Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wytwarzanie Wina z wody
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć Winarze!

Jako początkującego winiarza naszło mnie pytanie, podobno po dodaniu drożdży do jakiegokolwiek soku i odstawieniu tego by sfermentowało otrzymamy coś na kształt wina/cydru. Moje pytanie jest następujące: Co się stanie jeżeli nie użyję w ogóle żadnego soku? Tzn. Sama woda, cukier i drożdże, co wyjdzie? Tak samo co się stanie jeżeli do produkcji wina użyję pepsi/soku aloesowego?
Drożdże przerabiają cukry proste i niektóre cukry złożone. Więc z sokiem/cukrem buraczanym (sacharoza) sobie radzą.
Z pepsi ma się sprawa trochę inaczej - cukru ma bardzo dużo, ale kwas fosforowy może zakatatrupić drożdże - trzebaby sprawdzić empirycznie.
(05-01-2019, 20:43)WinoZWody97 napisał(a): [ -> ]Cześć Winarze!


Sama woda, cukier i drożdże, co wyjdzie?


Zacier. Nie to forum.
Przypominam sobie, że ktoś kiedyś  na tym forum pytał o sposób wyrobu wina z kamieni rzecznych. Wątek jakby podobny...
Na kanale YT Malinowy Nos gość próbował zrobić wino z Coli, ale już nie pamiętam jak mu wyszło.

A takie wino z wody potrzebuje po fermentacji procesu termo-uszlachetniania w stosunkowo wysokiej temperaturze :) :) :) :)
Ale to, jak kolega napisał, od tego są inne fora :)
Wytwarzanie Wina z wody?
Jest to możliwe. A ostatni raz się to udało z dobrym skutkiem w Galilei, jakieś dwa tysiące lat temu. ;-)