Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GRUSZKI
#1
Jestem nowym uzytkownkiem i nie wiem czy temat byl poruszany, ale...postanowilem postawic winko z gruszek. Czy ktos juz takie stawial, czy macie jakies ciekawe triki, jakies porady? Chcialem dodac troche rodzynek do tego nastawu, czy to dobry pomysl?Nie jest to moje pierwsze winko zaznaczam, ale pierwsze GRUSZKOWE, prosze o jakas pomoc albo odeslanie do jakiegos posta. Z gory dziekuję i pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Zadałem moje poprzednie pytanie odnosnie gruszek, mimo ze czytalem inne posty i wypowiedzi. Jest co do niego negatywne nastawienie, ale o co dokladnie chodzi, kazdy tylko napisalem ze "lebiej byloby...." Moze ktos napisze czemu wlasnie nie gruszki, moze nie lubicie gruszek. A moze ono po prostu nie wychodzi? fakt maja mala kwasowosc ale jest kwasek cytrynowy prawda? takze prosze o jakis odpowiedzi
Odpowiedz
#3
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0

lub wpisz w wyszukiwarce gruszki lub gruszkowe i masz więcej postów.
Odpowiedz
#4
witam.
mysle ze 25g kwasku w przepisie z waszej strony to ZA DUZO !?
http://www.old.wino.org.pl/frames/index2.htm

MAM 7 WIADER GRUSZEK.
ROBIE WINO ALE JAK ABY NIE ZEPSUC?
W POPRZEDNIM ROKU ROBIŁEM ŚLIWKOWE, BYŁO DOBRE, POTEM ZALATYWŁO OCTEM, SKWASNIAŁO.
DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.
:ysz::podstep::niewiem:
Odpowiedz
#5
sprawdzam
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez sebokuc
ROBIE WINO ALE JAK ABY NIE ZEPSUC?
W POPRZEDNIM ROKU ROBIŁEM ŚLIWKOWE, BYŁO DOBRE, POTEM ZALATYWŁO OCTEM, SKWASNIAŁO.

możesz mniejszyć ryzyko zepsucia przez:
- uzycie drożdży aktywnych
- uzycie drożdży dających wysokie stężenie alkoholu (np. S. bayanus)
- uzycie drożdży z killer faktorem (np. anka c)
- stosowanie piro
- pominięcie ferm. w miazdze
- ew. wzmocnienie wina po 1 obciągu
- ogólnie wyrób: wina mocnego, słodkiego, z dużą zaw. kwasów
- oraz przestrzeganie higieny (muszki, powietrze itp.)
Odpowiedz
#7
serdeczne dzięki

czy masz Cieslaka ?
Odpowiedz
#8
Cieslaka macie w podr. na str. gł. i w Pilarku; oba linki w moim podpisie. :spie:
Odpowiedz
#9
http://www.old.wino.org.pl/frames/menu2.html

DZIEKI ZA WSZYSTKO ALE TEN LINK NIE DZIAŁA.
Odpowiedz
#10
CHYBA ZE JEST TO LINK SPISU TRESCI ZE STRONY GŁÓWNEJ.
JEŚLI TAK PRZEPRASZAM.



Skocz do: