Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z RODZYNKOWEGO WINO WYTRAWNE ?
#1
Witam;) Właśnie doglądałem mojego rodzynkowego:sloik: wino robiłem z przepisu 2.5kg rodzynek 1.6kg cukru 10l wody,wino ma pięć miesięcy w smaku kwaskowate i gorzkie ale to pewnie dla tego że no cukromierzu (mierzyłem dzisiaj) było -2 czyli wyszło mi wino wytrawne ale mocne około 16% z szybkich obliczeń moich jak innych formułowiczów którzy liczyli procenty wedłóg tego przepisu więc ja ni liczyłem.a skoro wyszło mi wino wytrawne to postanowiłem obliczyć procenty przyrządem kapilarnym do mierzenia procentów w winach wytrawnych:kwasny: i co, i nic nie dało się zmierzyć najpierw pokazywał 8% a potem ponad skalę,czyżby nie dało się obliczyć tego wina przyrządem kapilarnym:glowa_w_mur: Acha a wedłóg was ile mocy ma to wino z tego przepisu:telefon:I jeszcze jedno wino klarować w piwnicy czy trzymać w pokoju(dodany środek do klarowania) :ksiazka:
Odpowiedz
#2
Klaruj w piwnicy czy czegoś dodajesz czy nie. Z resztą rodzynkowe dość szybko się klaruje bez dodatków, przynajmniej moje :spoko:



Skocz do: