Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino jabłkowo-rodzynkowe.
#1
Witam. Dostalem zastrzyk weny tworczej w postaci 10kg jabłek.Wymyśliłem taki przepis, prosze o jego korekte.

10kg jabłek trafia do sokowirówki to co zostało nieprzerobione wrzucam szybko do 1l soku z cytrusów(jeśli dobrze myśle powinno to zatrzymać utlenianie) i dodaje pektopol i po kilku godzinach wyciskam ponowie sok.
Następnie mierze kwasowość i dodaje minimalne ilośći wody aby kwasowość było "książkowa" Do moszczu z jabłek i cytusów dodaje 1kg posiekanych rodzynek, mierze BLG i obliczam tyle cukru ile jest potrzebne do osiągniecie planowanej zawartości alkoholu(w moim przypadku 14%).
Dodaje pożywke i MD Tokaj, Skerry albo Sauternes najprawdopodobniej z Biowinu. Calosc wędruje do balona.
A potem to czas pokaże. co wy na to??
Odpowiedz
#2
Cytat:Wysłane przez czukbon
... najprawdopodobniej z Biowinu. ...
Od razu nasuwa mi się 1 uwaga: miej w zapasie jeszcze jakieś inne drożdże, najlepiej nie biowinowskie. Te lubią niestartować :(
Powodzenia :helo:
Odpowiedz
#3
Ja bym dał mniej lub prawie nic soku z cytrusów, mogą całkowicie zdominować smak. Jabłka z rodzynkami i laska cynamonu – wino czysto bożonarodzeniowe na przyszły rok.
Odpowiedz
#4
Boullii,
Sok ma działać jako przeciwutleniacz i jako srodek w którym można rozpuścić pektopol aby wycisnąc jeszcze coś z odpadow z sokowirówki a wody chce dać minimalne ilośći. Jednak 0,5 może wystarczy, a laska z cynamonu jako dodatek możę być ciekawe...chyba spróbuje
Odpowiedz
#5
Moje doświadczenia wskazują że dodatek soku pomarańczowego znakomicie uzupełnia smak jabłek. Warto dodać w ilości 5%-10% soku jabłkowego. Stosowałem jako dodatek tani sok pomarańczowy z kartonika (bez konserwantów ofc).
Odpowiedz
#6
Boullii,
Laske cynamonu dać w calosci czy pokruszyć i dać na początek fermentacji??
Odpowiedz
#7
Cynamon w całości, możesz go przegotować w niewielkiej ilości wody i ten wywar dodać, ale jest to niekonieczne i spokojnie możesz dać od początku fermentacji laskę do balonu.
Rada w temacie cynamonu - nigdy nie używać cynamonu sproszkowanego.
Odpowiedz
#8
Witam.
No i właśnie zakończyłem przygotowywanie nastawu.
10 kg jabłek = 6 l moszczu
1kg rodzynek
sok z 4 pomarańczy (0,6 l)
2,4 l wody
i na początek 0.2Kg cukru. Jak zmierze ile jest BLG to pewnie dodam troche. Nie moge znalesc naczynia w którym mozna by zmierzyc BLG niestety pękła mi próbówka...
NO i MD oczywiście Tokaj Drożdze z ALWIDO
Odpowiedz
#9
wysoka szklanka do drinków/wąski wazon/dzbanek od herbaty/litrowy słoik/butelka po Kubusiu, czy czymś podobnym...
To wszystko a propos stłuczonej próbówki, ofc
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez Megana
wysoka szklanka do drinków/wąski wazon/dzbanek od herbaty/litrowy słoik/butelka po Kubusiu, czy czymś podobnym...
To wszystko a propos stłuczonej próbówki, ofc
jeszcze pusta butelka po winie się nadaje idealnie :big:
Odpowiedz
#11
Jeśli próbnik swobodnie wchodzi w szyjkę.... to owszem. Ale wydaje mi się trochu za wąska. :jezor:
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez Megana
Jeśli próbnik swobodnie wchodzi w szyjkę.... to owszem. Ale wydaje mi się trochu za wąska. :jezor:

HA! mój wchodzi w każdą :1miejsce:

PS: powyżej jest mowa o cukromierzu i butelce po winie ;)
Odpowiedz
#13
Dzięki Megana akurat z butelce po Kubusiu mialem MD a ,że nie dodałem porcji wody z cukrem to mogłem obliczyc wszystki.
BlG moszczu to 10 a teraz z małą porcją cukru 12 czyli mało jutro dodam do 17 min.
Swoją drogą to i tak będzie to niedokładny wynik bo rodzynki zawierają w sobie dość sporo cukru a w takim badaniu to nie wyjdzie.
Odpowiedz
#14
Cukier w rodzynkach to ok 40-50% ich wagi.
Więc możesz sobie, w sposób wystarczający dla potrzeb domowego winiarza oszacować zawartość cukru.
Odpowiedz
#15
Dzięki voyteckk
Dodałem dzisiaj wywar i laske cynamonu i 40dg cukru dzieki czemu BLG musiało podskoczyc do 16.
Biorąc pod uwage rodzynki narazie powinno wystarczyć.
Nastaw ruszył praktyczni od razu i powoli sie rozpędza..polecam te drożdże podobnie jak Winorobek



Skocz do: