05-12-2023, 08:52
Jeżeli masz już odpowiadający Tobie aromat i smak, to zlewaj i filtruj.
Pestkówka z pigwowca.
|
05-12-2023, 08:52
Jeżeli masz już odpowiadający Tobie aromat i smak, to zlewaj i filtruj.
11-12-2023, 04:17
Dobra zlewam, 4 tyg. wystarczą. Aromat faktycznie migdałowy przyjemny, smak migdał przykryty alkoholem, za wytrawne.
Za poradą zlewam przez ręcznik papierowy. O rany 1 szklanka i już zapchany a jeszcze nie dosładzałem Słuchajcie ile dosładzacie tak aby za słodkie nie było? 2 pytanie jaki stosunek pestek do alko stosujecie? 1 do 1.5 nie będzie za mało??
11-12-2023, 06:46
Ręcznik (lepiej filtr do kawy) można umieścić na sitku lub wkładce ekspresu przelewowego zamiast na lejku.
Cukier na szczęście można dodawać. Ja zaczynam od 150g/0,5l i po kilku dniach ewentualnie dosładzam. Wszystko zależy jednak od osobistych preferencji. Pestki zalej alkoholem 40% jeszcze raz. Po kilku tygodniach zdecydujesz, czy połączyć nastawy. W najgorszym przypadku będziesz miał bazę na przyszły rok.
11-12-2023, 12:17
Do tego, co napisał kolega powyżej, dodam, że najlepiej użyć sita o średnicy 24-30 cm, położonego na spory garnek. Do sita włóż 3-4 arkusze ręcznika papierowego. Jeżeli nalew nie był słodzony, tak jak piszesz, to przefiltrowanie pójdzie bardzo szybko.
Słodzenie, jak powyżej napisał @cemik1.
Słuchajcie stała się rzecz nieoczekiwana. Jeden słoiczek z 2 zalania stał sobie w zapomnieniu od początku roku.
Po odkręceniu zakrętki aromat mega intensywny ale i przyjemny. Próbować taki półroczny zalew czy do zlewu? Edyta Wychyliłem ze 3 głębsze i zero reakcji z układu pokarmowego a więc jest OK
27-06-2024, 05:39
Próbować. Moje kolejne zalanie też pewnie gdzieś stoi w szafce.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|