• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Sporządzanie nastawów, obliczenia v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 17 Dalej »

Zmiana objętości nastawu ze względu na przepracowany cukier

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zmiana objętości nastawu ze względu na przepracowany cukier
fenriss Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 129
Liczba wątków: 11
Dołączył: 07 2010
Lokalizacja: Łódź
#1
05-07-2010, 23:44
Witam serdecznie forumowiczów!

Mam następujący problem - jak obliczyć zawartość alko w przerobionym winie. Zanim odeślecie mnie do wyszukiwania - proszę przeczytajcie do końca :)

Mam tutaj dwie koncepcje. W obu przyjmuję dla uproszczenia, że drożdże pracowicie przepracowały calutki cukier.

Założenia wstępne (zupełnie od czapy - tylko obrazują mechanizm):
Ilość soku owocowego: 10l, zawierającego 500g cukrów
Ilość wody: 3l
Ilość cukru: 3 kg

Wielkość nastawu: 10 + 3 + 3*0,6 = 14,8 l

Cukier przepracował całkiem, więc dostajemy 3500 / 1,72 = 2035 ml alko.

I teraz pytanie, jak należy liczyć %:

1) Z oryginalnej objętości nastawu, czyli:

Alko% = 2035 / 14,8 = 13,7 %

2) Ze zmodyfikowanej objętości nastawu, bo przecież cukier przepracował!

Objętość = 10 + 3 + 0*0,6 = 13.
Alko% = 2035 / 13 = 15,8%

---
Różnica potrafi być znaczna. Dodatkowo nie wiem jak na objętość nastawu wpływa wytworzony alko, który przecież miesza się objętościowo z wodą w inny sposób niż cukier.

Z góry dziękuję za pomoc!
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#2
06-07-2010, 06:44
Stawiam na wersję nr 1 ale zgodnie z poniższym cytatem z księżki Cieślaka (pewnie wielkorotnie poprawianym i uszczegóławianym na forum)
   
uprościłbym obliczenia. Cukru było 3,5kg, co dało 3,5*0,6=2,1l alkoholu. Mamy wiec 2,1/14,8=14,2%. Nie lubię zbytnio obciążać pamięci a licząc jak powyżej muszę pamiętać tylko jeden współczynnik - 0,6. Poza tym łatwiej jest dla mnie mnożyć niż dzielić.
Szukaj
Odpowiedz
fenriss Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 129
Liczba wątków: 11
Dołączył: 07 2010
Lokalizacja: Łódź
#3
06-07-2010, 11:29
Dzięki za odpowiedź! Zgadzam się, że w ogólnych przypadkach nie ma sensu przesadzać z obliczeniami, ale pytanie czy przepracowany cukier zmniejsza objętość nastawu, czy nie jest chyba zasadne?

Znając spodziewany poziom alko wiemy jakie przyjąć poprawki na Blg...

Jeśli robimy wino słodkie i musimy porcjować syrop kilkukrotnie, to takie nieścisłości się kumulują.

Podobnie możliwość przewidzenia ile będzie zajmował nastaw po przefermentowaniu (ubędzie, czy nie?) może pomóc w planowaniu dojrzewania wina w odpowiednim pojemniku.

Jakkolwiek - pytanie pozostaje otwarte. Przed fermentacją nastaw wynosi X litrów, po fermentacji wytworzy się Y mililitrów alkoholu, a Z gram cukru zostanie zużyte. Ile litrów będzie miał nastaw po fermentacji?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#4
06-07-2010, 11:50
fenriss,
co do jednej sprawy masz rację. Podczas pracy drożdży wydziela się CO2 i objętość (a zarówno waga nastawu )zmniejsza się. Jednak zmianę objętości w wyniku fermentacji zaniedbujemy. Taka dokładność jest zupełnie wystarczająca.

Co do założenia, że nieścisłości się kumulują to jest błędne. Mogą się kumulować ale mogą się też znosić.

Przy szacowaniu objętości nastawu do dojrzewania głównym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie objętościi jest wielkość odrzucanych osadów.
Zmniejszenie pojemności nastawu wskutek fermentacji jest pomijany.


Jak zapewne wiesz, objętość w mieszaninach wody i alkoholu nie poddaje się prostemu dodawaniu. Jak zmieszasz 0,5 l. wody z 0,5 l. spirytusu rektyfikowanego nie otrzymamy 1,0 l. mieszaniny.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
jacuś Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 827
Liczba wątków: 6
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Polska
Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.
#5
06-07-2010, 12:34
Witam.
Dawno, dawno temu, w nie tak bardzo odległej galaktyce, napisałem:
(13-09-2009, 09:18)jacuś napisał(a):
Cytat:Wysłane przez jacuś w innym wątku, bardzo dawno temu
1 kg cukru w nastawie = 0,6 l.
Z 1 kg cukru powstaje dziwnym zbiegiem okoliczności 0,6 l alko.
Z tego wynika, objętość nastawu w czasie fermentacji się nie zmienia.
Co innego masa ( ciężar ) nastawu, ten niestety maleje.
0,6 l alko waży ok 0,5 kg.
Drugie brakujące 0,5 kg to nieszczęsne CO2, które sobie ucieka nie dając nam pożytku.
Powyższe obliczenia są tylko "cirka ebaut" gdyż jak wiemy fermentacja nie przebiega tylko w kierunku C2H5OH.
Forum jest wielkie i zawiera wszystko.
Pozdrawiam Jacek.

Dzisiaj mogę tylko potwierdzić ostatnie zdanie z tamtej wypowiedzi.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Szukaj
Odpowiedz
fenriss Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 129
Liczba wątków: 11
Dołączył: 07 2010
Lokalizacja: Łódź
#6
06-07-2010, 13:03
Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi, teraz już wiem, że to w sumie bardzo proste.

Nie byłem pewien, czy dla pewnych warunków (owoców, mocy wina itp.) nie popełnię jakiegoś karygodnego błędu - czytając forum i podręczniki odniosłem wrażenie, że wszystko wpływa na wszystko - stąd moje "fizyczne" podejście do tematu :)
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Sporządzanie nastawów, obliczenia v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 17 Dalej »

Zmiana objętości nastawu ze względu na przepracowany cukier


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-05-2025, 14:25 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa