Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ekspresowe dorzewanie - ulatradźwięki
#1
Witam Szanowną Brać!

Postanowiłem zarejestrować się na Waszym forum celem pogłębienia tego tematu. Interesuje mnie dojrzewanie mocniejszych niż wino trunków, niemniej zauważyłem, że ta technologia zdecydowanie najskuteczniejsza jest na wino.

Czy ktoś z Was jest w stanie teoretycznie podeprzeć ten fakt, ewentualnie pomóc mi doświadczalnie to zweryfikować?

Testowałem tą metodę na winach. Godzinne traktowanie ultradźwiękami wina w tzw. myjce ultradźwiękowej kompletnie zmienia jego smak i aromat. Całkowicie znika zapach i smak drożdży - co do tego nie mam wątpliwości. Zmienia się jednak znacznie więcej, i w przypadku wina nie mam pewności, czy na lepsze, czy na gorsze.

Mam dobrej jakości "myjkę" - podgrzewa i pozwala w wanience z nierdzewni na długotrwałe traktowanie trunku ultradźwiękami. Nie czuję się jednak na siłach by obiektywnie ocenić zmiany w trunku. Mam mieszane uczucia - być może dlatego, ze próbowałem także z nieodpowiednimi do dojrzewania winami.

Jeśli możecie mi pomóc - proszę pisać.
Dziękuję i pozdrawiam,
p.



Skocz do: