Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zestaw areometrów...
#1
Witam
Mam do Was pytanko. Od niedawna stałem się posiadaczem zestawu areometrów. Zestaw liczy sobie 14 szt. (no w sumie 13 bo jeden się powtarza).
Zastanawiam sie czy mi sie przydadzą w produkcji winka.
Niestety nigdy nie mierzyłem zawartośći alkoholu w moich winkach. Robiłem je zazwyczaj "na oko" i raczej sie udawały.
Określenie zawartości w nich alkoholu ograniczała sie tylko do stwierdzenia "mhmm, mocne!".
Może w końcu czas profesjonalniej podejść do tematu?
Poniżej zamieszczam zakres tych areometrów (w g/cm3):

0,600 - 0,700
0,700 - 0,800
0,800 - 0,900
0,900 - 1,000
1,100 - 1,200
1,200 - 1,300
1,300 - 1,400
1,400 - 1,500
1,500 - 1,600
1,600 - 1,700
1,700 - 1,800
1,800 - 1,900
1,900 - 2,000

Czy te zakresy nadają się przy produkcji winka?

Z góry dzięki za odpowiedź!:pomocy:
Odpowiedz
#2
Zapewne przydadzą się ale do określenia zawartości cukru i innych składników moszczu/wina, zawartości alkoholu w winie nie da się zmierzyć, jest ona wynikiem obliczeń ile cukru drożdże przerobiły od początku do końca fermentacji.
Odpowiedz
#3
O to mi chodziło. Źle sprecyzowałem pytanie. Dochodzą jeszcze niecukry. Chodziło mi czy ten zakres jest odpowiedni. Czy nie jest za duży albo za mały. Reszte tzn przeliczanie sobie doczytam;) Dzięki:)
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez Aesculapus


0,600 - 0,700
0,700 - 0,800
0,800 - 0,900
0,900 - 1,000
1,100 - 1,200
1,200 - 1,300
1,300 - 1,400
1,400 - 1,500
1,500 - 1,600
1,600 - 1,700
1,700 - 1,800
1,800 - 1,900
1,900 - 2,000

Czy te zakresy nadają się przy produkcji winka?

Z góry dzięki za odpowiedź!:pomocy:

Witam, niestety wydaje mi się, że w Twoim nowym komplecie dokładnie brakuje takiego, który mógłbyś użyć do pomiaru cukru w moszczu :(. Dla użytecznego zakresu 0-24° Blg, należy właśnie używać brakującego areometru 1,000-1,100, np. 18° Blg odpowiada gęstości 1,074 g/cm3. Więcej przeliczeń dostępnych jest pod adresem http://www.fermsoft.com/gravbrix.php (skale Brix'a i Balling'a są bardzo zbliżone lub wręcz identyczne jeśli pomiar odbywa się w tej samej temperaturze - patrz http://en.wikipedia.org/wiki/Brix).

Pozdrawiam, Piotr
Odpowiedz
#5
Ale w takim razie do miodów mogą się przydać następne dwa.

Paweł



Skocz do: