07-03-2012, 10:55
Moje gratulacje dla Kolegów.
Tak sobie myślę, a może My zorganizujemy KONKURS EUROPEJSKI miodków wzorem tego z Colorado?
Wyniki Mazer Cup International 2012
|
07-03-2012, 10:55
Moje gratulacje dla Kolegów. Tak sobie myślę, a może My zorganizujemy KONKURS EUROPEJSKI miodków wzorem tego z Colorado?
07-03-2012, 10:55
Wielkie gratulacje dla medalistów,szczególnie dla Generała
Pozdrawiam Edek
07-03-2012, 12:50
Moje gratulacje dla medalistów.
07-03-2012, 13:07
Jestem pod wrażeniem.
Gratulacje
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
07-03-2012, 13:31
GENERAL AIDID napisał(a):Biotit - też mi się to marzyło. Czy ktoś z kolegów jest uczestnikiem zagranicznych forów o naszej tematyce? Chyba w każdym kraju Europy jest takie Forum jak Nasze? Mamy przecież Rodziny, Znajomych" rozsianych" po Świecie - Oni z pewnością mogą Nam pomóc. Wg mnie tą drogą dojdziemy do celu. W sumie do Listopada2012 trochę czasu zostało. Więc zacznijmy szukać.... Chcieć to wg mnie = móc.
07-03-2012, 13:33
A co ma 'Biowinowski' konkurs win do miodów pitnych ?
Nie zaśmiecać tematu
07-03-2012, 13:41
07-03-2012, 13:45
1st Green - nic. Natomiast już coś JEST niemałego i dlatego myślałem o rozdmuchaniu tego konkursu. O miodach mi się jeszcze nie do końca wyśniło. Ale racja, nie zaśmiecajmy tematu.
EDIT Przepraszam wszystkich, ostatnio kilka razy strofowałem ludzi za czytanie bez zrozumienia, a dziś sam dałem ciała (może zwycięstwo przesłonilo mi rozum?) 1 st Green - konkurs w Łodzi NIE JEST "Biowinowski". Organizatorami są łódzcy winiarze krążący bliżej lub dalej Łódzkiego Klubu Winiarzy, a że nam się udało namydlić sponosora, a także wydębić od niego użyczenie lokalu (moje lochy niestety są za małe), to inna sprawa, w żadnym razie nie sankcjonująca stosowania przymiotnika biowinowski. Konkurs to koncepcja, zasługa i świadectwo daleko posuniętego społecznego oddania kilku ludzi z avante garde'y łódzkiego towarzystwa alchemików.
07-03-2012, 16:28
GENERAL AIDID napisał(a):Czy ktoś z kolegów jest uczestnikiem zagranicznych forów o naszej tematyce?. Jeżeli znasz angielski to polecam www.gotmead.com.
07-03-2012, 17:35
Również bardzo serdecznie wszystkim gratuluję
Zwycięscy powinni zaprosić całe forum na spotkanie i poczęstować zwycięskim trunkiem
07-03-2012, 17:35
Wielkie GRATULACJE !!!
Idę wnieść za zwycięzców i wyróżnionych skromy toast swojskim tróniaczkem. pozd Beee
07-03-2012, 17:52
Jeszcze info dla mniej lub bardziej zainteresowanych - obaj zwycięzcy zostali zapłodnieni poduszkami miodowymi z Biowinu i są bezsiarkowi.
07-03-2012, 18:02
Przyłączam się do gratulacji!!!!!!!!!!!!
08-03-2012, 09:11
:
08-03-2012, 10:19
Gratulacje i od razu pytanie: czy zwycięskie miody znajdą odzwierciedlenie na forum w postaci przepisów?
08-03-2012, 12:57
Gratulacje - podziwiam w sumie nie za same miody (chociaż za nie oczywiście też), ale za silną wolę. U mnie 1,5L z 4L pierwszego trójniaka lipowo-gryczano-malinowego zeszło przy pierwszych oznakach klarowania, przy tzw. pierwszej kontroli smaku . Tylko obietnice złożone adresatom miodów trzymają mnie od niego z dala .
08-03-2012, 16:30
Gratuluję wszystkim. Cóż, może i za kilka lat będę mógł z Wami stanąć do boju w tym konkursie, chwilowo(jak widać w opisie) dopiero się uczę. W tym roku nastawię Strawbana, za rok może jakoś sam go przerobię?
08-03-2012, 16:57
(08-03-2012, 11:31)male napisał(a): O Strawbanie pisałem w 2009 roku tutaj. I już wtedy Jacek-R pisał, że nie ma większych szans na powodzenie Cóż za ironia losu. Aha no i najszczersze gratulacje dla wszystkich zwycięzców i nie tylko. Może za rok lub dwa konkurs całkiem zdominują Polacy? Zapomniałbym: czy wszyscy, którzy brali udział w konkursie, nie tylko Ci co wygrali, dostaną metryczkę z wynikami (podobnie jak w konkursach piwnych?). Wtedy wiadomo co poprawiać.
08-03-2012, 20:58
TAk wszyscy dostana metryczki, już nawet sż wysłane poczta papierową do nas.
11-03-2012, 16:56
Nooo takie wiadomosci Panowie ,to "miód na moje serce"....
Moje gratulacje dla laureatów .
13-03-2012, 11:51
Niezmiernie się cieszę, Wielkie Brawa ,Gratulacje i Szacun.
14-03-2012, 13:05
Ponieważ niedługo dotrą do nas arkusze ocen miodów,przybliżę trochę zasady punktacji na Mazer Cup.
Miody są oceniane od 0 do 50 punktów,przy czym z założenia miód bardzo zły,praktycznie niepijalny,dostaje ok 25 punktów. Większość miodów jest oceniana w zakresie 35-38 i nie są to miody przeciętne, lecz bardzo dobre, z małymi wadami. Miody w zakresie 30-34 są dobre,choć z większymi wadami.W zakresie 38-42 wady są zauważalne ale bardzo słabo,większość tak ocenionych miodów trafia do rundy medalowej.Jeżeli punktacja jest od 43 punktów i wyżej, miód jest wybitny,choć błędy sa nadal wyczuwalne.Punktacja 48-50 dotyczy miodów najwyższej,światowej klasy, takie miody to wielka rzadkość. Arkusze ocen wystawiane są przez sędziów tylko w pierwszej, eliminacyjnej rundzie.Dwóch lub trzech sędziów ocenia wówczas od 6 do 9 miodów,zdobywca największej ilości punktów awansuje do fazy medalowej,jeżeli miody z drugiej bądż trzeciej pozycji nie odbiegają od zwycięzcy o więcej niż 1 lub 2 punkty,decyzją sędziów też awansują do drugiej rundy.Na arkuszu ocen jest wówczas przybita pieczątka Push to 2 round. W fazie drugiej i trzeciej,czyli medalowej i BOS (Best of Show),miody są oceniane od początku, ale nie ma arkuszy ocen, o miejscach decyduje wspólna decyzja sędziów. Dla znających angielski wklejam poniżej oryginalny tekst. Now regarding minimum scores, at the MCI we try to give credit, rather than subtracting for fault, in all the judging. The bottom line is that while there are some judges out there who really take a perverse delight in finding arcane reasons to subtract as many points from that perfect score of 50 as they can, we try to discourage that practice at the MCI. Other contests are different, so you may see some differences between average scores at MCI and at some other events. In general, a mead has to really be virtually undrinkable in order to receive a net score below 25 at the MCI. That is entirely consistent with the scoring methodology of the BJCP, and we have found (especially in recent competitions) that home meadmakers are for the most part really turning out quite acceptable meads, although some have more perceived flaws than others. So within that range, with a virtual scoring floor of 25 and a theoretical perfect score of 50, we see that many meads end up scoring in the 35-38 range. That doesn't mean they are "average." Instead, it means that most entries are very good, with only minor flaws. If a score for one of your meads falls in the low 30's (i.e. 30-34) it is still a good mead, but could use a little more work to come up to the current perception of very good. From 38-42, the flaws are detectable, but very minor. Many meads in this range will advance from first flights to subsequent judging rounds. If you score 43 or higher, now you have something truly special with only the slightest hints of flaws. Then there are the truly incredible meads out there -- scoring in the 48-50 range -- and that almost never happens. If you scored there, the judge considers your mead a world class example of its category. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|