Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Zawody w noszeniu kontusza"-czyli konkurs na najprzedniejszą kontuszówkę
#1
Siedzimy sobie tak z Tatą na gg i powodowani potrzebą kontynuacji wątków z najnowszego numeru "Winiarza" zdecydowaliśmy się zorganizować konkurs jak wyżej.

Nie możemy wszak pozwolić, żeby tak staropolski trunek zaginął.

Wobec tego, serdecznie zapraszamy wszystkich bez wyjątku do wzięcia udziału w tym konkursie.

1) w konkursie biorą udział tylko kontuszówki. Dlatego prosimy wszystkich, którzy zechcą wziąć w nim udział o podanie dokładnego przepisu i technologii, jako że te mogą się i będą się różnić.

a) Wymagane jest użycie podstawowych składników, więc anyżu i/lub badianu, kolendry i/lub kopru (w ilości na litr), miodu i spirytusu. Moc od 40-60%

b) Kolor-wszystkie odcienie złota i brązu. Dobarwienia tylko do uzyskania tychże kolorów. Grawitacja ku czerwieniom, zieleniom, fioletom, czerniom, niewskazana.

b)1) W postaci czystej kontuszówka winna być klarowna, zmętnienie jednak powinno zajść po dolaniu wody (na etykiecie Kontuszówki Baczewskiego jest wyraźna adnotacja, że to anisette liqueur, a te jak wiemy z historii (czy z ostatniego numeru "Winiarza") były spożywane głównie po rozcieńczeniu). Dlatego w zależności od stylu spożycia te dwa kryteria powinny być również zachowane.

c) Dodatek innych składników-w ilościach homeopatycznych, które nie zdominują głównej nuty anyżowej.

2) kontuszówki prosimy wysyłać na mój adres do końca MARCA w ilości minimum 200ml. Degustować kontuszówki będzie podkarpacie, więc Alekor, Tequila, Tata, Skybert i ja, żeby było w miarę profesjonalnie:helo: podczas kolejnego oficjalnego zlotu

3) każda z kontuszówek zostanie przelana do buteleczek laboratoryjnych z ciemnego szkła, których Ci u mnie dostatek:tak: i ponumerowana, następnie próbki zostaną wymieszane, żeby nie było wiadomo, co gdzie jest. Co zaś, gdzie było, ujawni się nam na sam koniec

4) Na zwycięzcę czeka SATYSFAKCJA i PRESTIŻ, ale (tutaj Tata mnie coś wirtualnie szturcha) może się znajdzie troszkę wody z ogórków czy wina jałowcowego:slinka: zobaczymy jak będzie z ilością zgłoszeń

5) Na dziś wiem, że Tequila powinien wystawić swoją kontuszówkę, ja również tak zrobię, myślę, że alekor też-bo wiem, że zaczął:diabelek:, Tata już został namówiony, dlatego zachęcam wszystkich niezdecydowanych.

Jak coś pominąłem, to oddaję głos Tacie.

EDIT: po zażartej dyskusji:P
Odpowiedz
#2
Dodam jeszcze, że w przypadku pomyślnego odzewu, kontuszówki nasze (czyli Jurków) będa oceniane poza konkursem.
Historia kontuszówki oraz wyniki konkursu zostaną opublikowane w kolejnym numerze Winiarza Polskiego.
Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie.
Odpowiedz
#3
Toż to nawet jeśliby już nastawić ,na koniec roku młodzież zaledwie to będzie.
Odpowiedz
#4
Słuszna uwaga. Dlatego chyba koniec marca będzie idealny. Już zmieniam.
Odpowiedz
#5
To i tak spirem będzie mocno czuć,ale już lepiej.
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Bogi
Słuszna uwaga. Dlatego chyba koniec marca będzie idealny. Już zmieniam.
... marca 2011 ?
Odpowiedz
#7
Może by połowę zdegustować dla oceny a połowę odstawić i za rok powtórzyć. Byłby materiał porównawczy.
EDIT-po konsultacjach:
Termin nadsyłania nalewek - 31 marca 2010
Konkurs będzie II etapowy:
I - ocena wkwietniu 2010
II - ocena w kwietniu 2011

Po kolejnych cennych uwagach forumowiczów podsumujemy i ogłosimy ostateczne warunki konkursu. Mamy też nadzieję, że zainteresowani (biorący udział w dyskusji) też coś popełnią i staną w kontuszowe szranki.
Odpowiedz
#8
By wyniki były miarodajne,oceniać musi ten sam skład komisji.
Odpowiedz
#9
Skład się na pewno nie zmieni:jezor:
Odpowiedz
#10
Zakupiłem już składniki,jutro nastawiam.
Odpowiedz
#11
Bardzo chętnie wziąłbym udział w pracach komisji;).
PS.Dzisiaj nastawiłem:sloik:
Odpowiedz
#12
A ja znowu mam braki w płynie podstawowym. Ale nie tracę nadziei. LP woli wina, ja wolę nalewki, więc nie będę sobie żałować, nie...?
Idę studiować przepis!
Odpowiedz
#13
Megana i plecionka-do odważnych świat należy i proszę napiszcie dokładne Wasze przepisy.

Aleko-jak czytałeś regulamin? Od wczoraj jesteś w komisji, którą miałem czelność:chytry: powołać.
Odpowiedz
#14
Rzuconą rękawicę podejmuję, nad przepisem myślę.
Jacek
Odpowiedz
#15
Też się przyłączam. Już knuję. :uff:

Tata 1959: PROPONUJĘ PRZYSZPILIĆ TEMAT! Temat KONTUSZÓWKA też!



(choć pewnie u konkursowiczów wszystko będzie się odbywać w pomieszczeniach szczelnie zamkniętych, przy opuszczonych zasłonach, składniki od różnych dostawców (by konkurencja przepisu nie zmiarkowała), w milczeniu (bo ktoś może nagrać) :chytry:.

Carramba! :lol:

Da to możliwość zaszczepienia większego grona szlachecką tradycją! :diabelek:

EDIT: UPS, PRZYSZPILONE JAK WIDZĘ! JAKAŚ ŚLEPOTA MNIE OGARNĘŁA.
Zaraz, zaraz , co to ja miałem ostatnio za spirytus :pytajnik: :diabelek:
Odpowiedz
#16
Sursum corda, widząc taki zapał-rzekłby niejeden Radziwiłł tudzież Tarnowski:diabelek:

Na chwilę obecną akces zgłosiły następujące osoby:

Megana
plecionka
R-Jacek
Andy05
Tata
Alekor
ryniu
SERVATOR
ozus
avok
Martin Zufanek
i ja

co z Tequilą, daje nam już 12 kontuszówek:brawo:

A reszta? Panie i Panowie szlachta? Najjaśniejsza Rzeczy Pospolita wzywa!

EDIT: Co jakiś czas będę edytował liczbę zgłoszeń, żeby nie było bałaganu

Odpowiedz
#17
popełnię dzisiaj a co mi tam, może coś zmodyfikuję?
Odpowiedz
#18
Cytat:Wysłane przez Bogi
2) kontuszówki prosimy wysyłać na mój adres do końca MARCA w ilości minimum buteleczka 100ml do pełna. Degustować kontuszówki będzie podkarpacie, więc Alekor, Tequila, Tata, Skybert i ja, żeby było w miarę profesjonalnie:helo: podczas kolejnego oficjalnego zlotu
Do dwóch testowań (w 2010 i 2011) 100 ml na 5 członków Komisji to chyba przymało......

Tako i ja coś zmącę :diabelek:
Odpowiedz
#19
Cytat:Wysłane przez Bogi
1) w konkursie biorą udział tylko kontuszówki. Dlatego prosimy wszystkich, którzy zechcą wziąć w nim udział o podanie dokładnego przepisu i technologii, jako że te mogą się i będą się różnić
Bogi może warto jeszcze doprecyzować co to jest kontuszówka - jakie są warunki minimum aby trunek mógł zostać nazwany kontuszówką? Czy dodatek anyżu o tym rozstrzyga? Czy "zwykły" krupnik staropolski z dodatkiem anyżu łapie się w tę kategorię??
Odpowiedz
#20
Servator - Wysoka Komisja podała minimalną ilość z uwagi na przewidywane nieprzebrane ilości chętnych stających w szranki konkursowe z jednej strony a swoje możliwości z drugiej. Jak nie ma to się nie ..... ma.
Pierwotne zalożenia przewidywały litr (na głowę), ale poczucie obowiązku wobec startujących oraz konieczności rzetelnej oceny trunków - wszak to jednak poważny konkurs - sprawiły, że stanęło na 100ml+.
Pewnie, że biorąc "na dwa" więcej walorów można dostrzec w napitku i zakładając znajomość startujących w tej materii jesteśmy spokojni, że właściwie zrozumieją oni tą aluzję (minimalna) i nadeślą po 200ml+
Odpowiedz
#21
Cytat:Wysłane przez SERVATOR
Bogi może warto jeszcze doprecyzować co to jest kontuszówka - jakie są warunki minimum aby trunek mógł zostać nazwany kontuszówką? Czy dodatek anyżu o tym rozstrzyga? Czy "zwykły" krupnik staropolski z dodatkiem anyżu łapie się w tę kategorię??

Anyż to za mało, a zwłaszcza jego dodatek, ponieważ kontuszówka jest jednak anyżówką, poczesne miejsce muszą zająć anyż i/lub badian, koper włoski, kolendra etc czyli składniki, które mają w swoim olejku anetol-czyli ten związek, który jest odpowiedzialny za słodycz, zapach i smak "anyżowy". Z tego grona, należy wyłączyć lukrecję, bo w niej anetolu nie ma, choć smakuje podobnie.

Myślę, że minimum 24-30g anyżu oraz tamte inne w ilości do 15g powinno stanowić bazę. Dodatek jakichkolwiek innych ziół czy przypraw jest wskazany, pod warunkiem, że będą to ilości homeopatyczne i nie zdominują nuty przewodniej-czyli anyżowej-nie chcę, żeby mój przepis był tutaj wzorem, ale wg tej metody go sporządzałem, stąd tylko 4g kardamonu.

Idąc dalej, wybór miodu pozostaje w gestii uczestników, natomiast minimum 40%, maksimum 60% alko jeśli chodzi o moc-taką też moc potwierdzają opisy kontuszówek z dawnych lat. Krupnik się nie łapie, bo:

a) zawiera znaczne ilości miodu
b) jest trunkiem miodowym z nutą korzenną, a tu mamy do czynienia z trunkiem anyżowym z nutą miodową.
Odpowiedz
#22
Bogi czy barwienie np sokami owocowymi jest dopuszczalne.
Odpowiedz
#23
Cytat:Wysłane przez tata1959
Pewnie, że biorąc "na dwa" więcej walorów można dostrzec w napitku i zakładając znajomość startujących w tej materii jesteśmy spokojni, że właściwie zrozumieją oni tą aluzję (minimalna) i nadeślą po 200ml+
a nie prościej od razu napisać to w warunkach?
Odpowiedz
#24
Cytat:Wysłane przez plecionka
Bogi czy barwienie np sokami owocowymi jest dopuszczalne.
i idąc dalej..... czy bazą musi być czysty spirytus/destylat czy może być nim np. nie dominująca w całości ale wprowadzająca swój charakter nalewka?
Odpowiedz
#25
Myślałem o tym, zależy w jakiej ilości i z jakich owoców. Bo kontuszówka jako taka powinna mieć kolor w odcieniach złota, brązu, bez wpadania w czerwienie, zielenie itd.

A jakie soki masz na myśli i naturalnie w jakiej ilości?

@Servator: jaka nalewka? Owocowa, ziołowa? Słodzona już?

W kwestii cukru, tj. słodkości, wg tego co piszą źródła austriackie-kontuszówka była lekko słodka (za co, w dużej mierze, jest odpowiedzialny anyż i miód), a czeskie źródła dodają, że zawartość cukru, nie więcej jak 12%, dlatego sugerowałbym jednak jako bazę jakąś dobrą okowitę.
Odpowiedz



Skocz do: