Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
obliczanie % alkoholu w winie z Dzikiej Róży
#1
Nawiązując do wątku:

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=9765

przedstawiam do oceny i wyłapania ewentualnych błędów sposób obliczenia do którego doszedłem studiując zagmatwane ( z perspektywy mojego humanistycznego postrzegania) wątki forum

Obliczanie procentowości wina z Dzikiej Róży

10kg Dzikiej Róży
25l wody
9,3 kg cukru
Drożdże aktywne Fermivin Biowinu
Blg końcowe +3

1. Objętość po dodaniu cukru: 25l + (9,3*0,6)= 30,58 czyli ok. 30,5 litra
Gdzie 0,6 to stała zwiększenia objętości wody po dodaniu 1 kg cukru

2. Całość cukru: 9300g

3. Ilość cukru na 1l: 9300:30,5=304,9 czyli ok. 305

4. Poprawka na niecukry w przypadku dzikiej róży 0 lub -1

5. Poprawka na alkohol: obliczana ze wzoru Palh=% * 0,1974+1,3
Gdzie Palh-poprawka na alkohol, % zakładana procentowość w tym przypadku 305:17=17,9=ok.18 (17 stała oznaczająca 17 g cukru potrzebnych do wyprodukowania 1% alkoholu w 1l wody)
Czyli Palh=18*0,1974+1,3=4,85

6. Obliczanie cukru resztkowego

a. Blg końcowe 3 czyli ok. 30g na litr

b. 4,85 (obliczona poprawka na alkohol ze znakiem dodatnim) – 1 (poprawka na niecukry ze znakiem ujemnym) czyli 3,85 czyli 38,5g

c. Całościowy cukier resztkowy 30g+38,5=68,5

7. Obliczanie procentowości ( od cukru przypadającego na litr odjęcie cukru resztkowego i podział przez umowne 17)
(305-68,5):17=13,9 czyli ok. 14%

Prawidłowość tego obliczenia, o ile ktoś nie znajdzie w nim błędów uprawdopodabnia fakt iż zastosowałem drożdże Fermivin Biowinu o tolerancji właśnie do 14 % :uff:


Będę wdzięczny za wszelkie korekty i uwagi i mam nadzieję że pomoże to innym nieszczęśnikom i zaoszczędzi im ślęczenia nad masakrycznymi wątkami wprowadzającymi na krawędź obłędu psychicznego i emocjonalnej dewaluacji własnego postrzegania Ja.
Odpowiedz
#2
Cytat:Wysłane przez intensywny_niebieski
<ciach>
5. Poprawka na alkohol: obliczana ze wzoru Palh=% * 0,1974+1,3
Gdzie Palh-poprawka na alkohol, % zakładana procentowość w tym przypadku 305:17=17,9=ok.18 (17 stała oznaczająca 17 g cukru potrzebnych do wyprodukowania 1% alkoholu w 1l wody)
Czyli Palh=18*0,1974+1,3=4,85
<ciach>
Tutaj jest mały błąd: otóż przyjmujesz zakładana moc na 18% co jest założeniem fałszywym.
Wpierw musisz obliczyć przybliżona moc wina - od cukru całkowitego odjąć cukier resztkowy otrzymując tym samym ilość cukru przerobiona na alkohol - możesz więc obliczyć orientacyjną moc wina (Palh).
Dokładną moc obliczysz uwzględniając poprawkę na alkohol obliczoną przy pomocy tejże zgrubnej wartości mocy wina.

Krzysztof



Skocz do: