Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino lodowe
#1
Czy ktoś pokusił się o zrobienie wina lodowego w domowych warunkach? :chytry:

Jeśli tak - opiszcie całą operacje i efekty :)
Odpowiedz
#2
Czy próbkę też wysłać?
Użyj opcji szukaj, bo już o tym było!
Odpowiedz
#3
(24-09-2012, 17:48)czukier napisał(a): Czy ktoś pokusił się o zrobienie wina lodowego w domowych warunkach? :chytry:

Jeśli tak - opiszcie całą operacje i efekty :)

Znaczy wino z lodów? Big milków czy jakich innych? ;)
Odpowiedz
#4
DarekRz- nie z lodów, tylko przemarzniętych winogron. Czytałam o tym tu: http://www.vinisfera.pl/vinisfera,178,14...,news.html
Odpowiedz
#5
U mnie przemarzają co roku. Tylko krzaki a nie winogrona ;)
Odpowiedz
#6
(24-09-2012, 20:35)czukier napisał(a): DarekRz- nie z lodów, tylko przemarzniętych winogron. Czytałam o tym tu: http://www.vinisfera.pl/vinisfera,178,14...,news.html

Czukier, akurat Darkowi musisz nieco staranniej i bardziej przystępnie wyjaśnić, co to takiego, bo Darek z natury powolny jest, a i doświadczenia i wiedzy winiarskiej szczególnie mu brakuje.

I nie, żeby ktokolwiek sobie z Ciebie jaja robił. Choć z drugiej strony, zanim odpowiesz komuś sprawdź na wszelki wypadek jego staż forumowy, ilość postów, ich jakość...
Odpowiedz
#7
(24-09-2012, 22:09)Maciej napisał(a): Czukier, akurat Darkowi musisz nieco staranniej i bardziej przystępnie wyjaśnić, co to takiego, bo Darek z natury powolny jest, a i doświadczenia i wiedzy winiarskiej szczególnie mu brakuje.

Maciej - dlaczego zdradzasz moje tajemnice :D;)

No ale dlaczego nie z Big-Milków?

Serio - Czukier, w naszym klimacie to jest cholernie trudne. Zostawisz na Ice wine/ Eiswein 200 kg np. Seyval Blanc (teoretycznie zrobisz z tego 20-30 l eisweina) a tu zamiast -7 st.C przyjdzie - 13 st.C, albo wręcz przeciwnie - złapie lekkie -5 a po nim ciepla odwilż +5 i z eisweina tylko zgniły szlam spod krzaków. Probować można, pozostaje jeszcze kwestia prasy - - programowalnej , bo przez 10 godzin nie bedziesz przy niej stał/a.



Skocz do: