Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziemniaczki dedykowane dzidkowi
#51
Moja mama robiła łatki. Drugi raz usłyszałem tą nazwę w Nowym Yorku.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#52
Cos z hiszpani ;male ziemniaczki ulozyc w garku, tak dwie warstwy,zalac woda do 3/4 posypac gruba sola ,pare plastrow cytryny,przykryc sciereczka lniana. zakryc przykrywka ,gotowac do miekosci.Podawac z sosem ,,mojo,, .Z czosnku .ostrych papryczek,oleju z olwek,octu winnego i pomidorow, podawac z sangria albo Las Rocas
Odpowiedz
#53
... zrobiłem sobie przerwę ... przeglądam powierzoną mej pieczy winiarską kuchnię i co znajduję
... stare pyry, kartofle, ziemniaki
... jako, żem z Krainy Poziemnych Pomidorów(wildeckie "wybij okno") nie zdzierżyłem i do łask przywracam :)

Plyndze (Placki ziemniaczne)
składniki:
pyry 1/2 kg
średnia cebula 1 szt (niektórzy preferują bez cebuli)
jajko 1 szt
mąka 6 łyżek
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania
Pyry i cebule uciromy na drobny tarce. Miszomy wszystek towar dycht (dokładnie) w dużyj misie na ciasto gładkie i barzy gynste niż to do naleśników, smażymy na pateloszce na dobry oliwie plyndze wiekości graby (ręki) i uważomy ażeby, sie nie zjarały (spaliły).
... "plyndze" można podawać z różnymi dodatkami - osobiście uwielbiam z ugotowaną młodą kapustą ze "skrzyczkami" (skwarkami) i jak ktoś ma jeszcze grzybki to polecam , oraz pieczoną karkówką ...

... a może teraz "coś" ze środkowej Pennsylvanii, ...
... popularne danie na śniadanie ... ,
sh.t on shingle's - (naprawdę tak się nazywa i jest popularne wśród budowlańców)
Pięć ugotowanych ziemniaków kroimy na cienkie plastry i smażymy na maśle do zezłocenia (obie strony), dodajemy 1 średnią cebukę pokrajaną w talarki i 1 łyżkę drobno pokrajanego wędzonego boczku, smażymy całość jeszcze 5 minut i wbijamy w to 3 jajka. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy obficie skropione ketchupem.
albo
Hash Browns - popularna amerykańska "śniadaniówka"
Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, odsączyć, uformować na prostokąty 2" na 3" grubości około 1/2". Przypiekać na teflonowej patelni (na średnim ogniu) na maśle zmieszanym z olejem (proporcja 1:1), pod przykryciem. Kiedy przypiekana strona lekko zbrązowieje, przewrócić na drugą stronę (aby zachować właściwą "kruchość" ziemniaków, powinno się odwracać tylko jeden raz), przyprawić solą i pieprzem.

Poznańskie szare kluchy
składniki:
1/2 kg ziemniaków
9 czubatych łyżek mąki
1 jajko
10 dkg tłustego wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 łyżeczki soli
sposób przygotowania
Ziemniaki utrzeć na tarce o bardzo drobnym oczku, dodać mąkę i jajko. Wyrobić ciasto (musi być lekko lejące ale bardzo gęste). Zagotować 2 litry wody i dodać sól. Na wrzątek łyżką wrzucać ciasto, gotować kluchy jeszcze przez 10 minut od chwili ich wypłynięcia. Przelać na sito i zahartować. Na patelni podsmażyć drobno posiekany boczek i dodać pokrojoną w cienkie talarki cebulę, zeszklić cebulę i dodać kluchy. Podsmażać mieszając aż miejscami zrobią się rumiane.

Bambrzok z kaszokiem (placek ziemniaczany na blasze z kaszanką)
składniki:
1 kg pyrek (ziemniaków)
3 łyżki mąki
3 jajka
1/2 łyżki oczyszczonej sody spożywczej
3 łyżki smalcu
20 dkg kaszoka (kaszanki)
1 cebula
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać sok z ziemniaków ale nie wszystek. Wymieszać dobrze z jajkami, mąką i sodą. Doprawić solą i pieprzem.
Płaską blachę do placka wysmarować łyżką smalcu i nałożyć masę na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200oC i zapiekać około 15 minut aż wierzch będzie lekko brązowy.
Cebulę pokrajać w półtalarki i podsmażyć na pozostałym smalcu z rozdrobnioną kaszanką. Usmażoną kaszankę z cebulką nałożyć na placek ziemniaczany i zapiekać jeszcze około 15 do 20 minut.


... cóś starygo
Sos z kartofli
Obierz parę kartofli mączystych i ugotuj w winie na miękko,aby się dobrze dały rozkłócić.
Gdyby na sos były za gęste, dodaj rosołu i przypraw cukrem, sokiem cytrynowym, korzeniami, kawałkiem masła i zagotuj razem.
Zupa z kartofli
Dwanaście obranych kartofli kraje się w talerze, w rondlu rozpuszcza się szmalec i daje na to garść cebuli, pietruszki i te kartofle; dusi się dobrze na ogniu i posypuje dwiema łyżkami mąki.
Po chwili miesza się z rosołem, daje się grzanki smażone i zagotowuje się parę razy.
Przed podaniem odcedza się przez sito na bułki smażone i pokrajane w kostki.
autor tych przepisów:
Kuchmistrz Nieznany, starodruk z Roku Pańskiego 1835 - spisany przez Chef Paul'a


... nic wielkiego, ... pewnie tak jak wszędzie
Pyry tłuczone
Pyry ugotować w osolonej wodzie, odlać, chwilę jeszcze odparować na ogniu, pokrychać z masłem i kwaśną śmietaną, (na 1/2 kg pyrów, 3 łyżki masła i 3 łyżki śmietany), posypać świeżym koperkiem, (zimą z zapasów uprzednio zamrożonych).

... i jeszcze "staroć w oryginale"
[Obrazek: MakarKar.jpg]

Smacznego

ps - wszelakie pyry z grilla zapodam później ... (chyba, że są tu maniacy całorocznego grillowania :) )

Oczka sennie teraz mróżę,
już Was dzisiaj nie obsłużę.
Na południe stawiam dzwonek,
wtedy zacznę nowy dzionek.



Skocz do: