Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
trójniaki czas nastawić - pytania
Cytat:Wysłane przez kalinowa
Zastanawiam się tylko nad malinami czy - z uwagi na podobieństwo do jeżyn - taki sposób fermentacji jest OK :niewiem:


Maliny, takie dojrzałe zrywa się bez rdzenia, sam miąższ i takie można trzymać do końca.
Odpowiedz
Mam zamiar nastawić w przyszłym tygodniu 30l trójniaka Tarniniaka. Myślę dać do niego miodu mniej więcej w takich oto proporcjach 70% wielokwiatu i pozostałą część czyli 30% gryczanego. Teraz mam mały dylemat bo nigdy do nastawów trójniaczków które do tej pory zrobiłem nie dawałem miodu gryczanego i tak sobie myślę czy tej gryki na tę trzydziestkę dam nie za dużo. Głównie chodzi o to aby zbyt intensywnie nie zdominowała smaku. Można Was bardziej doświadczonych prosić o radę co do tych proporcji miodów które podałem wyżej ?

Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Stanley tez chciałbym nastawić tarniniaka,znalazłem już tarninę tylko mało.
Ile używasz owoców np na 20 l i jak uzyskujesz nich sok.
Odpowiedz
Plecionka, w ogóle z tarniny to będę robił po raz pierwszy i mam zamiar popełnić 30 literków miodo – winka a przy tej okazji chcę zaraz zrobić 30 litrowy nastaw trójniaczka tarniniaka. Na miodo – winko w ziołem przepis ze strony głównej to jest 4kg owocków tarniny na 10l wina natomiast na trójniaczka według przepisu Witka z tego forum. Mam zamówioną tarninę 19 kg u kolegi Andrew85 i we wtorek ma być już u mnie. Całość będę fermentował przez dwa tygodnie w miazdze, drożdże aktywne Bayanus G - 995 potem przetrę ją przez sito aby pozbyć się pestek. Z tego około 5l soku tarninowego (pulpy) pójdzie do trójniaczka a reszta na miodo – winko, co mi z tego wyjdzie sam nie wiem ale trzeba spróbować. Ponoć napitki z tarniny są bardzo smaczne, czas pokaże czy rzeczywiście warto je robić.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez StanleyK
...Całość będę fermentował przez dwa tygodnie w miazdze, drożdże aktywne Bayanus G - 995 potem przetrę ją przez sito aby pozbyć się pestek...
Daruj sobie tą zabawę. Ja wczoraj zlewałem swój tarniniak na gryczanym i pomimo tego że cały czas tarnina była w nastawie [całe owoce] nie ma żadnych nieprzyjemnych zapaszków itp.
Można postępować tak jak z DR czyli 2 nastawy.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez 1stgreen

Daruj sobie tą zabawę. Ja wczoraj zlewałem swój tarniniak na gryczanym i pomimo tego że cały czas tarnina była w nastawie [całe owoce] nie ma żadnych nieprzyjemnych zapaszków itp.
Można postępować tak jak z DR czyli 2 nastawy.





1stgreen, no toś mnie ale uradował bo będzie dużo mniej roboty. Mam jeszcze pytanko, tego tarniniaka robiłeś na samej gryce czy dodawałeś jeszcze inne odmiany miodu pszczelego prócz gryki.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Paweł,jeśli można prosić wrzuć przykładową recepturkę na tarniniaka z całych owoców np, na 10 litrów ,trójniaka.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez StanleyK
..., tego tarniniaka robiłeś na samej gryce czy dodawałeś jeszcze inne odmiany miodu pszczelego prócz gryki...
To był miodek 'podgryczany' z którejś tam akcji miodowej. Pewnie 50/50 z wielokwiatem to by było to.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez plecionka
Paweł,jeśli można prosić wrzuć przykładową recepturkę na tarniniaka z całych owoców np, na 10 litrów ,trójniaka.
Ja dawałem:
- 5 l miodu podgryczanego
- 10 l wody
- 3 kg tarniny.
i reszta, czyli pożywka i drożdże.
Nastawiłem najpierw sam nastaw [woda, miód] a po paru dniach 'odkażona' w roztworze piro tarninę. Trzeba dobrze odcedzić po kąpieli. Dałem do mocno już pracującego nastawu. 5 - 7 dni powinno wystarczyć.
Odpowiedz
Dziękuję tak zrobię ,akurat mam miodzik wielokwiat z gryką ,więc będzie ok.
Robiłeś niesycony jak rozumiem.
Mam IOC bayanus i IOC efficience, jakich użyć?
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez plecionka
...
Robiłeś niesycony jak rozumiem.
Mam IOC bayanus i IOC efficience, jakich użyć?
Tarniny możesz użyć ile chcesz. Mniej lub więcej. Soku i tak się przedostaje mało tylko aromaty i trochę barwnika z skórki. Ja robiłem na IOC bayanus ale powoli się z nich wycofuję. Wiec z racji że jest coraz chłodniej i łatwiej jest fermentacje przeprowadzać w temp 16-19 *C to może G-995 ?
Ja swoje 'jesienne' nastawy na nich robię.
Robiłem niesycony stąd te 'odkażanie' roztworem piro.
Odpowiedz
Ja robie tarniniaki podobnie jak Paweł. Zgadza się, esencji tarninowej przy trzymaniu w nastawie przedostaje sie mało Ale ja trzymałem znacznie dłużej 3 tygodnie - moim zdaniem warto. Z pierwszej tarniny robisz miód, potem owoce wyciągasz i nastawiasz na nich wino miodowo-tarninowe. Wino takie ma szanse byc przyzwoite. Trzeci nastaw na tej samej tarninie tez możesz zrobić, ale raczej do celów ... :nie_powiem: (jeżeli sie bawisz w takie rzeczy).

Plecionka - drożdże do miodu raczej bayanus niż efficience. Miód masz pewnie dobrej jakości więc rób niesycony.
Odpowiedz
Paweł, a czy owoce tarniny przemrażałeś czy dawałeś do nastawu świeże nie przemrożone.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez StanleyK
Paweł, a czy owoce tarniny przemrażałeś czy dawałeś do nastawu świeże nie przemrożone...
Dawałem świeże lekko podsuszone, lekko pomarszczone.
Na mrożonych nie robiłem ale może być tak że się rozpadną i powstanie mniej lub bardziej upierdliwa pulpa ;)
Odpowiedz
Dzięki za info.:hahaha:


Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Z konieczności muszę mrozić ,jeśli wyjdzie pulpa trudno będzie filtrowanie. Dziś zebrałem tarninę 3,65 kg ,na ile mi to starczy czy 20 litrów trójniaka czy może mniej?
Odpowiedz
Spokojnie ;)
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez 1stgreen

Dawałem świeże lekko podsuszone, lekko pomarszczone.
Na mrożonych nie robiłem ale może być tak że się rozpadną i powstanie mniej lub bardziej upierdliwa pulpa ;)






Mój trójniaczek tarniniaczek już od wczoraj w fermentorze szaleje, rozpoczęła się burzliwa fermentacja. A dziś zapach piękny się roznosi po mieszkaniu, w zasadzie to powinienem napisać że czwórniaczek bo startowe Blg =23 obecnie, miodek pszczeli będzie dokładany stopniowo partiami do trójniaka.
Za tydzień będzie trzeba zrobić nastaw trójniaka z DR caniny bo owoców na krzakach całe mnóstwo a jakie dorodne one.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez StanleyK

Za tydzień będzie trzeba zrobić nastaw trójniaka z DR caniny bo owoców na krzakach całe mnóstwo a jakie dorodne one.

Stanley

To fakt, w tym roku DR wyjątkowo urodziwa. Ale czy nie za wcześnie, ja planuję po pierwszych większych przymrozkach, a nadają poprawę pogody (+20).
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Boullii


To fakt, w tym roku DR wyjątkowo urodziwa. Ale czy nie za wcześnie, ja planuję po pierwszych większych przymrozkach, a nadają poprawę pogody (+20).





Paweł, te krzaczki DR które widziałem i na próbę zerwałem kilka owocków są bardzo ładnie już wybarwione. Tak sobie myślę je troszkę wcześniej zerwać aby mnie ktoś inny nie uprzedził bo było by naprawdę szkoda.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Planuję trójniaczka z DR, czekam tylko na wolny balonik. Skromne 10 l tylko. Mam jednak problem a w zasadzie dylemat. Posiadam różę do tego celu, ale w dwóch postaciach :) Mrożoną i suszoną. Którą waszym zdaniem lepiej dodać?
Odpowiedz
Mrożona czy suszona? Ja proponuję zostawić je na później a obecnie skorzystać ze świeżej. Suszoną i mrożoną można wykorzystać w okresie gdy nie będzie dostępu do innych surowców tj. zima i wczesna wiosna.
Odpowiedz
Świeża u mnie to to samo co mrożona, gdyż świeżą mroże przed dodaniem do nastawu w celu rozluźnienia miąższu. Nie mam tez niestety możliwości dłuższego przechowywania mrożonej róży w większej ilości. Winko z suszonej DR już dojrzewa, ciekaw jestem tylko jeszcze wina ze świeżej lub jak kto woli mrożonej, ale jak pisałem nie mam możliwości składowania tego surowca. Paradoksalnie mam wolny 25l balon, ale nie mam go gdzie trzymać :/
Odpowiedz
Dziś sprawdzałem ile zjechał w dół trójniak tarniniak który był nastawiony 7.10.2008r i po czterech dniach z 23Blg zjechał do 5Blg i chodź w pomieszczeniu gdzie stoi jest stosunkowo chłodno bo temperatura waha się od 10 – 14st. to bardzo ładnie pracuje. Myślę że około środy będę musiał mu dodać odpowiednią ilość (papu) miodu pszczelego aby te żarłoczne drożdżaki miały zajęcie.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez StanleyK
... w pomieszczeniu gdzie stoi jest stosunkowo chłodno bo temperatura waha się od 10 – 14st. to bardzo ładnie pracuje. ....

Stanley

Na jakich drożdżach fermentujesz? G995 ?
Odpowiedz



Skocz do: