• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

wino z soku brzozy!!!

Strony (10): « Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
wino z soku brzozy!!!
Krych Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2009
Nastrój: Wesoły po butelce wina:)
#201
01-06-2010, 21:12
Witam. mam takie problem z tym (prawie)winem z soku z brzozu. Otóż robiłem wszystko zgodnie z przepisem czyli przegotowałem sok zrobiłem MD dodałem cukru na 21blg i do butla. przez dwa tygodnie pracowało powoli ale nawet ładnie i gdzieś po tych 14dniach fermentacja staneła więc otworzyłem zrobiłem pomiary i przerobiło 6blg czyli ma teraz 3,5% poczekałem pare dni nic się nie działo więc zrobiłem nową MD dodałem i nie ruszyło dalej więc kupiłem drożdże aktywne (które podobno wszystko pobudzą) rozrobiłem je zgodnie z ulotką dodałem i nadal nic się nie dzieje:( co więcej powoli już zaczyna robić sie posmak octu:/
czy jest jeszcze szansa na uratowanie takiego wina jeżeli tak to co mam zrobić? jeszcze dodam ze temp.nie rozpieszcza i wino stoi w temp.ok.19* acz kolwiek obok stoi mnieszkowe i całe przefermentowało na 12%. Pozdrawiam i proszę o pomoc bo szkoda wylać 40l nastawu:/
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#202
02-06-2010, 07:42
Dosyp cukru na 12 blg +aktywne. Ksylitol nie fermentuje, cukier ożywi drożdże. Może pomóc. Ryzykujesz tylko trochę cukru, a może się udać. A, owiń balon kocem.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Tomek1410 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 127
Liczba wątków: 3
Dołączył: 01 2010
#203
02-06-2010, 10:08
Ja bym dosypał pożywki dla drożdży jeżeli cukru jeszcze dużo jest w nastawie.
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#204
02-06-2010, 10:52
(02-06-2010, 10:08)Tomek1410 napisał(a): Ja bym dosypał pożywki dla drożdży jeżeli cukru jeszcze dużo jest w nastawie.

Może też pomóc.
Zależy jaki cukier jest w nastawie (nie wiem czy cukier brzozowy wykazuje zmianę blg, ale jeżeli tak, to wiem, że drożdże go nie trawią, ale dobra w tym wiadomość , ze nie jest on toksyczny dla drożdży - w przeciwieństwie do psów niestety ...).

pzdr.
Andrzej
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Krych Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2009
Nastrój: Wesoły po butelce wina:)
#205
02-06-2010, 16:08
Tak jak pisałem blg spadło tylko trochę do 14. dodałem jeszcze ciut cukru i te drożdże + pożywkę wymieszałem kocem jest cały czas przykryty i nawet grzejnik włączyłem aby miały cieplej na start i nadal nic, bulka tylko jak mieszam balonem a tak to nic.
Szukaj
Odpowiedz
Maciej22 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Mała mieścina w woj. Pomorskim
Nastrój:
#206
22-09-2010, 10:50
Dokończył ktoś wino z soku z brzozy?

Pytam ponieważ w ulotce sieci Netto zauważyłem pozycję "naturalny sok z brzozy" firmy Oskoła. Dostępne wersję:
1) Naturalny sok z brzozy
2) Naturalny sok z brzozy z aronią.
Opis:
Sok z brzozy to naturalny produkt o wspaniałym smaku. Nie zawiera konserwantów, barwników i wody. Jest w 100 procentach naturalny.
Oferta ważna 27.09-03.10 2010. Cena 8.99zł za 750ml.


Szukaj
Odpowiedz
zyrith Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2011
Lokalizacja: Kraków
#207
01-04-2011, 11:11
Trochę czasu minęło odkąd ktoś tu pisał...w każdym razie podnoszę temat. Pierwszy raz w tym roku pobieramy sok brzozowy, jesteśmy zadziwieni ilością! Już nie na litry lecz na wiadra liczymy.
Pić surowy zdrowo, ale trzeba więcej zagospodarować. Nastawiam dziś drożdże - spróbuję przepisu wg Nowickiego; wypróbuję również rad pani Ćwierciakiewiczowej i przepisu na brzozowego szampana :) mam nadzieję że się uda!
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#208
03-04-2011, 14:03
zyrith

Prosimy o przepis na Brzozowy Szampan.
Boullii napisał, że chce zrobić miód musujący, ja z kolei chcę połączyć brzozę z miodem , a w efekcie uzyskać musujące wino.
Szukaj
Odpowiedz
zyrith Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2011
Lokalizacja: Kraków
#209
04-04-2011, 08:06
ten przepis był gdzieś tutaj zamieszczony:
10l soku brzozowego
1 1/2 kg cukru
5 cytryn
1 1/2 dag kwasku winnego
5 kostek cukru na karmel

Wlać oskołę do gąsiora, dodać cukier, kwasek winny, przecedzony sok cytrynowy i karmel.
Przykryć gąsior organtyną, trzymać w temperaturze pokojowej 3 miesiące do sfermentowania.
Gdy się oczyści i przestanie fermentować pozlewać do butelek i zakorkować. Trzymać w piwnicy. (We flaszkach dojdzie do kolejnej fermentacji)
Szukaj
Odpowiedz
zyrith Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2011
Lokalizacja: Kraków
#210
04-04-2011, 08:09
a wie ktoś gdzie można kupić kwas winny? Jedyne co znalazłam to możliwość sprowadzenia z Ukrainy bądź Rosji....
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#211
04-04-2011, 08:23
BIOWIN sprzedaja tzw. Regulator Kwasowości. Jest to odpowiednio dobrana mieszanka trzech kwasów winowego, jabłkowego i cytrynowego. Tania rzecz. Możesz kupić tam gdzie pozostałe ich produkty.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#212
04-04-2011, 08:30
Ja chcę zrobić tak:
4l gryki + 16l soku z brzozy, drożdże miodowe Lalvin, pożywka 5g, po drodze dodam młode pędy brzozowe i świeże młode liście brzozy, pod koniec 40g kwasku cytrynowego i do refrementacji 0,2 kg cukru trzcinowego.
Wyjdzie musujący PIĄTAK, Fotorelacja będzie w dziale miody.:cool:
Szukaj
Odpowiedz
muzykaczynicuda Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Żory
#213
27-03-2012, 21:20
Sok z brzozy już jakiś czas leci, a widzę że temat wręcz przeciwnie.
Ktoś już poczynił w tym roku jakieś kroki w kierunku wina brzozowego?

Ja nastawiłem w tym roku pierwszy raz, z czystej ciekawości 15l, 5 dni temu (22.03).
-13,5l soku z brzozy
-2,25kg cukru
-200g rodzynek
-5g kwasku
-drożdże Fermivin, no i pożywka

Ale stwierdzam niestety, że sok który pozyskałem na przełomie ostatnich 2-3 dni był słodszy i lepszy w smaku :slinka: niż ten na którym pracuje winko.


Zamierzam pod koniec fermentacji lub po zakończeniu dodać syrop odparowany z soku brzozowego, na razie nie wiem jeszcze ile. Posiadam go już w ilości 300ml (odparowane z 15l), muszę przyznać że jest całkiem smaczny i przyjemnie słodki.

Sok brzozowy i w efekcie syrop również zawierają ksylitol. Z tego co wyczytałem to drożdże go nie szamają. Wydaje mi się że taki syrop brzozowy to całkiem ciekawy sposób na dosładzanie wina. Co o tym sądzicie? Ktoś praktykował? ;)
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#214
27-03-2012, 21:30
Ksylitol przemysłowy owszem, używałem wielokrotnie do dosładzania różnych produktów winiarskich. Twój sposób może być dobry ale w soku brzozowym jest na pewno też i cukier fermentowalny. Ile go jest... kto to wie. Zaproponowany przez Ciebie sposób myślę że jest ciekawy...trzeba by go spróbować:) Czas po temu dobry.
Szukaj
Odpowiedz
muzykaczynicuda Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Żory
#215
27-03-2012, 21:59
Jeśli poczynię jakieś korki w kierunku dosładzania syropem brzozowym, to dam znać o efektach ;)

Taka mała dygresja co do pobierania soku z brzozy. Widziałem że zaistniała mała dyskusja nt. wysokości z jakiej powinno się pobierać sok, wyszło ogólnie na to że nie ma to znaczenia. Ja natomiast przed chwilą przeczytałem coś takiego:
"Im wyżej znajduje się woda, tym więcej rozpuszcza się w niej cukrów, im wyżej położone jest skaleczenie, tym słodszy jest sok, który z niego cieknie" o tutaj: http://ciecinski.eco.pl/sok.html

Myślę że to może być dosyć znaczna różnica...

EDIT: wrzucam zdjęcie syropu z brzozy, tu akurat 5l>100ml


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
malymijaczow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2012
#216
02-04-2012, 13:28
Witam :)
Robię właśnie też wino z soku z brzozy i dałem tak:
18l soku
450ml soku z cytryn
700ml soku z pomarańczy
2kg cukru

czy ktoś doradzi co jeszcze mam dodać ??
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Tatami Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2010
Lokalizacja: Wiśniowa Góra
Nastrój: w kolorze butelkowej zieleni
#217
02-04-2012, 14:03
Drożdże ;)
Szukaj
Odpowiedz
malymijaczow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2012
#218
02-04-2012, 14:53
ale właśnie ze bardzo dobrze fermentuje to myśle ze nie trzeba:)
ale czy nie dać wiecej cukru albo czegoś ??
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
muzykaczynicuda Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Żory
#219
02-04-2012, 17:16
A co robiłeś z tym sokiem, wlałeś go do balona w takiej postaci jak leciał z drzewa czy podgrzewałeś w celu rozpuszczenia cukru?
"bardzo dobrze fermentuje" ale tak naprawdę dobrze? Czy po prostu coś tam ruszyło?
Moim zdaniem 2kg cukru na taki nastaw to będzie raczej słabiutkie winko ;)
Szukaj
Odpowiedz
malymijaczow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2012
#220
02-04-2012, 17:33
5l podgrzałem i rozpuściłem 2kg cukru :)

bardzo dobrze fermentuję

to ile jeszcze go rozpuścić
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
janusz kusmierek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Myszkow
Nastrój: bezzmienny
#221
02-04-2012, 20:09
Dodaję jeszcze rodzynki..
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
smutny89 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2011
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: :)
#222
05-04-2012, 21:03
4,5l soku z brzozy
40g suszonego kwiatu akacji
1 cytrynka + skórka bez albedo
ok. 250g rodzynek
1,25kg cukru
MD tokay i pożywka

Dziś mija 10 dni od, kiedy nastawiłem taki oto eksperyment robiony metodą dla leniwych, a wymagających... :)
Szukaj
Odpowiedz
janusz kusmierek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Myszkow
Nastrój: bezzmienny
#223
06-04-2012, 11:01
Nastawiłem 20l 3 dni temu wg powyższych przepisów,dziś rano zajrzałem do winiarni a winko bulka jak szalone.Rodzynki pływają od dna do wierzchu jak jakieś podwodne robaki,widać jak wszystko pracuje.Musi jednak mieć powyżej 21*C w pomieszczeniu.Chyba nastawie następne bo mam jeszcze ze 20l soku do zebrania .
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
malymijaczow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2012
#224
22-04-2012, 14:22
Winko już przestało fermentować i mam odciągnąć rodzynki i dziadostwo z cytryny i pomarańczy czy co dalej z nim robić ??
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
janusz kusmierek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Myszkow
Nastrój: bezzmienny
#225
22-04-2012, 17:23
Ja swoje pierwsze zlałem,wyrzuciłem osady ,wymyłem balon i zasiarkowałem ,dosłodziłem i do balona.Teraz nadal fermentuje.Jutro oczyszczę drugą 20.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (10): « Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

wino z soku brzozy!!!


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-06-2025, 02:02 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa