Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino Bananowe
#26
Adamie - spokojnie czekaj, dosładzaj tak, aby drożdże wyprodukowały zamierzoną przez ciebie ilość alkoholu lub zrobiły maxa, po czym padną, możesz je dobić przy pomocy piro i wtedy zacznie się pojawiać osad. To jest chwila, kiedy pierwszy raz zlejesz wino znad osadu, potem powtarzaj ten zabieg kilka razy (może 3, może 10 - wszystko zależy od tempa, w jakim osad będzie się wytrącał oraz od częstotliwości zlewania). Gdy przez dłuższy czas nie pojawi się choćby ślad osadu, a BLG nie spada, można powoli myśleć o butelkowaniu. Pozdrawiam i powodzenia.
Odpowiedz
#27
Będę cierpliwy. I dziękuję za rady.
A tak przy okazji, to co by się stało gdybym zamiast oddzielił banany, to całą papkę dał do baniaka i dodał pektoenzymu.
Odpowiedz
#28
Coś mi się pokiełbasiło i teraz jest równe 2 tygodnie od nastawienia wina. Blg na poziome 5. Wino 1 raz zlane w sumie z 4 litrów zostało 3,300. Winko bardzo ładnie się prezentuje , ale zaczyna martwic mnie jego procentowość. Strasznie czuć %. Nie wiem czy nie zepsuje to delikatnego smaku bananów. Zastanawiam się nad lekkim rozcieńczeniem tego nalewu. Woda raczej odpada. Zastanawiam się nad zagotowaniem około 2 litrów wody i kg bananów i dodania do baniaka ( samego nalewu bez farfocli)+ ewentualnie dodania trochę cukru.. Czy może ten smak się jeszcze ułoży?Ma ktoś jakieś doświadczenia bądź rade , którą może się podzielić?

Odpowiedz
#29
W moim bananowym - tym robionym według przepisu ze starej strony - smak ułożył się jak najbardziej. Mimo, że raczej mocne było, bo jakoś wszystkie wina mocne mi wychodzą.
Daj swojemu czas i szansę.
Odpowiedz
#30
No ja wolałem nie ryzykować i zrobiłem 2 nastaw. Wyszło w sumie 1.5 L nalewu. Proporcje obliczyłem jak do wina 13 % i czekam. Ale widzę , ze bardzo szybko osad się wytrąca. Wino jest po 1 zlewaniu minęły dopiero 2 dni a na dnie już jest 2 cm warstwa. Kiedy powinno nastąpić 2 zlewanie?
:glowa_w_mur:
Odpowiedz
#31
Megana jednak miałaś racje. Dalej czuć alkohol a nie czuć bananów:) Mam nadzieje , że to z czasem minie. Wino strasznie szybko się klaruje ( jest już po 3 ściąganiu ) stąd moje pytanie jak długo trzymać je w butli przed zlewaniem do butelek?I jak ono długo powinno leżeć przed 1 próba?

Odpowiedz
#32
moje wino ma 1,5 tygodnia i 9 blg. przy jakim blg zlać pierwszy raz jak dojdzie do 0???
Odpowiedz
#33
Jeżeli drożdże przejedzą cały cukier i osiągną założony przez Ciebie %, to tak. Jeżeli nie, to będzie to moment, w którym należy dodać kolejną porcję cukru.
Odpowiedz
#34
Winko przestało pracować na poziomie 2 blg. Jest po pierwszym zlaniu i wygląda naprawdę fajnie, jest bardzo klarowne, ale smakuje średnio a pachnie okropnie. Powinno teraz mieć około 12%, a ja chcę jakieś 14-15%. Zmierzę blg jeszcze za jakieś 1,5 tygodnia to zobaczymy czy jeszcze pracuje.



po 20 dniach dalej 2 blg a winko bardzo klarowne



Skocz do: