26-11-2008, 17:14
Wg mnie najmniejszym błędem obarczona jest metoda 3 - bez poprawek na niecukry z poprawkami na alkohol z jednym małym ale... Jezeli do obliczeń przyjąłeś szacunkową zawartość alkoholu 18 % i zastosowałeś poprawkę dla takiej zawartości to jeżeli w końcówce wyszedł Ci wynik 14%, to całe obliczenia należy wykonać od początku, przyjmując inną zawartość alkoholu i co się z tym wiąże inną poprawkę. Taką pętlę obliczeń należy powtórzyć do momentu aż szacowana wartość alkoholu pokryje się z tym co wyliczysz. Dla przykładu w podanych przez Ciebie pomiarach zawartości cukru wyjdzie:
dla 14% poprawka 5,2 wynik końcowy 15,3% - lepiej ale jeszcze za duża różnica,
dla 15% poprawka 5,5 wynik końcowy 15% do zaakceptowania.
Pozdrawiam Jacek
dla 14% poprawka 5,2 wynik końcowy 15,3% - lepiej ale jeszcze za duża różnica,
dla 15% poprawka 5,5 wynik końcowy 15% do zaakceptowania.
Pozdrawiam Jacek
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"