Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino z kaktusa
#1
cześć

Może to zabrzmi głupio ale tak sobie myśle czy można zrobić wino z kaktusa:glupek:
Ten durny pomusł przyszedł mi do głowy kiedy zobaczyłem przed szkołą kaktusa :diabelek:[miał liście długości ok 1 metra i dosyć grube więc możnaby uzyskać dużo soku, miał kilkanaście a może nawet więcej liści ], mam nawet takiego ale jest mały [ może za pare lat...:diabelek:]

A w skiepach są soki owocowe o smaku "kaktus" np firmy tymbark
I co miślicie
Odpowiedz
#2
Pytanie nie jest głupie ale....ten produkt Tymbarka to nie sok a napój, który zawiera w swoim składzie m.in. sok z kaktusa oraz soki z innym owoców (chyba jabłko i cytrynę, jakos tak). Pewnie coś by z tego wyszło ale nie wydaje mi się aby było to dobre, ponieważ na pewno zawiera dużo cukru (sacharozy) a mało soków naturalnych :(
Ale jak ze Sprite'a się dało .......:hahaha:
Odpowiedz
#3
No tak tylko jeżeli kaktus jest pejotlem (czy jak to się tam pisze) to nie wiem...:nie_powiem::nie_powiem::nie_powiem:
Odpowiedz
#4
Wino napewno nie, natomiast z pewnego gatunku kaktusa produkuje sie tequile. A jesli chodzi o peyote, to jest to specyficzny, wlochaty kaktus meksykanski, zwany przez Indian Chichuachua - Peiotl. Obawiam sie, ze w Polsce go nie ma (chyba gdzies w ogrodach botanicznych), bo klimat paskudny. W poludniowych, pustynnych regionach USA ( Arizona, New Mexico) tez sie trafia i nawet jest przez tutejszych Indian stosowany do rytualow plemiennych (nielegalnie). Pozdr.
Odpowiedz
#5
Robiłem dwa lata temu wino z tego "Kaktusa" z Tymbarku.Wyszedł ciekawy zielonkawy kolor.Były kłopoty z klarowaniem.Niestety niezbyt smaczne.Moim zdaniem szkoda pracy i soku,który lepiej wypić.
Odpowiedz
#6
wino z tego KAKTUSA da sie zrobic chodzi o dodatek do soku tymbarku jest to owoc kaktusa opuncja.
pilem takie wino w hiszpani bardzo slodkie mocne w miare ok 13-14% w smaku jak ktos lubi tymbark to to wino tez by mu podeszlo
Odpowiedz
#7
No to raczej z kaktusa nici :niewiem: [taki piękny okaz się zmarnuje] Chuba będę się trzymał standardowych przepisów a wino na pewno będzie super:)
Odpowiedz
#8
Zrobilem wino z soku tymbarka i jest ono bardzo srednie. Moim zdaniem szkoda czasu.
Odpowiedz
#9
Wlasnie wrocilem z Tunezji, gdzie codizennie na sniadanie dostawalem sok z opuncji wlasnie. Bardzo mi smakowal i kombinowalem jak by tutaj napakowac tych owockow do torby i jakie ubrania tam zostawic, byle tylko wiecej miejsca zwolnic :diabelek: ale nie mial okazji zeby na nie zapolowac.... a szkoda, bardzo mi ich tutaj brakuje :(

To rosnie tam wszedzie, tak jak u nas przy drogach pokrzywy albo inne chwasty:

[Obrazek: kaktus6mh.th.jpg]

A w kieliszku widac kolor soku - w smaku nieco gorzkawy, momentami kwasny ale naprawde dobry!

[Obrazek: sok9eq.th.jpg]


Jak ktos bedize mial namiary na cokolwiek albo kogokolwiek od kogo mozna kupic te owoce, niech pisze tutaj pukim dobry ;)
Bo w Polsce to chyba klimat nienajlepszy dla takiego kaktusa.


Jezeli chodzi o produkcje wina, to trzeba by chyba najpierw przez jakies 2-3 dni przefermentowac w miazdze, bo w srodku w owockow jest dosc duzo malych pestek, a potem do balona iii.... bulk, bulk, bulk.... :rotfl:


pozdrawiam



Skocz do: