Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Fondue
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
Mialbym ochote na zrobienie fondue, ale niestety poprzednie przepisy,ktore byly w tym dziale nagle zaginely. Prosilbym osoby o pomoc w tym temacie. Waldi
Nie zginęło, tylko było na poprzednim forum. Poniżej kopia :)

Jesli chodzi o dania "winne" to ostatnio mialem przyjemnosc posmakowac (a nawet objesc sie ) fondue - jest to chyba jedno z ciekawszych dan o bardzo duzej zawartosci wina. Jedynie sprzet do przygotowywania jest nieco kosztowny - szczegolnie nad Wisłą.

Szczegolnie ze niespieszny sposób spozywania pozwala na przyjemna rozmowe i degustacje w miedzyczasie
Pozdrawiam
Jarek
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



PePe
Full Member


member is offline









Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #1 on: Oct 25th, 2002, 10:23am »

--------------------------------------------------------------------------------
hm... fondue .. regionalna potrawa regionu Savoi we Francji.
Powstało wiele odmian fondue...
oprócz oryginalnego - serowego można przyrządzic:
a) mięsne
b) z owocami morza

i c) moje ulubione - deserowe fondue CZEKOLADOWE
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>


Teslar
Full Member


member is offline









Posts: 101
Re: Fondue
« Reply #2 on: Oct 25th, 2002, 12:39pm »

--------------------------------------------------------------------------------
o, chyba mam cos takiego jak sprzet do fondue... jakie tam sie daje mieso i jakie winko do tego pic?
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



LukAsh
Full Member


member is offline








Gender:
Posts: 269
Re: Fondue
« Reply #3 on: Oct 26th, 2002, 05:47am »

--------------------------------------------------------------------------------
A mozna by prosic skrocony opis co to takiego jest te Fondue, zwlaszcza dla osob, ktore nie mialy zbyt wiele doczynienia z kuchnia francuska?
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
pozdrawiam

LukAsh
http://www.drinkordie.prv.pl
IRC server: warszawa.ircnet.pl kanal: #lublin


Fondue
Guest
Re: Fondue
« Reply #4 on: Oct 26th, 2002, 12:14pm »

--------------------------------------------------------------------------------
Do wykonania tej potrawy potrzebny jest specjalny garnek - kamionkowy. Rozpuszczamy w nim ser (specjalna mieszanke do fondue), dodajemy bialego winka, oliwy, troche przypraw do smaku. Kiedy osiagniemy juz plynna mase calosc przenosimy na specjalny stojak na stol, pod ktorym plonie mala swieczka - zapenia to utrzymanie plynnosci sera podczas konsumpcji. W serze tym maczamy kawalki bagietki (lub innego wypelniacza - niezle jest tez z ziemniakami) , ktore nastepnie spozywamy.

Jak juz wspomniano mozna tez zrobic fondue miesne - w garnku gotujemy bulion, w ktorym na specjalnych widelczykach gotujemy rozne kawalki miesa - ze wzgledu na czasochlonnosc procesu jedzenia jest to chyba najbardziej towarzyskie danie na swiecie.

Pozdrowienia i smacznego
Jarek
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



PePe
Full Member


member is offline









Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #5 on: Oct 28th, 2002, 03:46am »

--------------------------------------------------------------------------------
Taaak. To bardzo towarzyskie żarełko
Zamiast bulionu można wlac do garnka oliwę.
W takim zestawieniu można robic fondue zarówno mięsne jak i z owocami morza.

--------------------------------------------------------------------------------
Co do mięsa to zawsze używam polędwicy (bo uwielbiam max krwistą - wrzucam do garnka na max 10 sek.), trochę schabu, polędwica wieprzowa, piers kurczaka...
Do tego zestaw różnych sosów i oczywiscie czerwone wino. ... a ten kurczak to na pewno się nie obrazi jesli jeszcze specjalnie do niego będzie buteleczka białego...
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>


DarekRz
Senior Member


member is offline









Posts: 461
Re: Fondue
« Reply #6 on: Oct 28th, 2002, 06:11am »

--------------------------------------------------------------------------------
Widzę, że z konkretnym przepisem na fondue jakos nikt sie nie spieszy. Tradycyjne serowe, ja robię wg. takiego przepisu (chyba pospolitego dosc):
Garnek (może byc ze stali szlachetnej z grubym dnem lub żeliwny, nie musi byc wcale specjalnie do fondue) nacieram przekrojonym ząbkiem czosnku. ser - specjalną mieszankę lub dwa gatunki - w typie goudy i w typie ementalera (mazdamer itp.) kroję w kostkę, do garnka wlewam wino (na 0,5 kg sera - 1 szklanka wina) białe wytrawne lub półwytrawne i podgrzewam, do gorącego wrzucam ser, wcieram trochę gałki muszkatołowej i wlewam kieliszek wódki owocowej (sliwowica, ratafia ewent inna oby nie za słodka). Gdy ser zmięknie trzeba dodac czubatą łyżeczkę (herbacianą) mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszac do uzyskania gęstej zupy serowej. Podac na stół na kominku ze swiecą . Można dodac przyprawy ziołowe. Maczac bagietkę chleb biały, razowy, warzywa i w ogóle dodatki wg fantazji.
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Darek Rz


Valdi
Full Member


member is offline








Gender:
Posts: 289
Re: Fondue
« Reply #7 on: Oct 30th, 2002, 3:31pm »

--------------------------------------------------------------------------------
Czesc!
Przepis jak ta lala. Mam tez pytanko do fondue z miesem. Jak sie je robi z tym miesem, czy do tego sera dodajemy kawalki pieczonego miesa ? Waldi
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



PePe
Full Member


member is offline









Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #8 on: Oct 31st, 2002, 03:36am »

--------------------------------------------------------------------------------
Powoli ....
albo mięso albo ser.
To dwie różne aczkolwiek prawie tak samo nazywające się potrawy.
Tak więc albo kawałki bagietki maczasz w roztopionym serku, albo smażysz kawałki mięsa w gorącej oliwie tudzież gotujesz w bulionie.
« Last Edit: Oct 31st, 2002, 03:40am by PePe » Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>


Valdi
Full Member


member is offline








Gender:
Posts: 289
Re: Fondue
« Reply #9 on: Oct 31st, 2002, 2:39pm »

--------------------------------------------------------------------------------
To jednak fondue serowe wypada lepiej od miesnego Waldi
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



PePe
Full Member


member is offline









Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #10 on: Nov 1st, 2002, 1:51pm »

--------------------------------------------------------------------------------
Masz rację !
Serowe jest naj naj naj...
Wydaje mi się natomiast, że ogólną zaletą jakiegokolwiek fondue jest towarzyskosc
Z drugiej zas strony pomysl o płynącej w garnku czekoladzie...


:lol:
A to wygrzebany przez mnie przepis na szwajcarskie founde :)

Fondue sabaudzkie (Fondue savoyarde)

s k ł a d n i k i :

800g tartego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 1/2 l białego wytrawnego wina, 50g wytrawnej wisniówki, 1 łyżeczka do kawy mąki ziemniaczanej, 2 szczypty sody oczyszczonej, 2 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz; 1 bułka paryska.

1. Pokrojoną w dużą kostkę bułkę ułożyc na talerzach.

2. Natrzec czosnkiem kamionkowe żaroodporne naczynie do fondue (ew. szklane), resztki czosnku zostawic wewnątrz naczynia. Wlac wino i podgrzewac na srednim ogniu. Powoli wrzucac tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa zaczyna gęstniec, dodac do smaku sól i pieprz, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wisniówkę i gałkę muszkatołową.

3. Naczynie z gorącym fondue postawic na stole na maszynce spirytusowej, tak aby fondue cały czas było w stanie wrzenia.

4. Bułkę nabic na widelec lub szpadkę i maczac w fondue.



Uwagi: -- najlepszy smak ma fondue z 2 gatunków sera; jednym z nich powinien byc ementaler, a drugim grueyer (ale mogą byc inne tłuse) -- dzięki sodzie oczyszczonej dodanej pod koniec gotowania fondue jest lżej strawne -- mąka ziemniaczana zapobiega zwarzeniu się fondue -- zwarzone fondue można uratowac dodając kroplę octu -- wszystkie osoby siedzące przy stole jedzą fondue z tego samego naczynia -- do fondue podaje się białe wytrawne wino.


Osobiscie ostatnio jak mam ochotę na founde to kupuję gotowe w sklepie. Takie paczki sera, do których należy jedynie przygotowac bagietki i czosenk.

Garnek także może byc jakikolwiek, niekoniecznie kamienny. Ja to robię w stalowym, ponieważnajłatwiej się go czysci później, może byc także naczynie żaroodporne. Ważne oaby pod spodem znajdował się kominek ze swieczką, dzieki któremu potrawa nie stygnie.
Ja też kupuje je w sklepie ale jest drogie 16 zł a i tak trzeba je doprawic po swojemu bo dla mnie jakos za mdłe.Ale teraz po takich boskich przepisach jak nic trzeba samemu zrobic.

I jak nic pewnie wyjdzie drożej:glupek:
Witam, chcemy z dziewczyną spróbować fondue. Pytanie do tych bardziej doświadczonych. Jaki zestaw na początek i gdzie najlepiej go nabyć. Nie ukrywam, że też zależy nam tutaj na niskiej cenie. Z góry dzięki za każde info!
Nie wiem gdzie ale polecam elektryczny. Owszem z palnikiem to klasyka ale mam w rodzinie i u znajomych prawdopodobnie wszystkie możliwe kombinacje i najbardziej bezpieczny i łatwy w obsłudze jest - elektryczny.
Ten elektryczny, o którym mówię był kupiony w Rossmanie.
(25-01-2011, 15:28)kamilek napisał(a): [ -> ]Witam, chcemy z dziewczyną spróbować fondue. Pytanie do tych bardziej doświadczonych. Jaki zestaw na początek i gdzie najlepiej go nabyć. Nie ukrywam, że też zależy nam tutaj na niskiej cenie. Z góry dzięki za każde info!

IKEA żeliwny - posiadam 2 sztuki i polecam. Cena z tego co pamiętam nie była zbyt wysoka.
Poza zestawem, należy się też zaopatrzyć w odpowiednie składniki, bez których fondue nie ma prawa się zwać fondue.

Dla przypomnienia:

# Fondue neuchâteloise: gruyère, emmental
# Fondue moitié-moitié: gruyère Fribourg vacherin
# Fondue vaudoise: gruyère
# Fondue fribourgeoise: Fribourg vacherin
# Fondue de Suisse centrale: gruyère, emmental, sbrinz
# Fondue savoyarde: comté, savoyard, beaufort, emmental
# Fondue jurassienne: comté

i nie zapomnieć o winie do popicia, a kirsch'u do dodania.
Fajne są zestawy, w których są też miseczki na sosy. Najczęściej robię fondue mięsne z różnych rodzajów mięs i do mięska kilka różnych dipów.
Mój ulubiony to miodowy, ostry. Podaję przepis:
3 łyżki miodu
300g ketchupu(ja używam Kotlinu lub Pudliszek)
3 łyżki octu owocowego
po łyżce: melissy, natki pietruszki, szczypioru
2 ząbki czosnku
2 strączki ostrej czerwonej papryczki
sól, pieprz, 1/2 yżeczki curry
To wszystko należy potraktować blenderem.
Lepiej zrobić mniej tego sosu, bo jest ostry i przez to "wydajny":diabelek:, a ze względu na zawartość zieleniny nie postoi długo. Smacznego:)
Witam
Czytając wątek o winie z hibiskusa, nabrałem apetytu na takie winko. Tym bardziej okres zimowy, brak u mnie innych produktów. Zeszłej zimy zrobiłem ryżowe " wg Skrzycha", i OK.
Zastanawiam się, czy tylko wkład hibiskusa, powiedzmy 250 g/ 10l wody to wystarczy na odpowiedni smak tego wina ( pomijając cukier, drożdże i pożywkę ). Powiecie dodać ryż lub rodzynki. Ale chodzi mi wyłącznie o sam hibiskus.
Postanowiłem wykorzystać taki przepis:
- 250 g hibiskus
-11,5 l wody
-0,5 l naparu z czarnej herbaty (taniny)
-3 kg cukru
- drożdże aktywne (chyba bayanusy), chłodna piwniczka 17 C
-pożywka
Czy to dobry pomysł ?