Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka na sasafrasie
#26
kolor: jasny, klarowny, lekko złotawy

aromat: imbir, alkohol, sassafras, zapach korzenny, aromatyczny

smak: mocne jak na drajlę przystało:chytry:, imbir dominujący, ale sassafras pięknie i czysto zaakcentowany
Odpowiedz
#27
Przeniesiono z wątku ogólnego Drajli -
Sasafrasowa -
tajemnicza...
kolor klar (jak zwykle...)idealny, lekka słomka
aromat delikatny, jakby absyntowy ???
smak: nazwac nie umiem, ale podoba mi się bardzo. ale chyba łagodna (koło 30%?), długo leży na kubeczkach. bardzo zacny truneczek, choć mam obawy, że niszowy. Dla mnie bardzo, bardzo... słodyczy w sam raz :chytry:


Andrzej
Odpowiedz
#28
Do mojej nie dodałem wody i winiaku. Faktycznie imbir jest ( niestety) zbyt

dominujący. Pewnie dodatek sasafrasu poprawiłby jej smak ale sasafrasu już nie

mam. Zobaczymy czy smak poprawi się po kilku miesiącach.

Bogi bardzo dziękuję za Twoją opinię i jeszcze raz dziękuję za sasafras.

drajla
Odpowiedz
#29
Andy05-bardzo dziękuję za Twoją opinię.

Cieszę się, że smakowało.

drajla
Odpowiedz
#30
1. Sasafrasowa
- kolor: śliczna żółta słomka,
- zapach: nie potrafię określić, ale bardzo delikatny (ledwo wyczuwalny) przyjemny (nikt go w domu nie potrafi do niczego przyrównać),
- smaki: szkoda, że moc na przodzie. Dalej dość płytki delikatnie korzenno-imbirowy, po rozcieńczeniu zyskuje,
- ogólnie: jak dla mnie zbyt mało wyrazista.
Odpowiedz
#31
(19-03-2010, 11:15)tata1959 napisał(a): .... moc na przodzie.
- ogólnie: jak dla mnie zbyt mało wyrazista.

Sadzę, że moc się ułoży, wszak to niemowlę.

Bardzo dziękuję za Twoją , jak zwykle, rzeczową opinię.
Odpowiedz
#32
Po nowej dostawie sassafrasu od Bogiego:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#33
Z nowo znalezionej książki:

aromat sassafrasowy:

pół funta sassafrasa zalać pół galonu 95%. Macerować 20 dni. Przefiltrować.

A do jakich zapyta się dociekliwy czytelnik, ano do takich:

"weź 36 galonów spirytusu, dodaj 4 galony szkockiej whisky od Ramsey'a, 3 pint'y najlepszego sherry, 2 pint'y syropu i 10 kropel aromatu sassafrasowego a otrzymasz irlandzką whiskey"
Odpowiedz
#34
Na prośbę Bogusia:


2- Absinthe de Vichy 45% z sasafrasem- krystalicznie przeźroczysta, aromat ujawnił się przy rozcinaniu zabezpieczenia- pierwsze skojarzenie to mastika. Dalej to sasafras, anyż i różne zioła. Smak najpierw lekko piekący dalej ujawniła się umiarkowana słodycz, po chwili pieczenie narasta, by łagodnie rozpłynąć się w ustach i pokazać swoją goryczkę.

I miejsce to 2.


Skocz do: