Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z jablek (proporcje do sprawdzenia)
#1
Witam jestem tu nowy i to moje 1 wino ktore chce zrobic wiec nie w zaduzych ilosciach


6kg ligol lub gloster
1kg cukru
1 cytryna
pożywka
drożdże do wina białego

chce uzyskac wino pol slodkie ~14%

Odpowiedz
#2
A wody ile? Bo z tych 6 kg jabłek uzyskasz góra 4 l moszczu. Do tego 1 kg cukru to trochę dużo chyba.
Pozdr
Odpowiedz
#3
Jak sypniesz na te 6kg owoców 1kg cukru od razu to Ci wino nie ruszy...

Ile w ogóle ma być litrów tego?
Odpowiedz
#4
Ściągnij sobie kalkulator http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0 i zobacz proporcje. Jeśli nie będziesz czegoś jeszcze wiedział zachęcam do czytania forum :) lub lektury Jan Cieślak "Domowy wyrób win" . Powodzenia w przygotowywaniu winka. Dobre przepisy znajdziesz też pod tym adresem http://old.wino.org.pl/frames/przep_szczeg.html
Pozdrawiam dex
Odpowiedz
#5
Witaj na forum doonioo .
Skoro jeszcze nie zacząłeś robić wina a najpierw zbierasz informacje to duży PLUS dla Ciebie. :) Skoro dopiero planujesz nastaw, to pod okiem doświadczonych winiarzy i po zapoznaniu się z podstawami produkcji win Twoje pierwsze wino powinno wyjść co najmniej przyzwoite. Dlatego też nakłaniam Cię do powiększenia objętości, bo z tych 6kg otrzymasz 4l soku, zgodnie z tym co Muddy napisał, z tego zabutelkujesz może 2-3 flaszki.
Szczerze to kalkulator przypomniany przez Dextera nie najlepiej planuje wina z jabłek. Na dzień dzisiejszy wina jabłkowe robimy bez dodatku wody, ze względu na małą aromatyczność owoców, a klakulator ten zaleca rozcieńczanie moszczu.
Wydajność jabłek jest na poziomie ok. 50-60%, czyli z 10kg otrzymuje się około 6l soku. Po wyciśnięciu soku wypada zmierzyć poziom cukru w nim, a do tego niezbędny jest cukromierz (wydatek rzędu 8 zł). Jak będziesz już znał ilość cukru w soku to obliczysz ile cukru musisz dodać aby uzyskać planowaną moc.
Zachęcam do zapoznania się z działem o winach jabłkowych, gdzie znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów.

Jeśli jednak chcesz zrobić wino według swojego przepisu, to zaopatrz się w cukromierz, bo bez niego nie będziesz miał kontroli nad mocą i słodkością wina. 1kg cukru na 6kg jabłek to faktycznie duża ilość, którą trzeba rozłożyć na raty. Kolejne porcje dodajemy do wina gdy cały wcześniej dodany cukier zostaje przetworzony na %%, to natomiast wiemy na podstawie pomiarów. Jak widzisz cukromierz jest tak samo ważny jak balon. Ba nawet ważniejszy, bo wino w wiadrze nawet można zrobić.
Odpowiedz
#6
Za namowa postanowilem zrobic z 10kg jablek poniewaz dysponuje jedynie kamiennym garczkiem o objetosci 10l
Mieszkam w bloku wiec jednak moze byc to troche uciazliwe w wiekszych ilosciach (zapach) Ze wzgledu na teperature raczej lepiej trzymac to w mieszkaniu?
Juz troche czytalem forum i dlatego postanowilem aby niedodawac wody,
Czy taki cukromiez dostane w sklepie ogrodniczym?
Cukier ktory trzeba dolac trzeba rozrobic w wodzie, i tu nasuwa sie pytanie czy ta woda niespowoduje pogorszenia sie wina?
I jeszcze jedno jaka zawartosc cukru powinien zawierac moszcz
Produkcje wina zaczne dopiero w poniedzialek :)
Odpowiedz
#7
Do jabłek możemy dodać wody do 10% objętości soku.

Cukier zawsze można rozpuścić w soku. Przy jabłkach jest to najlepsze rozwiązanie (gdy nie dodajemy wody)

Ja do swojego nastawu musiałem dodać nieco więcej wody, ale nie straciłem dużo na aromatyczności, bo dodałem 3kg bardzo słodkich i aromatycznych jabłek (nie znam odmiany).

Ja swój sok uzyskiwałem za pomocą sokowirówki, pasteryzowałem i dodawałem pektopol i powiem tyle, że z soku uzyskiwanego w ten sposób przy jabłkach mam bardzo dużo osadu. Z pierwszego nastawu wyszło go (z 15l) około 4l. Wczoraj zrobiłem obciąg i dodałem świeżego soku do w/w objętości + cukier, aby utrzymać zaplanowaną moc.

I już widzę, że będę powtarzał tę operację, bo już dzisiaj jest ok. 2cm osadu.


Tutaj małe pytanie do zaprawionych w boju z jabłkami.

Czy dopełnianie balonu w w/w sposób jest trafnym rozwiązaniem czy raczej nie?? Dodam, że nastaw cały czas pracuje.
Odpowiedz
#8
Wystarczy sok przefiltrować przez worek filtracyjny ,o taki:

http://www.allegro.pl/item803498286_wore..._0_zl.html
Odpowiedz
#9
Chyba będę musiał go zakupić, bo zaczyna mi smakować mój jabol :D
Odpowiedz
#10
Lucjan, tylko nie zrób za mocnego jabłkowego, no chyba że bardzo słodkie. Wytrawne mocne nie da się pić.
Uzupełniać możesz jeśli pracuje jeszcze - takie moje zdanie. Po sokowirówce bym pekto nie dodawał, choć na pewno ułatwi klarowanie. Mojego soku nie filtruję inaczej jak przez worek w prasie, który to worek jest z firany:)
Pozdr
Karol
Odpowiedz
#11
Pektopol raczej nie zaszkodzi.
Próbowałem filtrować to przez gazę, ale szybko się zapycha i jest kaszana.
A worek i tak kupię, bo jest raczej potrzebny i się przyda.
Odpowiedz
#12
Dlaczego nie można robić jabłkowego zbyt mocnego? Ja nastawiłem pierwszy raz jabłkowe na około 16%? Będzie niesmaczne? Chciałem go zrobić półwytrwne/półsłodkie.
Odpowiedz
#13
Wszystko można zrobić , natomiast nie wszystko wychodzi smaczne i dobre.
Im wino mocniejsze powinno być bardziej słodkie. Nie wyobrażam sobie delektowania sie smakiem wytrawnego lub półwytrawnego wina 16 procentowego.
Im surowiec delikatniejszy w smaku i zapachu tym wino robimy słabsze.
Mocne wino z surowców wyrazistych takich z charakterem : czarna porzeczka, DR, głóg, tarnina niektóre odmiany winogron i oczywiście na słodko.
Jabłka to ja widzę tak do 12% max. Chyba że taki podcinacz nóg mocno słodki i wysoko %. Dla małolatów przed dyskoteką :diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#14
To najwyżej zastopuję fermentację w odpowiednim czasie i będzie słabsze.
Odpowiedz
#15
kiedy mozna zasiarkowac roztwor ? odrazu? czy po 1 przerobieniu cukru
blg mam na poziomie 22 :) narazie wszystko idzie good
Odpowiedz
#16
   
Tak pasteryzowalem roztwor aby potem dodac drozdze
niejestem pewien czy dobrze niby all wg przepisu

Mimo tego dodalem to do calosci roztworu no i to tera tak wyglada
   
wczoraj zrobione i niewiem czy to juz ma bulgotac czy co bo nic sie niedzieje ;/
Odpowiedz
#17
(20-11-2009, 14:16)doonioo napisał(a): Tak pasteryzowalem roztwor aby potem dodac drozdze
niejestem pewien czy dobrze niby all wg przepisu

Mimo tego dodalem to do calosci roztworu no i to tera tak wyglada
wczoraj zrobione i niewiem czy to juz ma bulgotac czy co bo nic sie niedzieje ;/

Trochę niejasno się wyrażasz. Zrozumiałem, że pasteryzowany sok dodałeś razem z drożdżami do baniaków, bez przygotowania MD. Według sztuki drożdże powinny najpierw podjąć pracę w MD i dopiero po co najmniej 24h pracy dodajemy ją do moszczu.
Nie bulka bo pewnie połączenia szyjka-korek-rurka nie są szczelne.
Zmień też baniaki na szklane lub z poliwęglanu, ponieważ butle PET (po wodzie 5l) nie nadają się zupełnie do robienia wina.
Odpowiedz
#18
cos sie stanie z winem w tych butlach? ;p
z tymi drozdzami chodzi mi o to ze one niepracowaly przed dolaniem przynajmniej tak mi sie wydaje cos mozna na to poradzic?
Odpowiedz
#19
Doonioo błagam o interpunkcję w Twoich wypowiedziach.
Jeżeli wino jeszcze nie pracuje, to jak najszybciej zaopatrz się w drożdże aktywne i przygotuj je zgodnie z przepisem. Natomiast jeśli drożdże podjęły pracę, to wszystko w porządku.
Wina nie robimy w butlach pet ze względu na to, że takie butle reagują z winem zmieniając jego smak oraz zapach. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłem podbicia wątku przez Ciebie.
Odpowiedz
#20
Ok postaram sie ;d
No wiec w sobote rozrobilem juz nastepne drozdze.
Ktore w niedziele wygladaly juz tak.
http://img20.imageshack.us/i/p2211091302.jpg/
i dolalem je do soku :)
Przyszle Winko pracuje.
Bulgota az milo ;D

Dzieki za pomoc
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości