19-12-2006, 21:56
Wersja oryginalna w "Staropolskich"
0,5 l spirytusu
250 ml wody przegotowanej
250 ml miodu
4 gożdziki
6-8 ziaren ziela angielskiego
średniej wielkości rulonik cynamonu (0,5 łyżeczki proszku)
kawałek imbiru 5 - 20 g (im więcej tym ostrzejszy)
Garnek 1,5 - 2 l z szczelną pokrywą.
Wlać miód doprowadzić do wrzenia wrzucić korzenie, na wolnym ogniu gotować ok. 15 min (lekki zapach piernika), zebrać szumowiny, dolać wodę doprowadzić do wrzenia gotować ok. 5min zebrać szumowiny, wlać spirytus (z daleka od ognia) przykryć doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia podnieść pokrywę zapalić - wypalać 2 do 3 sek , zagasić przykrywając pokrywą. Szybko podać w porcelanie lub szkle, pić puki gorące (nie oddychać nosem w trakcie picia)
Do przechowania zlać w pojemnik szklany z wąskim dnem po 2 tygodniach sklarowany krupnik ściągnąć znad osadu - przechowywać w ciemnym miejscu minimum miesiąc.
Uwagi.
Dla męskiego grona miody: gryczany, wrzosowy
Dla kobiet : wielokwiatowy, lipowy (szumowany 5 min krócej) z dodatkiem 0,5 laski wanilii
Korzenie w proszku zawinąc w kawałek bawełny związać bawełnianą nitką i w takim zaimprowizowanym woreczku wysmażać.
Najlepsze krupniki wychodzą jednak przy użyciu korzeni w kawałkach
Przepis obliczony na ok. 40%
Myśliwym na Huberta najlepiej smakował 50 - 60%
Przepis wielokrotnie sprawdzony na różnych miodach - zawsze wychodzi bardzo dobry, czasem wspaniały.
Trunki łagodniejsze , krócej szumowane gorzej się klarują(dłużej)
0,5 l spirytusu
250 ml wody przegotowanej
250 ml miodu
4 gożdziki
6-8 ziaren ziela angielskiego
średniej wielkości rulonik cynamonu (0,5 łyżeczki proszku)
kawałek imbiru 5 - 20 g (im więcej tym ostrzejszy)
Garnek 1,5 - 2 l z szczelną pokrywą.
Wlać miód doprowadzić do wrzenia wrzucić korzenie, na wolnym ogniu gotować ok. 15 min (lekki zapach piernika), zebrać szumowiny, dolać wodę doprowadzić do wrzenia gotować ok. 5min zebrać szumowiny, wlać spirytus (z daleka od ognia) przykryć doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia podnieść pokrywę zapalić - wypalać 2 do 3 sek , zagasić przykrywając pokrywą. Szybko podać w porcelanie lub szkle, pić puki gorące (nie oddychać nosem w trakcie picia)
Do przechowania zlać w pojemnik szklany z wąskim dnem po 2 tygodniach sklarowany krupnik ściągnąć znad osadu - przechowywać w ciemnym miejscu minimum miesiąc.
Uwagi.
Dla męskiego grona miody: gryczany, wrzosowy
Dla kobiet : wielokwiatowy, lipowy (szumowany 5 min krócej) z dodatkiem 0,5 laski wanilii
Korzenie w proszku zawinąc w kawałek bawełny związać bawełnianą nitką i w takim zaimprowizowanym woreczku wysmażać.
Najlepsze krupniki wychodzą jednak przy użyciu korzeni w kawałkach
Przepis obliczony na ok. 40%
Myśliwym na Huberta najlepiej smakował 50 - 60%
Przepis wielokrotnie sprawdzony na różnych miodach - zawsze wychodzi bardzo dobry, czasem wspaniały.
Trunki łagodniejsze , krócej szumowane gorzej się klarują(dłużej)