Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
herbata z kardamonem
#1
prosze o sprawdzony przepis na rozgrzewającą herbatke z kardamonkiem

zrobilem wczoraj w wersji 1/2 zaparzacza lipton czarny 1/2 kardamon, wyszla zwykła herbata z lekką nutą kardamonku
nie zabardzo to grzalo, jak parzyć jak przyrządzać, napiszcie jakie macie swoje metody:)
pozdrawiam
Odpowiedz
#2
żeby rozgrzewało to jakieś % by się tam przydały :)
Odpowiedz
#3
Na kubek herbaty wlej 30-50 ml rumu a nie będziesz chciał nigdy więcej brać sie za kardamon. Na zimę idealny rozgrzewacz.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
Zrobilem wczoraj w wersji 1/2 zaparzacza lipton czarny 1/2 kardamom - możesz wyjaśnić co to znaczy?

Nigdy nie piłem herbaty z kardamonem, wogóle pierwszy raz słyszę taki pomysł, gdybym robił dodałbym oprócz kardamonu, goździków i cynamonu i czegoś rozgrzewająco-alkoholowego lub syropu malinowego (koniecznie swojskiego, nie kupnego). Ziarna kardamonu, albo w formie sypkiej (nie wiem co tam masz) zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 5 minut - oczywiście z dodatkiem albo bez tych goździków i cynamonu. Jakiegokolwiek alkoholu dodajemy oczywiście po zaparzeniu ;) Polecałbym zieloną herbatę aromatyzowaną (brzoskwiniową czy coś), ale wtedy odpada syrop malinowy.
Natchnąłeś mnie, chyba coś dzisiaj sklece :P
pzdr
fea
Odpowiedz
#5
Własnie popełniłem taką to herbatkę:
1l herbaty zielonej
sok z połówki cytryny
maliny z nalewki malinowej (2-3 czubate łyżki)
2 łyżki miodu
3 ziarna pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
cynamon, kardamon, imbir - wg. preferencji
skórki z 2 cytryn
troszkę cukru
Wszytkie przyprawy wraz ze skórkami wrzucone do małego garnuszka, z 2cm ilością wody. Zagotowane, później 5 minut na małym ogniu. Herbata zrobiona oddzielnie w czajniczku, mocna, po zaparzeniu całość odlana do małego garnuszka z przyprawami. Dodane malinki, miód cukier i sok z połówki cytryny, zamieszane, odcedzone przez sitko do czajniczka.
Działanie: rozgrzewające, napotne, przeciwprzeziębieniowe ;)
Słowem: fajna herbatka wyszła, wszyscy zadowoleni (przez te maliny pewnie :P)
pzdr
fea
Odpowiedz
#6
Kardamon (zielony) jest stalym skladnikiem hinduskiej herbaty Chai. Chai ma wspanialy smak, aromat i bardzo rozgrzewa. Najprostszym sposobem jest zaparzenie esencji z czarnej herbaty (najlepsza Assam lub Darjeeling) z dodatkiem kilku ziaren(strakow) kardamonu oraz polowy laski cynamonu. Nastepnie rozcienczyc wrzatkiem do pozadanej mocy i dodac troche lekkiej smietanki lub mleka. Slodzenie opcjonalne.

PS. Dodanie rumu napewno doda wlasciwosci rozgrzewajacych, ale calkowicie zepsuje smak herbaty. Osobiscie wole napic sie chai a potem poprawic kieliszeczkiem rumu.
Odpowiedz
#7
W Warszawie w restauracji Samira jest w menu herbata arabska. Jest to właśnie herbata z kardamonem. Robi się ją bardzo prosto. Do 1 litrowego czajniczka wrzuca się około 10 ziaren kardamonu, herbatę ( najlepsza czarna ) i cukier. Stawia się na gazie i na małym ogniu gotuje około 10 minut. Potem odstawiamy i czekamy cierpliwie kilka godzin. Podgrzewamy po raz kolejny i juz możemy pić. Robi się ją dosyć długo, ale kardamon musi mieć czas, żeby zaprezentować swój cały smak. W restauracji zdaża się, że kardamonu prawie nie czuć. Chyba za szybko trafia do sprzedaży, ale w domu można w spokoju sobie zrobić i jest po prostu pycha.
Odpowiedz
#8
Caly Wschod ( bliski i daleki) uzywa kardamonu do herbaty, a w koncu to z tamtad herbata przyszla do Europy i Ameryki, wiec mozna powiedziec, ze tylko jako taka jest oryginalna. Wszystko inne to podrobki.
Odpowiedz
#9
widze z tego ze najpierw musze sprawić sobie porządny czajniczek do parzenia herbaty :)
Odpowiedz
#10
Najlepiej kamionkowy, bo te drogie z porcelany sa nic nie warte. Szukaj w sklepach z chinszczyzna lub hinduskich ( jesli takowe w Polszcze istnieja).
Odpowiedz
#11
Bolesławiec robi dobre czajniki i, co najważniejsze dla mnie, w czajnikach tych zachowana jest harmonia pomiędzy długością dzióbka, jego wygięciem i odgięciem od pionu, co w rezultacie powoduje, że możemy nalać sobie herbaty w sposób zupełnie bezstresowy :big:
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez Mycha
zachowana jest harmonia pomiędzy długością dzióbka, jego wygięciem i odgięciem od pionu

Co ty, Mycha...? :diabelek:
Przeciez to tylko czajnik.:niewiem:
Odpowiedz
#13
Ja mam zwykly metalowy czajniczek, który kupiłem na lokalnym bazarku. Kosztował około 20 pln. I robi się w nim doskonała herbatka, i nie żal postawić takigo czajniczka na gazie albo na płycie elektrycznej. Wiecej wydasz na dobry kardamon niż na czajniczek.
Odpowiedz
#14
Cytat:Wysłane przez Pigwa
Co ty, Mycha...? :diabelek:
Przeciez to tylko czajnik.:niewiem:
Niby tylko, aleee... :diabelek:
Odpowiedz
#15
Ciesze sie, ze umiesz docenic piekno.:big:



Skocz do: