Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino owocowe mix różnych owoców
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam kilka pytań dotyczące owocowego wina, które chciałbym nastawić.
Z zeszłego roku od jesieni w zamrażalniku zalegają mi owoce, agrest czerwony, biały, porzeczka czarna, czerwona, jagoda kamczacka i chyba coś jeszcze.
Czy taki mix ma w ogóle sens lub które owoce najlepiej jest połączyć aby dało się to potem wypić?:)
Wszystkie wymienione owoce (może poza jagoda kamczacką bo nie wiem jaką masz) ma wysoką kwasowość i aby nie trzeba było zbytnio rozcieńczać nastawu, celował bym w 13% i półsłodkie. Wadą jagody kamczackiej jest zrzucanie barwnika, będziesz miał osad nawet po zakończeniu fermentacji i zabutelkowaniu.