• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Lecznicze v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Nalewka na sasafrasie

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Nalewka na sasafrasie
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#26
18-03-2010, 20:49
kolor: jasny, klarowny, lekko złotawy

aromat: imbir, alkohol, sassafras, zapach korzenny, aromatyczny

smak: mocne jak na drajlę przystało:chytry:, imbir dominujący, ale sassafras pięknie i czysto zaakcentowany
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#27
19-03-2010, 07:51
Przeniesiono z wątku ogólnego Drajli -
Sasafrasowa -
tajemnicza...
kolor klar (jak zwykle...)idealny, lekka słomka
aromat delikatny, jakby absyntowy ???
smak: nazwac nie umiem, ale podoba mi się bardzo. ale chyba łagodna (koło 30%?), długo leży na kubeczkach. bardzo zacny truneczek, choć mam obawy, że niszowy. Dla mnie bardzo, bardzo... słodyczy w sam raz :chytry:


Andrzej
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#28
19-03-2010, 07:57
Do mojej nie dodałem wody i winiaku. Faktycznie imbir jest ( niestety) zbyt

dominujący. Pewnie dodatek sasafrasu poprawiłby jej smak ale sasafrasu już nie

mam. Zobaczymy czy smak poprawi się po kilku miesiącach.

Bogi bardzo dziękuję za Twoją opinię i jeszcze raz dziękuję za sasafras.

drajla
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#29
19-03-2010, 08:07
Andy05-bardzo dziękuję za Twoją opinię.

Cieszę się, że smakowało.

drajla
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#30
19-03-2010, 11:15
1. Sasafrasowa
- kolor: śliczna żółta słomka,
- zapach: nie potrafię określić, ale bardzo delikatny (ledwo wyczuwalny) przyjemny (nikt go w domu nie potrafi do niczego przyrównać),
- smaki: szkoda, że moc na przodzie. Dalej dość płytki delikatnie korzenno-imbirowy, po rozcieńczeniu zyskuje,
- ogólnie: jak dla mnie zbyt mało wyrazista.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#31
19-03-2010, 15:11
(19-03-2010, 11:15)tata1959 napisał(a): .... moc na przodzie.
- ogólnie: jak dla mnie zbyt mało wyrazista.

Sadzę, że moc się ułoży, wszak to niemowlę.

Bardzo dziękuję za Twoją , jak zwykle, rzeczową opinię.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#32
04-06-2011, 14:09
Po nowej dostawie sassafrasu od Bogiego:


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#33
16-06-2011, 19:55
Z nowo znalezionej książki:

aromat sassafrasowy:

pół funta sassafrasa zalać pół galonu 95%. Macerować 20 dni. Przefiltrować.

A do jakich zapyta się dociekliwy czytelnik, ano do takich:

"weź 36 galonów spirytusu, dodaj 4 galony szkockiej whisky od Ramsey'a, 3 pint'y najlepszego sherry, 2 pint'y syropu i 10 kropel aromatu sassafrasowego a otrzymasz irlandzką whiskey"
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#34
07-10-2011, 07:58
Na prośbę Bogusia:


2- Absinthe de Vichy 45% z sasafrasem- krystalicznie przeźroczysta, aromat ujawnił się przy rozcinaniu zabezpieczenia- pierwsze skojarzenie to mastika. Dalej to sasafras, anyż i różne zioła. Smak najpierw lekko piekący dalej ujawniła się umiarkowana słodycz, po chwili pieczenie narasta, by łagodnie rozpłynąć się w ustach i pokazać swoją goryczkę.

I miejsce to 2.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Lecznicze v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Nalewka na sasafrasie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 21:38 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa