Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bimber z kawą (koniak?) - jaki przepis na zaprawę?
#1
witam

mam pół litra bimbru robionego na grochu. chciałabym go zaprawić kawą, ale nie znam żadnego sprawdzonego przepisu. kiedyś próbowałam u kogoś takiego cudnego specyfiku, który smakował właśnie kawowo-goździkowo... i nie wiem co tam mogło być jeszcze. jeśli ktoś ma jakiś przepis to proszę o podanie oraz jak to wykonać, czy zagotować jakiś wywar kawowy? ostudzić i zmieszać z bimbrem czy inaczej postępować?
Odpowiedz
#2
Na tym forum o trunkach robionych na bimbrze nie rozmawiamy. Poczytaj regulamin tego forum.

PS Pisząc stosuj zasady ortografii. Tego nie da się czytać.
Odpowiedz
#3
Krzysztof na forum nie piszemy o produkcji i technologii tworzenia, a jedynie o zastosowaniu wyrobów. Chyba chcesz być bardziej papieski od Papieża.

Jest mnóstwo wątków gdzie jednym ze składników jest destylat, bimber, śliwowica, rakija czy grappa . Zakazane jest samo opisywanie uzyskania tego trunku, metody i przepisy na jego wytworzenie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
Mnóstwo wątków? Hm...:nie:

PS Wielokrotnie tłumaczono już o co chodzi. Wypowiadali się o tym m.in przedstawiciele Zarządu SWiMP (właściciela forum). Jako wieloletni użytkownik forum na pewno wiesz o co w tym wszystkim chodzi.
Odpowiedz
#5
Krzysztof może ja nie czytam ze zrozumieniem ..........:niewiem:

Cytat:Nie wolno poruszać wątków związanych z wytwarzaniem spirytusu oraz napojów wysokoprocentowych w rozumieniu obowiązującego prawa, oraz propagujących alkoholizm lub tematów prezentujących szczególnie niski poziom kultury osobistej.

To cytat z naszego regulaminu.

Czy możesz pokazać gdzie jest zakaz o którym napisałeś ?

wątki......
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7748
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=12527
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid231158
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid223336
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid165670
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid207913
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid118105
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid117600
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid244221
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid242843

.........dalej nie chce mi się szukać
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Panowie, PAX !

Wszak nikt nie mówi o procesie produkcji trunku na grochu. Trunek powstał zapewne w jednym z krajów UE, gdzie proceder ten jest dopuszczalny. No i zapewne można go wlać do kawy :chytry:
Odpowiedz
#7
mój stary przepis na nalewkę na ziarnkach kawy;:)
pół litra dobrej wódki czystej ( jakość sprawdzamy wypijając mały kieliszeczek :spoko: 40cl)
do pozostałości w butelce wrzucamy 40 ziarnek kawy,
i ..... dla smakoszy 3 łyżki stołowe cukru (delikatniejsze przełyki winny dosypać jeszcze jedną) do tejże butelki.
butelkę zamykamy i ... jak kawa się utopi a cukier rozpuści,
zlewamy do pustej butelki.
Kawę wyrzucić (nie nadaje się do mielenia nawet po wysuszeniu)
Resztę do wypicia, tylko powolutku jak koniaczek; wygląda tak samo i smakuje jeszcze lepiej.

Proces trwa około tygodnia do dwóch, wszystko zależy od temperatury i traktowania butelczyny
im bardziej potrząsamy tym szybciej będziemy się delektować specjałem.



Skocz do: