Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewka mocna na pigwowcu (soku) - podpowiedź/przepis
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień Dobry,
Dostałem 3L dobrej jakości tłoczonego 100% soku niesłodznego z pigwowca japońskiego. Momentalnie pojawił się pomysł na nalewkę ;-) Zawsze jak robiłem, to głównie używając owoców a nie soku. Możecie podpowiedzieć proporcje i postępowanie (czy przegotować) w przypadku posiadania soku? Spirytus i wódka, czy jak już jest sok, to lepiej sam spirytus i woda?

Ogólnie myślałem:
- zagrzać sok (mam 3L),
- 1kg cukru (rozpuścić, wystudzić, jak trzeba zdjąć szumy),
- 3L spirytusu
- wody lać? 

Dziękuję z góry za pomoc.
Wiesz...
To już nie będzie nalewka, a jedynie wódka/spirytus z sokiem.
Co z drugiej strony nie oznacza, że nie będzie dobre :)
Proponuję bez wody.

Jak mocną nalewkę chcesz uzyskać?
Jak chcesz, to mogę Ci policzyć ile trzeba cukru i ile spirytusu.
@bachus, nie gotuj tego soku. Szkoda składników w nim zawartych. Druga sprawa to 1kg cukru na 3l soku z pigwowca, to będzie kwasiur straszny.
Ja zalałem litr soku, litrem spirytu 70% tyle tylko, że owocki wcześniej były zasypane cukrem.
Zasypywałem cukrem w październiku i w grudniu jak sprawdzałem to postanowiłem pozostawić nalewkę na przyszły rok do ułożenia.
Coś z tego jeszcze będzie :)