Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IV Mazowiecki Konkurs Nalewek Domowych - wyniki konkursu, fotorelacja.

KATEGORIA GŁÓWNA

Złote Medale:

1. Paweł Sendecki [Small] - Dereniowa słodka 2008 - 91,67 SA _

2. Aleksandra Myśliwiec [OiM] - Ratafia słodka 2006 - 91,67 SA _

3. Aleko Ristowski [Alekor] - Krupnik owocowo-kawowy 2008 - 91,67 SA _

4. Małgorzata Przychodzień - Smorodinówka półsodka 2009 - 91,67 SA

Srebrne Medale:

5. Andrzej Przecherka [Andy05] - Cytrynowa DDR słodka 2009 - 89,58 SA _

6. Sławomir Szymański [kejtoo] - Czarny Balsam # na miodzie 2009 słodki - 89,58 SA _

7. Piwnice Łopacińskich - Ałyczanka Słodka 2008 - 88,75 SA _

7. Dariusz Biernacki - Krzywonóżka 2010 - 88,75 SA

8. Kolega z Torunia - Krem mleczno-kawowy - 88,33 SA

8. Monika Cichocka - Śliwkowa słodka 2009 - 88,33 SA

8. Monika Cichocka - Różana słodka 2008 - 88,33 SA

9. * - Pomarańcza Kawa 2008 - 87,92 SA

10. * - Tutti Frutti 2007 - 87,50 SA

11. Jan Łopaciński [Von Vinentropp] - Czarne maliny 2008 - 86,67 SA _

11. Kolega z Torunia - Cytrynówka półsodka 2009 - 86,67 SA

11. Małgorzata Przychodzień - Tarninówka półsłodka 2009 - 86,67 SA

12. Wojciech Dąbkowski - Pigwa Słodka 2007 - 86,25 SA

12. Krzysztof Złotkowski [krzywin54] - Śliwka suszona - 86,25 SA _

12. 'Brama' - Pigwówka - 86,25 SA

Brązowe Medale:

13. Jan Łopaciński [Von Vinentropp] - Gruszkówka słodka 2008 - 84,58 SA _

13. Złotkowski Krzysztof [krzywin54] - Grzybówka - 84,58 SA _

13. * - Pinii dla dorosłych 2009 - 84,58 SA

14. Magdalena Skibińska [Skiba] - Pigwa Słodka 2009 - 82,92 SA _

14. Maryla Binkler - Na zielonych orzechach 2009 - 82,92 SA

15. Kolega z Torunia - Kumkwat półsłodka 2010 - 82,50 SA

16. Aleksandra Myśliwiec [ OiM] - Agrestowa słodka 2007 - 82,08 SA _

16. Jan Łopaciński [Von Vinentropp] - ParkoMolo 2008 - 82,08 SA _

17. Aleko Ristowski [Alekor] - Mirabebelkowa słodka 2008 - 81,25 SA _

18. Kolega z Torunia - Ziołowa półwytrawna 2009 - 80,00 SA

19. Aleksandra Myśliwiec [OiM] - Aroniowa na miodzie 2007 - 79,58 SA
20. Andrzej Przecherka [Andy05] - Rokitnikowa słodka 2009 - 79,17 SA
21. Kolega z Torunia - Orzechówka półwytrawna 2008 - 78,75 SA
22. Joanna Gawryszewska - Winogronowa słodka 2008 - 70,83 SA
23. Magdalana Skibińska [Skiba] - Wiśniowa słodka 2009 - 70,00 SA

Medale będą rozsyłane drogą mailową. Proszę o kontakt na PW lub pawel.pawluczuk@wino.org.pl i podanie danych.

* - brak danych o autorze - już wiadomo: Małgorzata Jędrzejczyk-Baranowska [Megana]

Osoby których nalewki nie zostały zakwalifikowane do konkursu mogą uzyskać informacje [powody dyskwalifikacji i zalecenia] zgłaszając się do mnie na PW lub mailowo
pawel.pawluczuk@wino.org.pl

KOMISJA KONKURSOWA:

Pawluczuk Paweł - przewodniczący
Cichocki Jarosław
Czerwiński Paweł
Przychodzień Artur
Śmiachowska Anna

Prace przy Komisji:
Tomasz Kostrzewski
Paweł Sendecki
Odpowiedz

KATEGORIA: NA NAJBARDZIEJ TWÓRCZĄ NALEWKĘ

Kieliszki artystyczne dla:

Aleko Ristowski [alekor] - Krupnik owocowo-kawowy 2008

KATEGORIA: NA NAJLEPSZĄ NALEWKĘ FORUMOWICZA

Karafka kryształowa do nalewek dla:

Paweł Sendecki [Small] - Dereniowa słodka 2008

WYRÓŻNIENIA

Na ogół jest tak że Komisja kierując się sobie znanymi zasadami i kryteriami oceny wyłania najlepsze nalewki a owoc jej pracy jest widoczny powyżej.
Drugą bardzo ważną strona oceniającą wyroby wszelakie jest szacowne grono gości które bez krępacji i ceregieli głośno zachwala te które im smakują co nie zawsze się pokrywa z 'oceną poprawności i kunsztu nalewkowego' :diabelek:
Zatem Komisja ustanawia wyróżnienia dla:

Jan Łopaciński [Von Vinentropp] - Gruszkówka słodka 2008
Joanna Gawryszewska - Winogronowa słodka 2008
Kolega z Torunia - Kumkwat półsłodka 2010
Sławomir Szymański - Balsam na miodzie 2009 słodki

Niespodzianka

Proszę wymienione osoby o kontakt na PW lub pawel.pawluczuk@wino.org.pl
Odpowiedz
Komisja sobie obraduje:

Odpowiedz
Wszyscy zapewne zauważyli że nalewki z pierwszych 4 miejsc zdobyły taką samą ilość punktów.

1. Paweł Sendecki [Small] - Dereniowa słodka 2008 - 91,67 SA
2. Aleksandra Myśliwiec [OiM] - Ratafia słodka 2006 - 91,67 SA
3. Aleko Ristowski [Alekor] - Krupnik owocowo-kawowy 2008 - 91,67 SA
4. Małgorzata Przychodzień - Smorodinówka półsodka 2009 - 91,67 SA

Zwycięzcy zostali wyłonieni w finale.
Oto te nalewki [od lewej 1, 2, 3 i 4 miejsce]

Odpowiedz
Co do dwóch pierwszych * to ja najmocniej przepraszam, ale Natka wydarła mi torbę a z kolei Elżbietka wywlokła z lokalu komisji i zapomniałam na amen. Że są na butelkach braki.
Kajam się, ale miałyśmy to same wyżłopać przy kominku...
Odpowiedz
Serdecznie dziękuję za wyróżnienie:).To dla mnie wielki zaszczyt:).
Odpowiedz
Jestem wielce ukontentowany :) przyznanym wyróżnieniem. Dzięki wielkie składam wszystkim którzy głos raczyli oddać na mnie.:D
Odpowiedz
Cieszę się, że moja cytrynówka DDR znalazła uznanie szanownej Komisji.
Szacunek wielki :brawo: za wkład pracy i zaangażowanie w przygotowanie całego przedsięwzięcia :helo: :brawo:.

Andrzej

P.S. Czy można liczyć jeszcze na jakieś fotki ?
P.S. 2 - Czy były jakieś nalewki wytrawne lub zbliżone do wytrawnych ? Pytam, bo nie przesyłałem nic w tej grupie, bowiem w moim odczuciu za młode były :nie: , a to kategoria, która mnie najbardziej interesuje. Mam nadzieję, że za rok ułożą się należycie.

Odpowiedz
Gratuluję wszystkim nalewkowiczom konkursowym, tym którzy zdobyli medale , ale także tym którzy wypadli gorzej. Gratuluję wszystkim, którzy zdecydowali się przysłać nalewki na konkurs, bo oprócz kilku wyjątków ( niedopuszczonych), poziom i wykonanie nalewek było bardzo przyzwoite. Namawiam na bywanie na zlotach, gdzie można podegustować i porównać to, co zrobili inni .
(22-03-2010, 07:50)Andy05 napisał(a): P.S. 2 - Czy były jakieś nalewki wytrawne lub zbliżone do wytrawnych ? Pytam, bo nie przesyłałem nic w tej grupie, bowiem w moim odczuciu za młode były :nie: , a to kategoria, która mnie najbardziej interesuje. Mam nadzieję, że za rok ułożą się należycie.

Andy gratulacje. Niestety półsłodkich, półwytrawnych nalewek było tylko jeśli sie nie mylę 4. Ubolewam nad tym i zastanawiam się czy nie założyć Stowarzyszenia Wytrawnych Nalewkarzy, bo wiadomo , że zrobić wytrawną nalewkę jest znacznie trudniej.

Megana, nie wyrwałam, tylko mi je wcisnęłaś , a poza tym nie rozumiem jak po nazwach nie domyśliliśmy się , że to twoje.
Odpowiedz
(22-03-2010, 09:23)Natka napisał(a): zastanawiam się czy nie założyć Stowarzyszenia Wytrawnych Nalewkarzy,

piszę się :P

A tegoroczne dojrzewają, za rok podeślę kilka!

pzdr.
Andrzej
Odpowiedz
Dzięki za słowa podzięki! Wysiłek z mojej strony doceniony i na 4 wysłane nalewki 4 medale!
Toć lepszy jestem od niejakiego Adasia M! On z Olimpiady tylko 2 srebra a ja jeszcze do dwóch srebrnych dwa brązowe i wyróżnienie publiczności!
No, ale każdy ma jakiegoś Ammana, który go wyprzedza; trzeba to traktować z pokorą.
Nie wiem tylko, czy moja wątła pierś wytrzyma ten ciężar medali?
Chociaż ruscy generałowie...
Odpowiedz
Także dziękuję. Za włozoną pracę organizatorom a przede wszystkim publiczności. Jak na debiut poszło nieźle.
Jeżeli chodzi o nalewki wytrawne, to moje trzy były w zasadzie bez dodatkowego cukru. Kumkwat tyle, ile w owocach, orzechówka - łyżka karmelu, ziołowa - łyżka miodu. Moim zdaniem jednak słodkie układają się dłużej. Krupnik z zeszłego roku jeszcze musi poczekać.
Odpowiedz
To znowu ja - odpoczęłam mentalnie po męczącej sobocie (uczestniczyłam przed zlotem w zwiedzaniu zamku i spotkaniu harcerzy)
Po pierwsze, muszę prosić o zaznaczenie, że trzecie gwiazdka czyli nalewka sosnowa, zwana pini dla dorosłych to zdecydowanie nie moja. Popełniłam raz, komuś oddałam i już wiem, że nigdy więcej nie zrobię, subiektywnie mówię jej fuj.
po drugie - kiedy oczekiwaliśmy na zakończenie prac komisji, Small z czeluści plecaka systematycznie wydobywał swoje eksperymentalne nalewki terenowe. Ludzie, czego tam nie było. Wszystko było - od bogów na greckim Olimpie do ziółek z jakiś piekielnych czeluści. Zapamiętałam kontrastowo - pyszną tarninę i nalewkę typu "tylko dla orłów, twardzieli i świstaków" (Świstaczku, nie Ciebie mam na myśli!), czyli napitek na szyszkach kosodrzewiny. Spróbowałam wyłącznie z sympatii dla Pawełka. :chytry:
Przeżyłam, a co przeżyjemy to nasze. :diabelek:

Nie odżałuję, że nie zdążyłam dopaść dwóch nalewek - Moniczki różanej i von Vinentroppa gruszkówki. Mam takowe, a nie są zbyt popularne i pałam chęcią porównania, bo na razie nie mam odwagi ich pokazywać, a może niesłusznie.
Wnioski jakie sobie tak wyciągnęłam - w porównaniu z zeszłym rokiem to chyba się nie rozwijam. Ale też myślę, że jednak kluczowa jest kwestia surowca podstawowego. Raz dopadnę lepszy a raz ... eee... nie. Czytałam regulamin, więc nie będę rozwijać tematu.
Wreszcie po ostatnie - wielkie dzięki dla wysiłków komisji, jestem nieustająco pełna podziwu, że za każdym razem wszyscy docierają do nas cali i zdrowi na umysłach.
Osobne podziękowania dla Wisienki, który czuwał nad całością stolika a przede wszystkim dla Smalla, który dostarczył nam niezapomnianych wrażeń i od którego dostałam dodatkowe bonusiki do degustacji domowej. I orzeszki. :chytry:
A już zupełnie na koniec - marzy mi się zlot w ONA w porze leniej. Wiecie, ten ogród, zielono żeby było, kwitnąco, maciejka niech pachnie, noc ciepła, rozgwieżdżona i te sprawy. Bo jako winiarze jesteśmy tam chyba trzeci raz i zawsze to jest zimna pora roku...
Odpowiedz
(22-03-2010, 22:24)Megana napisał(a): A już zupełnie na koniec - marzy mi się zlot w ONA w porze leniej. Wiecie, ten ogród, zielono żeby było, kwitnąco, maciejka niech pachnie, noc ciepła, rozgwieżdżona i te sprawy. Bo jako winiarze jesteśmy tam chyba trzeci raz i zawsze to jest zimna pora roku...

Odpowiedz
Paweł, dawaj wszystkie fotki. Zresztą to apel do reszty panów z aparatami!
Odpowiedz
Fotki, fotki, fotki ...

Kiedy komisja kończyła obrady gości było już sporo.
Jedni na dole inni przy kominku.
Stolik przy kominku --> głównie specjały by Small :slinka:

Odpowiedz
A to towarzystwo Smallowego stoliczka:

Odpowiedz
Megana żadnej flaszeczki nie przepuściła :diabelek:

" ... kiedy on mi w końcu poleje ... "

A tu sala kominkowa przed przybyciem gości.

... a na dole śpiewy:

Odpowiedz
Stanowisko dowodzenia:

Artyści:

Odpowiedz
luźne foty:

Odpowiedz
cd ...

Odpowiedz
cd ...

W oddali Jrcio i Dariusz Biernacki - autor Krzywonóżki 2010 [kw czarnego bzu]

Odpowiedz
Żeby nie było nudno parę słów o nalewkach.

Taka jedna dereniówka - można by było się przyczepić do lekko zachwianej kwasowości --> równowaga, koniec prawie dobry. No i ciut, ciut zabrakło aromatu. Do reszty nie można było się przyczepić :slinka:

Ratafia słodka - brakło troszkę aromatu i kulała lekko kwasowość.

Krupnik - troszkę aromatu uleciało, w stosunku do alkoholu [bo krupniki tak mają że mocne są - tak już jest] niezrównoważona kwasowość. No i koniec - troszkę brakło.

Smorodinówka - zabrakło trochę bukietu, koniec prawie prawie. Wyczuwalna cierpkość pestek. Tak więc warto użyć więcej surowca do maceracji i skrócić czas.

A tak poza tym nalewki :1miejsce:

Kolejno od lewej:

1. Dereniowa słodka 2008 - 91,67 SA
2. Ratafia słodka 2006 - 91,67 SA
3. Krupnik owocowo-kawowy 2008 - 91,67 SA
4. Smorodinówka półsodka 2009 - 91,67 SA
Odpowiedz
Cytrynowa DDR - bukiet, kwasowość, koniec - lekka korekta. Moc ? - z czasem pewnie złagodnieje.

Czarny balsam [na miodzie] - przepis autora. Pogratulować za pomysł. Mało się pojawia trunków w tej klasie/tego rodzaju. Największa wada to chyba nieodpowiednia kwasowość. Na początku uderza alkohol - ok, trunek mocny, taki jest i taki ma być. Potem cała reszta wraz z przyjemnymi odczuciami na języku. I w tej właśnie 'fazie odbioru tej kwasowości trochę zabrakło. Balsam wydaje się wtedy lekko mdławy. Klarowność - drobniuteńkie 'farfocle' i 'kłaczki' - z miodu i przypraw. Nie wiem jak taki balsam zachowuje się z biegiem czasu - tempo samoistnego klarowania - ale myślę że autor pomyśli i o tym.

Ałyczanka Słodka - bukiet, kwasowość - przez to równowaga zachwiana. Reszta bardzo przyjemna. Może troszkę aromat - ale to już tylko destylacikiem z ałyczy da się poprawić [joko 'baza'] przy tym surowcu ;)

Kolejno od lewej:

5. Cytrynowa DDR słodka 2009 - 89,58 SA
6. Czarny Balsam # na miodzie 2009 słodki - 89,58 SA
7. Ałyczanka Słodka 2008 - 88,75 SA
Odpowiedz
Wracamy do zdjęć :)

Gdzieś w między czasie przyszła pora na ogłoszenie wyników:

Paweł Sendecki - odbiera nagrody:

Odpowiedz

Skocz do: