Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Biały korzuch na cydrze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, robię cydr drugi raz. Za pierwszym fermentował 10 dni, po czym zlałam do czystego baniaka na kilka dni. Potem zabutelkowałam i wszystko było dobrze. Natomiast teraz fermentował 15 dni, zlałam do czystego baniaka i chciałam zlewać do butelek, gdy zobaczyłam białe plamy, kożuch na powierzchni cydru. Zlałam do butelek czysty cydr, ale widzę, że w butelkach też pojawią się plamy. Cydr jest do wylania? Od czego robi się biały kożuch?
Dostęp powietrza, może zakażenie bakteryjne. Jakieś foto pomogło by "gdybać"
Jak tylko plamy to nie panikuj od razu, może nie rozrośnie się i da się wypić na szybko. Gdyby pojawił się grubszy kożuch lub pleśń to niestety tylko wylanie .
Jak jest cienki to go zdejmij i sprawdź czy jest dobrze zabezpieczony.
(20-12-2018, 14:48)Hordeho napisał(a): [ -> ]Jak jest cienki to go zdejmij i sprawdź czy jest dobrze zabezpieczony.
A możesz nas uświadomić jak to zrobić? Co masz na myśli dając takie rady?