27-07-2010, 12:12
Witam.
Moje pierwsze w życiu wino winogronowo-malinowe zrobione w zeszłym roku zyskało uznanie wśród degustujących. Zachęcony powodzeniem postanowiłem zrobić kolejne. Padło na czarną porzeczkę.
W niedzielę umyłem, przebrałem 18,6 kg pięknej, dużej czarnej porzeczki. Owoce rozgniotłem za pomocą najprostrzego urządzenia jakim jest ręka. Wrzuciłem do fermentatora, zasiarkowałem, po 24 h dodałem 4 l wody o temp. 40 stopni i dodałem pektopol. Już na samym początku popełniłem błąd, bo nie zmierzyłem BLG przed dodaniem wody. Po dodaniu 4 l wody BLG wynosi 14 i wg moich obliczeń jest to 104g cukru/litr. Poprawkę na niecukry przyjąłem 4. Po 36 h (dzisiaj rano) dodałem MD z drożdży Sherry od Zamojskich. I tu drugi błąd, bo wyczytałem teraz, że drożdże Sherry są do białych win. Mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na wino. Powinienem użyć Malagi. A najgorsze jest to, że mam te drożdże w domu i ich nie użyłem. Nie posiadam sprzętu do pomiaru kwasowości.
Zakładam, że z 1 kg owoców uzyskam 0,6 l soku. Wyczytałem, że należy zachować proporcje 1 l soku - 2 l syropu cukrowego. Tak też zrobię. Czyli 18,6 kg x 0,6 = 11,16 l soku. Czyli z tego wyjdzie mi 35 l wina wg powyższych proporcji, założeń.
Wyczytałem, że najlepsze wina z czarnych porzeczek to wina deserowe, mocne. Planuję uzyskać 16% zawartości alkoholu. Aby uzyskać 1% alkoholu w 1 litrze wina potrzeba 17 g cukru. Czyli 16 x 17 x 35 = 9520 g cukru.
Mam już 11,16 x 104 g cukru = 1160 g cukru. Potrzebuję więc dodać jeszcze 8360 g cukru.
Objętość cukru: 8360 g x 0,62 = 5183 ml
Woda do dodania: 35 l - (11,16 l sok + 4 l dodanej wody + 1 l MD + 5,18 l cukru) = 13,66 l
Jeśli będzie potrzeba to dosłodzę wino jak drożdże padną.
Wszystko zależy od tego ile uzyskam soku z czarnej porzeczki, bo powyżej są tylko założenia. Będę fermentował w miazdze ok 2-4 tyg w zależności kiedy będę miał czas na dalsze prace. Wtedy okaże się jaką muszę zrobić korektę do założeń, jeśli chodzi o uzyskany sok/moszcz.
Czy moje obliczenia są prawidłowe? Dobrze wszystko rozumuję?
Mam watpliwości co do proporcji sok/woda. Doświadczeni Winiarze, ile wina zrobilibyście z 18,6 kg czarnej porzeczki? Co sądzicie o proporcji 1 l soku - 2 l syropu cukrowego?
Wszelkie rady, wskazówki, uwagi bardzo mile widziane
Pozdrawiam
jameer
EDIT:
Nikt nie poradzi w kwestii proporcji? Czy brak jakiejkolwiek odpowiedzi oznacza, że wszystko robię dobrze?
Moje pierwsze w życiu wino winogronowo-malinowe zrobione w zeszłym roku zyskało uznanie wśród degustujących. Zachęcony powodzeniem postanowiłem zrobić kolejne. Padło na czarną porzeczkę.
W niedzielę umyłem, przebrałem 18,6 kg pięknej, dużej czarnej porzeczki. Owoce rozgniotłem za pomocą najprostrzego urządzenia jakim jest ręka. Wrzuciłem do fermentatora, zasiarkowałem, po 24 h dodałem 4 l wody o temp. 40 stopni i dodałem pektopol. Już na samym początku popełniłem błąd, bo nie zmierzyłem BLG przed dodaniem wody. Po dodaniu 4 l wody BLG wynosi 14 i wg moich obliczeń jest to 104g cukru/litr. Poprawkę na niecukry przyjąłem 4. Po 36 h (dzisiaj rano) dodałem MD z drożdży Sherry od Zamojskich. I tu drugi błąd, bo wyczytałem teraz, że drożdże Sherry są do białych win. Mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na wino. Powinienem użyć Malagi. A najgorsze jest to, że mam te drożdże w domu i ich nie użyłem. Nie posiadam sprzętu do pomiaru kwasowości.
Zakładam, że z 1 kg owoców uzyskam 0,6 l soku. Wyczytałem, że należy zachować proporcje 1 l soku - 2 l syropu cukrowego. Tak też zrobię. Czyli 18,6 kg x 0,6 = 11,16 l soku. Czyli z tego wyjdzie mi 35 l wina wg powyższych proporcji, założeń.
Wyczytałem, że najlepsze wina z czarnych porzeczek to wina deserowe, mocne. Planuję uzyskać 16% zawartości alkoholu. Aby uzyskać 1% alkoholu w 1 litrze wina potrzeba 17 g cukru. Czyli 16 x 17 x 35 = 9520 g cukru.
Mam już 11,16 x 104 g cukru = 1160 g cukru. Potrzebuję więc dodać jeszcze 8360 g cukru.
Objętość cukru: 8360 g x 0,62 = 5183 ml
Woda do dodania: 35 l - (11,16 l sok + 4 l dodanej wody + 1 l MD + 5,18 l cukru) = 13,66 l
Jeśli będzie potrzeba to dosłodzę wino jak drożdże padną.
Wszystko zależy od tego ile uzyskam soku z czarnej porzeczki, bo powyżej są tylko założenia. Będę fermentował w miazdze ok 2-4 tyg w zależności kiedy będę miał czas na dalsze prace. Wtedy okaże się jaką muszę zrobić korektę do założeń, jeśli chodzi o uzyskany sok/moszcz.
Czy moje obliczenia są prawidłowe? Dobrze wszystko rozumuję?
Mam watpliwości co do proporcji sok/woda. Doświadczeni Winiarze, ile wina zrobilibyście z 18,6 kg czarnej porzeczki? Co sądzicie o proporcji 1 l soku - 2 l syropu cukrowego?
Wszelkie rady, wskazówki, uwagi bardzo mile widziane

Pozdrawiam
jameer
EDIT:
Nikt nie poradzi w kwestii proporcji? Czy brak jakiejkolwiek odpowiedzi oznacza, że wszystko robię dobrze?