Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matka drożdżowa do wina z żyta
#1
Planuję zrobić wino z żyta i przygotowuję matkę drożdżową. Czy mogę zrobić w ten sposób że przygotowane umyte żyto wsypie do 1l naczynia dodam cukru i drożdży(płynne z Biowinu rasa Tokay)? Czy ma ktoś z tym doświadczenie i jest lepszy sposób?
Odpowiedz
#2
Zrób MD na soku np. jabłkowym.
Tak będzie bardzo dobrze i najprościej.
Odpowiedz
#3
A nie wpłynie to na smak przyszłego wina??
Odpowiedz
#4
Jeżeli wpłynie to tylko na korzyść. Wino z żyta jest marne w smaku (niestety).
Odpowiedz
#5
Dokładniej to planuje wino żyto+rodzynki:) Żeby smak poprawić.
Odpowiedz
#6
Tyle jest teraz owoców za bezcen. Ja bym nie robił wina z żyta.
Jeżeli już chcesz jekieś zboże to zrób wino z ryżu. Jest zupełnie przyzwoite.
Odpowiedz
#7
Awaria sokowirówki zmusiła mnie do zrezygnowania z jabłek:(



Skocz do: