• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Drinki oraz pozostałe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Żubrówka :)

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Żubrówka :)
barracuda Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 141
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: wawa/bca
#1
28-04-2008, 20:37
Jako, że jestem nowym użytkownikiem i oczekuję pomocy:)) ..doświadczenia .. sam podam bardzooo.. ciekawe pomysły z żubrówką, bowiem oczekując pomocy od innych sam muszę coś ofiarować.. Zanim podam przepis radzę oczywiście żubrówkę wykonać samemu bowiem ta w sklepie jest miernej jakości posmak trawki zabija mierny alkohol z którego żubrówka jest wykonywana.. Zatem do dzieła....... (przepisy pisze z głowy także jak coś to pytać) a propo.. co czekam na relacje głownie przepis II.. I czekam jak ktoś ma ciekawsze pomysły ;)

ad1
proporcje jak w drinkach alkohol 1/3 sok jabłkowy 2/3
oczywiście to względne jak kto chce :)

-------------------
I
Żubrówka zwykła ( w niektórych lokalach zwana łoś)
żubrówka/sok jabłkowy/cytryna/lód

--------------------------------
II
Zubrówka/sok jabłkowy/plasterek cytryny/ cienuiutke plasterki ogórka świeżego

Ogórek świeży bez obierania.. to jest mój specjał nie czuć alkoholu.. ogórek daje gorzkawy smak.. drink jest naprawdę wybitny .. doradzam dodać dwie kostki lodu jednakże nie więcej bowiem lód rozwadnia mieszaninę .. i drink staje sie wodnisty.. Oprócz tego drink bardzo elegancko sie prezentuje i jest łatwy do przygotowania..

-------------------------------
III
Oprócz świeżego ogórka co jest naprawdę dobrym dodatkiem goryczy do kwaśnej cytryny by zbić alkohol proponuje dodać świeżej mięty, najlepiej wyhodowanej i prosto zerwanej .. naprawdę polecam..
Szukaj
Odpowiedz
zoidberg Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 101
Liczba wątków: 2
Dołączył: 04 2007
Lokalizacja: Jelenia
Nastrój: baniakowo-maniakalny
#2
28-04-2008, 22:45
Prawda. Kupna żubrówka to nie to samo.

Swego czasu dostałem dwa pakunki trawy żubrowej i zrobiliśmy ja wg przepisu osoby od której dostałem.

A mianowicie: aha, to jest hardcore :)

Do słoja napchać trawy, i to nie tak jak podaje cieślak, tylko naprawdę dość konkretnie upchać dokręcając. Zalać spirytusem na pare dni, później dopiero dolać wody i niech stoi. Po czasie (sam nie pamiętam czy 2 czy 3 czy 5-6 tygodnii) odsączyć. Emulsja jest gęsta, prawie czarna, oleista o bardzo silnym aromacie.

Na trawe co została w słoiku wlać wino białe (sam zalałem ryżem) i też nich stoi jakiś czas. Wino wyciąga jeszcze dużo aromatu i koloru też nabiera - w smaku rewelacja, takiego ryżu wcześniej nie piłem.

Wracając do żubrówki - 1:2 z sokiem i wszystkie kupne (dobre określenie heheh) się chowają. Zachwyt to mało powiedziane.

Trawe jeszcze mam, a jak będzie spiryt to znów się nastawi, bo naprawdę warto.
Szukaj
Odpowiedz
Areo Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Kęty
Nastrój: różniasty
#3
13-05-2008, 18:05
A mógłbyś podać jakieś proporcję??
Ile takiej
trawy trzeba by kupić :>??
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#4
13-05-2008, 22:54
Nastawiłem kilka dni temu nalew z żubrówki. dwie garści na słoik upchane i zalane litrem spirytusu.


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#5
13-05-2008, 22:55
TAK WYGLĄDAŁ PO JEDNYM DNIU


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
barracuda Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 141
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: wawa/bca
#6
13-05-2008, 23:38
przepiękny kolorek.. jakby absynt.. żubrówka zielona wróżka.. ;) ..

..
....
......
........oczywiście wiem o mylnym "działaniu" absyntu.. ale "zielona wróżka" pasuje do kolorku uzyskanej przez Ciebie żubrówki..

przepiękne...
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#7
14-05-2008, 05:29
To dlatego że nalew robiony jest na świeżo ściętej trawce.:sloik::)
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#8
14-05-2008, 10:40
A z czasem nie ulegl zmianie?
Szukaj
Odpowiedz
zoidberg Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 101
Liczba wątków: 2
Dołączył: 04 2007
Lokalizacja: Jelenia
Nastrój: baniakowo-maniakalny
#9
14-05-2008, 11:07
Cytat:Wysłane przez plecionka
Nastawiłem kilka dni temu nalew z żubrówki. dwie garści na słoik upchane i zalane litrem spirytusu.

o właśnie !!! też robiliśmy na swieżej

sklepowa się chowa :)

edit: nie robiliśmy na świeżej i nie miała tak ślicznego zielonego koloru tylko bardzo ciemny brąz. Ale sklepowa mimo tego się nie umywa. A jakby jeszcze ją zmieszać ze świeżo wycisniętym sokiem z jabłek :mniam: :1miejsce:
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#10
14-05-2008, 11:18
Cytat:Wysłane przez mamcar
A z czasem nie ulegl zmianie?

Nie wiem bo to świeżynka ,ale po czterech dobach od nastawienia wygląda tak ,a stoi wystawione na światło.
Wystarczy odrobina by dosmaczyć drinka lub lampkę wina:slinka:


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
Areo Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Kęty
Nastrój: różniasty
#11
14-05-2008, 11:19
A macie może załatwić świeżą:>??
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#12
14-05-2008, 11:24
dodaj miasto do profilu. może być kiepsko bo nie może podeschnąć wtedy trudniej oddaje kolor i nie jest już tak zielony,a bardziej brunatny.
Szukaj
Odpowiedz
Areo Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Kęty
Nastrój: różniasty
#13
15-05-2008, 13:55
Miasto dodane ;).A są jakieś sposoby żeby nie podeschło:>??
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#14
15-05-2008, 15:34
Jeden posadzić u siebie ,turówka szybko się rozrasta i na przyszłą wiosnę można robić nalewy ,czy inne napitki do woli.
Kupiłem sporą kępę wiec, za rok chętnie się podzielę,a jeśli się śpieszy to polecam http://www.allegro.pl/item362819093_zubr...rata_.html

Od tego czlowieka mam surowiec i rośliny polecam.
Szukaj
Odpowiedz
Areo Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Kęty
Nastrój: różniasty
#15
15-05-2008, 15:39
Myślę że się skuszę :)...
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#16
16-05-2008, 06:42
Warto pamiętać ,że Turówka wonna to trawa która w naturze porasta kwaśne łąki bagienne.
Nie mam takiego miejsca w ogrodzie więc przygotowuję je tak:
W lekkim zaniżeniu czyli niecce w półcieniu, co by słońce za szybko nie osuszało wykopuję spory dołek i mieszam ziemie z dołka [u mnie Ph 8] ze spora ilością kompostowanej kory sosnowej i kwaśnego torfu ,dodaję na dno garstkę saletry amonowej ,wody żeby było błotko i sadzę.

Dodam że turówka mocno się rozrasta więc albo wybrać miejsce gdzie może robić to swobodnie albo ograniczyć ekspansję plastikowym obrzeżem głębokim na 20-25 cm Dbać by nie zarastała perzem i innymi trawami które potem trudno oddzielić a psują smak nalewów

Dobrze jeśli posadzimy ją w pobliżu roślin które często podlewamy ,bo turówka potrzebuje dużo wody.
Szukaj
Odpowiedz
barracuda Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 141
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: wawa/bca
#17
17-05-2008, 00:02
ostatnio marzy mi się zrobienie żubrówki z młodej trawki... mam nadzieje że kolor się utrzyma.. zawsze robiłem z trawki kupowanej na allegro .. niop ale w temacie jak sie dowiedziałem to chyba warto zrobić ze świeżej ..:chytry:. bo kolorek przekonujący.. trochę podpada pod ludwika:/ .. ale i tak jestem za:fajka:
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#18
17-05-2008, 05:42
Największą wartość ma trawa wiosenna i tej już nie mam wszystko ścięte i zasuszone,tudzież zalane,ale gdy wyrośnie świeża spróbuję zamrozić .Teoretycznie powinna zachować swoje własności barwiące .
Szukaj
Odpowiedz
Jorgos Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 408
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gryfino
#19
19-05-2008, 09:13
Cytat:Wysłane przez plecionka
Nastawiłem kilka dni temu nalew z żubrówki. dwie garści na słoik upchane i zalane litrem spirytusu.
A jakie potem proporcje,np.na 0,5l wódki 40%(w przybliżeniu chociaż).Właśnie dostałem małą kępkę i już posadziłem w ogródku.Tylko nie zupełnie wiem ile tego się używa
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#20
19-05-2008, 17:29
Na poł litra dwa lub trzy źdźbła świeżej ,gotowe na drugi dzień na suszonej trochę dłużej tak trzy dni .Poza tym to kwestia smaku więc jak lubisz mocniejszy dajesz trochę więcej.
Szukaj
Odpowiedz
Jorgos Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 408
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gryfino
#21
19-05-2008, 17:33
Eee,to już za tydzień będę mógł spróbować, niech tylko się przyjmie:lol:dzięki!
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#22
19-05-2008, 22:45
Najlepsza jest pierwsza wiosenna trawka później trzeba zwiększyć ilość bo jest mniej aromatyczna.
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#23
19-05-2008, 22:46
Plecionka - PIŁEŚ!!! :big:

Krzysztof
Odpowiedz
barracuda Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 141
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: wawa/bca
#24
19-05-2008, 22:50
dziękujemy za informację, też będę eksperymentował.. :pijemy:
Fajnie by było gdybyś odstawił jedną flaszeczkę na później:szampan: i ewentualne uwagi związane z kolorkiem, bądź smakiem zapisywał...:tuptup:
Szukaj
Odpowiedz
barracuda Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 141
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: wawa/bca
#25
19-05-2008, 22:53
wyprzedziłeś mnie .. hehehe.... trzeba zajrzeć do działu http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2277
piję... Kolego Plecionka mi to też podpadało... :rotfl:... ja muszę być na jutro kumaty:glowa_w_mur: także... :placze: nie mam tyle szczęścia:mad:

edit::P
BUSTED!!! Przyłapany.. sprawdziłem w dziale, temacie pije..

-----------------------------------------------------------------------------------
"Zazdrośnicy mogą umrzeć, ale zazdrość nigdy..."

"Ludzie zazdroszczą innym tego, czego sami nie posiadają. A przecież mogliby starać się to posiąść."



pozdrawiam...
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Drinki oraz pozostałe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Żubrówka :)


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-11-2025, 19:09 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa