21-07-2010, 13:28
Witam
Od kilku lat robię wino z czerwonej porzeczki ale z wyników mojej pracy nie jestem zadowolony .Winko wychodzi o wiele za kwaśne . Sok rozcieńczam wodą w stosunku 1 l soku 2 l wody .Wyczytałem , że bardziej rozcieńczać nie można dodam ,że robię wino wytrawne Po fermentacji zawartość kwasów wynosi ok. 8g/l co i tak jak na wino wytrawne za wiele. Po okresie rocznego leżakowania kwasowość rośnie do około 10 – 12 g/l ( nie potrafię tego wyjaśnić ) . W tym roku postanowiłem przeczkowca wymieszać z winem z czarnego bzu w stosunku 1/1 . Kwasowość powinna być ok. . Wyczytałem gdzieś ,że przy kupażowaniu dodatek wina z c.b. nie powinien przekraczać 10%( nie wiem z jakiego powodu) . Pytanie do szanownych Kolegów . Ma ktoś już jakieś doświadczenia z mieszaniem porzeczkowego z c.b. ? Może macie jakieś inne sposoby na dobre wino z czerwonej porzeczki . Kupażowałem kiedyś c.p. z winem jabłkowym ale kolor nieciekawy
Pozdrawiam
Bugi
Od kilku lat robię wino z czerwonej porzeczki ale z wyników mojej pracy nie jestem zadowolony .Winko wychodzi o wiele za kwaśne . Sok rozcieńczam wodą w stosunku 1 l soku 2 l wody .Wyczytałem , że bardziej rozcieńczać nie można dodam ,że robię wino wytrawne Po fermentacji zawartość kwasów wynosi ok. 8g/l co i tak jak na wino wytrawne za wiele. Po okresie rocznego leżakowania kwasowość rośnie do około 10 – 12 g/l ( nie potrafię tego wyjaśnić ) . W tym roku postanowiłem przeczkowca wymieszać z winem z czarnego bzu w stosunku 1/1 . Kwasowość powinna być ok. . Wyczytałem gdzieś ,że przy kupażowaniu dodatek wina z c.b. nie powinien przekraczać 10%( nie wiem z jakiego powodu) . Pytanie do szanownych Kolegów . Ma ktoś już jakieś doświadczenia z mieszaniem porzeczkowego z c.b. ? Może macie jakieś inne sposoby na dobre wino z czerwonej porzeczki . Kupażowałem kiedyś c.p. z winem jabłkowym ale kolor nieciekawy
Pozdrawiam
Bugi