam do wzięcia udziału.... Oceny całkiem ostre, ale nagrody bardzo całkiem fajne....
Powiem tak - jak ktoś zdobędzie medal/miejsce, to znaczy, że wino ZASŁUŻYŁO na dane wyróżnienie. Nie rozdajemy tytułow/medali na prawo i lewo. Rychtujcie swoich konkursantów!!
Odpowiedz
#7
Próbuje zapisać się na konkurs, wypełnić formularz, lecz nijak nie mogę go znaleźć.
Po otwarciu tego linku,http://www.browin.pl/, mam tylko stronę startową browinu, nic więcej nie mogę zrobić. Ktoś pomoże?
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#8
Formularz można pobrać też ze strony Klubu Winiarzy Łódzkich:
http://www.klubwiniarzy.pl/
Jest tam egulamin konkursu. Punkt 12 mozna pobrać formularz.
Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Odpowiedz
#9
Wino truskawkowe w tej edycji będzie klasyfikowane jako białe, różowe czy czerwone? ;)
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
#10
Białe/różowe.
Odpowiedz
#11
Pierwsze butelki konkursowe dotarły już do Browinu.
Prosimy nie czekać na ostatnią chwile - bo nic to nie da
Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Odpowiedz
#12
Jeszcze a propos kwalifikacji do kategorii win (mówię o kolorze, nie słodyczy). Ponieważ w regulaminie jest zapis dotyczący koloru, który głosi:
- żywy lub przyjemny dla oka 1 pkt;
- brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny 0 pkt;

a nie ma kryterium np. właściwy dla danego typu wina/rodzaju surowca, w tym roku nie będzie przenosin, ani karniaków za "niewłaściwe sklasyfikowanie pod względem koloru" wina.
Jak ktoś zadeklaruje, że wino jest białe/różowe, to w takiej kategorii będzie ocenione. Jak czerwone, to czerwone. Gorzej, jeśli ktoś zgłosi smolistą aronię do win białych. Wówczas.... no cóż, domyślcie się sami.
Odpowiedz
#13
Uważam to za progres i duży plus.

Pozdrawiam
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
#14
Nie wiem czy wyślę jakieś wina, ale sobie podyskutuję

Ten punkt regulaminu moim zdaniem nie ma sensu. To sprzeczność.
Cytat:W przypadku, gdy w winie zgłoszonym do kategorii win wytrawnych i półwytrawnych jest wyczuwalna słodycz mimo, że cukromierz wskazuje 1,5 Ballinga lub mniej, Komisja zaprzestaje dalszej oceny wina i je dyskwalifikuje.
Wino z 1,5blg to ulepek (dla mnie), to co najmniej 25g/l cukru. Kwalifikujecie wina po blg, po czym chcecie je odrzucać bo są słodkie.
Jakiś ułomny język może nie wyczuje 5g ale 25g to chyba każdy.

0 blg byłoby już bliżej 10-15g/l. Skoro to cukromierz laboratoryjny to pewnie dokładny.

Mam Solarisa po badaniach alc. 14,8%, ekstrakt ogólny 41,4g/l
Balingomierz pokazuje 0,5 (czeski dość dokładny - skala 0-10blg 30 cm długości)
Przecież to wino jest w kategorii słodkie.
Ale nie wg waszego regulaminu (choć nie jestem pewien czytając w/w punkt)
W której kategorii miałbym go zgłosić?
Odpowiedz
#15
Paweł, trochę historycznych postów:

Skrzych
"Mam problem, jako że spotkałem różne zakresy podziału win za względu na zawartość cukru.
Ja stosuję następujący podział:
>150g/l - bardzo slodkie
60-150g/l - słodkie
30-60g/l - półsłodkie
15-30g/l - półwytrawne
<15g/l - wytrawne

Tymczasem w ABC Wina jest inny podział:
>100g/l - bardzo slodkie
45-100g/l - słodkie
12-45g/l - półsłodkie
4-12g/l - półwytrawne
<4g/l - wytrawne

Który jest lepszy, jakie kryteria stosujecie?

Fea:
Ja mam inny... chyba z cieślaka, nie wiem.
>15g/l wytrawne
15-40g/l półwytrawne
40-80g/l półsłodkie
>80 g słodkie
Niektóre wina są na tyle specyficzne, że mając cukru jak półsłodkie czuć w nich tyle goryczy, że w sytuacji jakichś niejasności można podpisać je tak jak czujemy, tj. półwytrawne na przykład.

i Darek Rz:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 9 grudnia 2004 r.

w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych dla tych napojów

(Dz. U. z dnia 24 grudnia 2004 r.)

§ 9. "Polskie Wino/Polish Wine" spokojne, "Polskie Wino/Polish Wine" półmusujące, "Polskie Wino/Polish Wine" musujące, "Polskie Wino/Polish Wine" półmusujące gazowane oraz "Polskie Wino/Polish Wine " musujące gazowane zawierają:
1) cukry redukujące po inwersji:
a) do 10 gramów na litr - w przypadku win wytrawnych,
b) od 10 do 30 gramów na litr - w przypadku win półwytrawnych,
c) od 30 do 60 gramów na litr - w przypadku win półsłodkich,
d) od 60 do 150 gramów na litr - w przypadku win słodkich,
e) powyżej 150 gramów na litr - w przypadku win bardzo słodkich;
2) popiołu nie mniej niż 1 gram na litr.

§ 10. "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" spokojne, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" półmusujące, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" musujące, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" półmusujące gazowane oraz "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" musujące gazowane zawiera:
1) cukry redukujące po inwersji:
a) do 15 gramów na litr - w przypadku win wytrawnych,
b) od 15 do 30 gramów na litr - w przypadku win półwytrawnych,
c) od 30 do 60 gramów na litr - w przypadku win półsłodkich,
d) od 60 do 150 gramów na litr - w przypadku win słodkich,
e) powyżej 150 gramów na litr - w przypadku win bardzo słodkich;
2) popiołu nie mniej niż 0,8 grama na litr. "

Jak widzisz, można sobie dyskutować i dyskutować. Wybraliśmy taką granicę, bo:
97% zgłaszanych win są niegronowe, zatem są szaptalizowane, a z max. 3% gronowych 85% to labruchy takie, czy inne, to tym bardziej
w tych niegronowych 1,5 Blg wg laboratoryjnego instrumentu (ja też mam 30cm, ale do 5 Blg) NA PEWNO nie jest ODCZUWALNYM ulepkiem, przede wszystkim ze względu na kwasy

Jeśli chodzi o dyskwalifikację, to było ileś przypadków cwaniakowania i doprawiania (a wiadomo, że słodycz najczęściej podbiija smak in plus) ksylitolem, stewią, słodzikami syntetycznymi i zgłaszania win do kategorii wytrawnych i półwytrawnych (zdecydowanie mniej popularnych) z nadzieją na większą szansę wygranej.
Odpowiedz
#16
Andrzej wiem, że to nie konkurs gronowych, dlatego nie będę się bardzo spierał. Po za tym dużo tych win i trudno robić 10 kategorii.
Tylko że ten zapis o odrzucaniu win, w którym wyczujesz cukier jest no mało precyzyjny, bo cukru 20g/l nie da się nie wyczuć.

Teraz powiedz mi do której kategorii miałbym zgłosić moje wino z ekstraktem 40g/l i blg 0,5?
To akurat problem w drugą stronę.
Odpowiedz
#17
Wytrawne/półwytrawne (zważ, nie są rozdzielone te kategorie).
Poza tym pamiętaj, że Ty robisz wina gronowe, a na konkurs najczęściej z vitisów trafiają wina WINOGRONOWE. Również mało które wino owocowe jest robione z czystego soku. Łatwiej rozwodnić kwas, niż bawić się w kredowanie, a dosładzanie maskuje niedoskonałość. Jedna rzecz, która mnie boli i nie mam już pomysłów, jak wyedukować trunkotworów - robienie wina z nie w pełni dojrzałych owoców. Ale to temat na inną dyskusję.
Odpowiedz
#18
Musimy przyjmować kryterium techniczne - 1,5 Blg ,inaczej dyskusjom nie byłoby końca,mając świadomość pewnych niedoskonałości.Regulamin nie dopuszcza win dosładzanych różnorakimi słodzikami ,a takie też niestety się zdarzają.

pozdrawiam
D.
Odpowiedz
#19
Trzymajmy się starych (10 letnich) tradycji i nie zmieniajmy regulaminu na kilka dni przed rocznicą.
Ilość nadesłanych win gwarantuje wg wymogów regulaminu przeprowadzenie konkursu we wszystkich kategoriach.
Odpowiedz
#20
Drodzy Winiarze i Winiarki! Jutro (wtorek) dzień ostatni na wysłanie swoich win na X Ogólnopolski Konkurs Win Domowych Łódź 2018. Mam nadzieję, że po wczorajszym, męczącym dniu na marszach, albo przed TV, dzisiejszy wolny dzień spóźnialscy wykorzystają na wyselekcjonowanie reprezentantów swoich piwnic. Pamiętajcie! Zwycięży najlepsze wino w swojej kategorii !!!  :pijemy:
Odpowiedz
#21
Zapraszamy równiez do uczestniczenia w konkursie jako goście.
Co roku publiczność ma dobrą zabawę oczekując na wyniki konkursu.
Zapraszamy.
Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.




Skocz do: