Liczba postów: 30
Liczba wątków: 5
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie
Planuję zrobić wino z żyta i przygotowuję matkę drożdżową. Czy mogę zrobić w ten sposób że przygotowane umyte żyto wsypie do 1l naczynia dodam cukru i drożdży(płynne z Biowinu rasa Tokay)? Czy ma ktoś z tym doświadczenie i jest lepszy sposób?
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
Zrób MD na soku np. jabłkowym.
Tak będzie bardzo dobrze i najprościej.
Liczba postów: 30
Liczba wątków: 5
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie
A nie wpłynie to na smak przyszłego wina??
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
Jeżeli wpłynie to tylko na korzyść. Wino z żyta jest marne w smaku (niestety).
Liczba postów: 30
Liczba wątków: 5
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie
Dokładniej to planuje wino żyto+rodzynki

Żeby smak poprawić.
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
Tyle jest teraz owoców za bezcen. Ja bym nie robił wina z żyta.
Jeżeli już chcesz jekieś zboże to zrób wino z ryżu. Jest zupełnie przyzwoite.
Liczba postów: 30
Liczba wątków: 5
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie
Awaria sokowirówki zmusiła mnie do zrezygnowania z jabłek