Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z sokiem czarnej czeresni.
#1
Ostatnio pilem sok z czarnej czeresni i bardzo mi smakowal. (http://www.lakewoodjuices.com/product_detail/id-29/)

Mam zamiar zrobic 10L trojniaka.
3.3L miodu
4.7L wody
2.0L soku (czyli 20% calego nastawu)
Tak wyczytalem tutaj ze do 20% to bedzie ok.  Bedzie on robiony na Lalvin D47.

Czy ktos inny robil z sokiem (nie z owocami) i ma jakies doswiadczenie? Mniej wiecej, czy ta ilosc soku wystarczy i co dobrze (oprocz aroni) pasuje z takim miodem?
Odpowiedz
#2
Ja robiłem z sokiem malinowym i wiśniowym. Były to moje pierwsze miody i miałem dużo błędów po swojej stronie. Ogólnie efekt oceniam na plus.

(29-10-2018, 17:45)wiseguy napisał(a): [...]pasuje z takim miodem?

Jakim miodem? Masz na myśli wielokwiatowy, lipowy, gryczany? Inny miód, inny smak i efekt końcowy

Pozdrawiam
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
#3
(30-10-2018, 14:38)Majerotto napisał(a): Jakim miodem? Masz na myśli wielokwiatowy, lipowy, gryczany? Inny miód, inny smak i efekt końcowy

Wielokwiatowym.
Mam rownierz gryczany ale z tego co tutaj wyczytalem to ludzie pisza zeby nie mieszac gryczanego z czeresniami....czy sa jakies inne opinie na ten temat?


Dzieks
Odpowiedz
#4
Ja akurat w tym roku zrobiłem trójniaka z czarnych (jak noc) czereśni. Miodek taki sobie. Mało aromatu a dałem pokaźna ilość owoców i w smaku też dosyć płaski. Sporo kwasku trzeba dodać aby nie był mdły.
Gryka faktycznie nie za bardzo by tu pasowała bo zdominowała by całkowicie czereśnie. Co innego wiśnie, te bardzo dobrze komponują się z gryka ale trzeba zachować umiar.
Sam się zastanawiam co by dodać aby poprawić smak tych czereśni. Myślę o imbirze i może kardamon albo inne przyprawy.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Black cherry to po polsku czeremcha amerykańska.
Odpowiedz
#6
Ale na butelce ewidentnie czereśnie a nie czeremcha amerykańska.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#7
Racja, nie spojrzałem na etykietę.
Odpowiedz
#8
No wiec chyba zostawie tak jak jest i zrobie tylko z tym sokiem bez zadnych innych dodatkow. Moze nastepnym razem pobawie sie.

Boullii - czy soku 20% calej brzeczki jest OK czy bys doradzil dac tego soku wiecej/mniej?
Odpowiedz
#9
(31-10-2018, 00:08)Boullii napisał(a): Ale na butelce ewidentnie czereśnie a nie czeremcha amerykańska.

To co jest pokazane na etykiecie butelki może nie mieć wiele wspólnego z zawartością w środku, szczególnie jeśli czeremcha jest nie znana w północnej Ameryce (USA, Kanada). Ja przez ponad 20 lat mieszkania w USA nigdy nie spotkałam się z czeremchą.  Z czymś takim jak czarna czereśnia też nie. To co widzę na etykiecie to zdjęcie typowej czereśni (np bing cherry) do kupienia w USA, więc pewnie też w Kanadzie.

Ja bym sprawdziła organoleptycznie, czy sok mocno ciągnie migdałami. Jeśli tak, to bym  spekulowała, że to jednak sok z czeremchy a nie z czereśni.
Odpowiedz
#10
(31-10-2018, 13:58)wiseguy napisał(a): Boullii - czy soku 20% calej brzeczki jest OK czy bys doradzil dac tego soku wiecej/mniej?

Ja bym dał 25% a co do dodatków to już sam musisz ocenić. Możliwe, że twój miodek będzie Ci pasowa a jeśli nie to zawsze można coś dodać.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#11
(31-10-2018, 20:20)monika7 napisał(a): Ja bym sprawdziła organoleptycznie, czy sok mocno ciągnie migdałami. Jeśli tak, to bym  spekulowała, że to jednak sok z czeremchy a nie z czereśni.

Juz wypilem go ze 2 butelki...tylko czeresnie, nic innego. Nie ma zapachu ani smaku migdalow.
No nic...bedie sie powoli zabieral do tego.
Odpowiedz
#12
(30-10-2018, 18:06)Boullii napisał(a): Ja akurat w tym roku zrobiłem trójniaka z czarnych (jak noc) czereśni......
Sam się zastanawiam co by dodać aby poprawić smak tych czereśni.

Taki fachura a skreśla miód po niecałym pól roku ;)
Paweł do lochu z nim . Oceń po 3 latach czy czereśnia się nie obroniła.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#13
Ja mu dam i 9 lat. Ale już po kilku miesiącach widać czy miód ma potencjał czy trzeba działać aby nie zmarnować trzech lat czekania aby stwierdzić - Trzeba było coś dodać. Poza tym odleję kilka litrów i zostawię w lochu :)
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#14
Poszedl...
Nie dodawalem nic innego. 1L soku na 6L trojniaka. (mialem mniej miodu niz myslalem)
Sartowe blg = 35
Niezle sie pieni przy napowietrzaniu, dobrze ze uzylem gasiora na 12L.
Odpowiedz
#15
No jak na moj pierwszy trojniak...to ten z sokiem czeresniowym...jeszcze ciagnie.
Nastawiony w pierwszym tygodniu Listopada (35 blg)....2 miesiace pozniej jeszcze pracuje. Jest obecnie na 20 blg.
Blg spada...ale nie za wolno przypadkiem? Mi sie nie spieszy, tak o sie pytam.
Odpowiedz
#16
Hmm, powiem tak, jeżeli po dwóch miesiącach z 35 zszedł Ci na 20* to masz problem, moim zdaniem za bardzo już nie zejdzie, ale może się mylę sprawdź, za dwa tygodnie.
Lech
Odpowiedz
#17
Żeby nie zakładać nowego wątku mi zszedł w około miesiąc z około 35 do 20-21 pozwolić mu pracować do samego końca czy zatrzymywać wcześniej?
Odpowiedz
#18
Prowadź fermentację do samego końca.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#19
To to ten czeresniak stanal na 20 blg.
Z 35 blg startowe to ma to jakies 9-10%.
No nic...mialem zamiar zrobic restart ale zona sie wtracila i jej bardzo smakuje takie jakie jest, mi wlasciwie tez....wiec bede go zlewal taki jaki jest.

A jak go zleje to nastawnie nastepny z takim samym sokiem.



Skocz do: