Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino orzechowe
#1
gdzieś już widziałem ten temat, ale orzechy chodzą za mną już od pewnego czasu, a nic konstruktywnego nie znalazłem.
wymyśliłem więc, że możnaby wyparzyć drobno pokruszone orzechy aby pozbyć się tłuszczu, a później zalać pektopolem i zobaczyc co z tego wyrośnie. jeżeli puszczą jakiś sok czy coś w ten deseń to oddzielić sam płyn i zalać wodą z cukrem i drożdżami.

co o tym sądzicie?
Odpowiedz
#2
Jakie?
Odpowiedz
#3
orzechy obojętnie (włoskie/laskowe). zastanawiam się co by z tego mogło wyjść.
Odpowiedz
#4
:glupek::glupek::glupek:
Odpowiedz
#5
Nie lepiej włoskie sporzytkowac na orzechowke? Bedzie jak znalazl przy dolegliwosciach zoladkowych.
Nawet jakby z tego wyszlo jakie wino, to nie byloby przypadkiem gorzkawe? Ja tam sie nie znam:sloik:
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez jasszczur
orzechy obojętnie (włoskie/laskowe). zastanawiam się co by z tego mogło wyjść.

Nie jestem pewien, ale chyba coś w rodzaju zjełczałego przefermentowanego tłuszczu...
Odpowiedz
#7
Jak nic wyjdzie mu masło orzechowe :big:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
rotfl. :DDDDD i tak spróbuje;p choćby z czystej ciekawości i wrodzonej przekory. jak nabędę experymentalny baniaczek 2l to nastawię i dam znać jak postępy
Odpowiedz
#9
Moim skromnym zdaniem to chyba nie jest dobry pomysł....lepsza będzie orzechówka :P
Odpowiedz
#10
Madera z tego nie wyjdzie ale do odważnych świat należy
Odpowiedz
#11
Z moich wiadomości w austrii lokalnym specjałem jest wino z orzechów orza destylat z wina orzechowego
Odpowiedz
#12
We Francji tak samo. Tylko że tak naprawdę jest to nalewka a nie wino.


arek
Odpowiedz
#13
maklowicz pokazywal w TV destylat - chyba umie odroznic nalewke od destylatu?
Odpowiedz
#14
Będąc bardzo początkującym winiarzem, myślałem na początku, że udane wina owocowe powinny finalnie przypominać w smaku surowiec, z jakiego były robione. Jednak po spróbowaniu dojrzałego tego i owego, zrozumiałem moją pomyłkę - na skutek wielu różnych procesów smaki często mocno się zmieniają, i czasami nawet w dobrym kierunku ;).

Więc jakkolwiek również mam wątpliwości, co zostanie z orzecha po pozbyciu się oleju (w którym duża część smaku i aromatu się mieści), to z całego serca popieram eksperyment - bo może jednak wyjdzie coś mniamuśnego.
Odpowiedz
#15
Spróbuję Ci opowiedzieć co Cię zaciekawi - robie w tej chwili wino z maku i z lnu bo mnie interesują wina gęste i ciągnione . Wina maję miesiąc pracują zawzięcie smakowo są dla mnie ciekawe bo uzyskuję efekt który przewidywałem . Mak jest zbliżony do orzechów bo ma olej. W tej chwili koegzystencja jest gęsta a co najważniejsze smakowo niezla.
Ja to chcę wykorzystać do mieszania z alkoholami 30% i wyżej. A może mi jakiś nowy pomysł wpadnie. Co trzeba zaznaczyć że wszystko jest zalane wywarami z ziół.

Ja sądzę że orzechy smakowo byłyby zbliżone do maku. Jak dalej przebiegać będzie to będę się chwalił lub stulę ogon pod siebie.

pozdrawiam

Maciej
Odpowiedz
#16
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
Jak nic wyjdzie mu masło orzechowe :big:

Skoro robimy wina z soków w kartonach, to może przy okazji ktoś spróbuje i z nutelli?:podstep:
Odpowiedz
#17
niemam pojecia co z tego wyjdzie, ale może będzie dobre:)

a z ta nutellą to dobre ;)
Odpowiedz
#18
No wlasnie Kryma pochwal sie co wyszlo!
Odpowiedz
#19
Cześć Rabkiz!

Wiesz co że zapomnialem o tym winie .
Ale dzis "zmoczyłem " dziób w tych alkoholach z tego wina i muszę stwierdzić że to sa jedne z najlepszych moich "wyrobów".

Wino makowe ( mak po przemieleniu na maszynce) bardzo dobre z tego zrobiłem miody i inne alkohole. Mak daje gęstość i delikatność smaku . Klaruje się długo ale daje przezroczysty alkohol.


Sądzę że wino z mielonych orzechów wyszłoby też dobrze -ale tego nie próbowałem

Maciej
Odpowiedz
#20
Odświeżam temat bo szukam przepisu na młode orzechy włoskie. Robił ktoś może winko z niedojrzałych orzeszków?? Jakieś doświadczenia, sugestie ??
Odpowiedz
#21
Z chęcią poznałbym przepis na to wino makowe.
Przeglądając zasoby internetu znalazłem kilka przepisów na wino z orzechów włoskich, jednak nie znalazłem nic co by mnie osobiście zainteresowało, a wszystkie przepisy wyglądały mniej więcej tak jak ten na końcu strony http://www.bellranch.net/recipes.htm
Odpowiedz
#22
KOrdas ... tam jest mowa o czerwonym winie i wódce :) wygląda na jakiś poncz a nie winko ... ale dzięki.
Odpowiedz
#23


.... kurcze Panowie i nikt do tej pory nie natknął sie na jakiś przepis na wino orzechowe, bo z tego co w necie sobie wygrzebałem, to bywają (lub bywały) takowe w Francji i Wloszech, ale niestety jak dla mnie to nieprzetłumaczalne języki, a tłumacze online czesto "cuda" tłumaczą :glupek:

Pytam, ponieważ w mojej okolicy orzechów jest dużo i zal by było nie wykorzystać - zwłaszcza, ze gratisowe będą :glowa_w_mur:

kryma - a może mozna by w jakiś sposób skorzystać z Twojego doświadczenia z makiem ?



Skocz do: