Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Grzyby i alkohole. Przepisy na grzybki np. z grilla.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ostatnio zajadałem się pysznymi pieczarkami grillowanymi.
Ciekawi mnie jakie alkohole do takiego dania polecacie.

Przepis.
Jednakowe półzamknięte pieczarki pozbawić korzeni, które podsmarzamy pokrojone dość drobno z cebulką, solą i pieprzem.
Napełniamy kapelusze ww. korzeniami i grillujemy obrócone wewn. napełnioną farszem stroną do góry.
(17-08-2017, 21:05)tata1959 napisał(a): [ -> ]Ostatnio zajadałem się pysznymi pieczarkami grillowanymi.
Ciekawi mnie jakie alkohole do takiego dania polecacie.

Przepis.
Jednakowe półzamknięte pieczarki pozbawić korzeni, które podsmarzamy pokrojone dość drobno z cebulką, solą i pieprzem.
Napełniamy kapelusze ww. korzeniami i grillujemy obrócone wewn. napełnioną farszem stroną do góry.

Wg mnie każdy alkohol będzie do nich pasował. :pijemy: :D :D :D
Akurat do tych pieczarek piłem wódencję, ale nie mam np. pojęcia (jako laik winiarski) jakie winko podać i czy w ogóle pasuje.
(17-08-2017, 21:28)tata1959 napisał(a): [ -> ]Akurat do tych pieczarek piłem wódencję, ale nie mam np. pojęcia (jako laik winiarski) jakie winko podać i czy w ogóle pasuje.

No to eksperyment aż sam się prosi. Ja osobiście bym nie miała oporów podania zarówno lekkiego czerwonego jak i białego wina.
A ja bym proponował dobry browarek, na przykład koźlaka wędzonego :niewiem:.
I kawałek białej kubaski, do zrównoważenia wędzonki piwnej...
Hmm, czyżby wędzone smaki w piwie nie atrakcyjne :D, a biała kiełbaska z grilla jest dobra, a z grzybkami grillowanymi jeszcze lepsza :slinka:.
(17-08-2017, 21:28)tata1959 napisał(a): [ -> ]Akurat do tych pieczarek piłem wódencję, ale nie mam np. pojęcia (jako laik winiarski) jakie winko podać i czy w ogóle pasuje.

Mocno schłodzone białe wino z dr i głogu z 2 nastawu ::) Pycha do grillowych eksperymentów :slinka:
Polecam jeszcze takie pieczareczki bekonem owinąć i do piwka jako przekąska są perfekcyjne :)
Ja uwielbiam pieczarki z mozzarellą i serem pleśniowym. Przepis jest bardzo podobny do tego od tata1959 z tym, że do farszu dodaje sery i pieczarki najpierw grilluje od strony kapeluszy bez farszu i jak się ładnie ugrillują, to je obracam i dodaje farsz