• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 11 Dalej »

Czerwona porzeczka + Czarny bez

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Bugi Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 22
21-07-2010, 13:28
Witam
Od kilku lat robię wino z czerwonej porzeczki ale z wyników mojej pracy nie jestem zadowolony .Winko wychodzi o wiele za kwaśne . Sok rozcieńczam wodą w stosunku 1 l soku 2 l wody .Wyczytałem , że bardziej rozcieńczać nie można dodam ,że robię wino wytrawne Po fermentacji zawartość kwasów wynosi ok. 8g/l co i tak jak na wino wytrawne za wiele. Po okresie rocznego leżakowania kwasowość rośnie do około 10 – 12 g/l ( nie potrafię tego wyjaśnić ) . W tym roku postanowiłem przeczkowca wymieszać z winem z czarnego bzu w stosunku 1/1 . Kwasowość powinna być ok. . Wyczytałem gdzieś ,że przy kupażowaniu dodatek wina z c.b. nie powinien przekraczać 10%( nie wiem z jakiego powodu) . Pytanie do szanownych Kolegów . Ma ktoś już jakieś doświadczenia z mieszaniem porzeczkowego z c.b. ? Może macie jakieś inne sposoby na dobre wino z czerwonej porzeczki . Kupażowałem kiedyś c.p. z winem jabłkowym ale kolor nieciekawy
Pozdrawiam
Bugi
Szukaj
Odpowiedz
alehandro Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 1
21-07-2010, 15:28
Zrobiłem w zeszłym roku półwytrawne z czerwonej porzeczki 60% + 20% czarnej + 20% wiśni (z czego połowa niedrylowana). Nie mierzyłem akurat kwasowości ale w smaku było ok. Z tego co mam w zapiskach to było mniej niż 2l woda+cukier na każdy litr moszczu.
Szukaj
Odpowiedz
Bugi Offline
Winiarczyk
*
04-08-2010, 21:48
Dzięki alehandro za odzew.Miałem trochę wina z porzeczki i c.b. które zostało z minionego roku .Wymieszałem razem i jest ok. W smaku całkiem przyjemne . Przygotowuję aktualnie większą ilość wina z czerwonej porzeczki . Na wino z c.b. jest jeszcze oczywiście za wcześnie .Po zakończonych pracach spróbuję opisać moje doświadczenia dotyczące c.p +c.b. .Może komuś się przydadzą . Porzeczki uprawia się w Polsce sporo no i czarnego bzu też nie brakuje .
Pozdrawiam
Bugi
Szukaj
Odpowiedz
Bugi Offline
Winiarczyk
*
19-04-2011, 09:08
Witam
Wracam po czasie do tematu. Wino z czarnego bzu udało się jak zwykle bardzo dobrze. Do wyrobu wina wykorzystałem drożdże Zamojskich .Winko zrobiłem wytrawne ok.12 % alkoholu nie dodając żadnych substancji zakwaszających. Po zakończonej fermentacji trzymałem kilka miesięcy w butli do sklarowania . Po tym okresie wymieszałem z winem z czerwonej porzeczki w stosunku 1:1 .Tak powstałą mieszaninę znowu kilka miesięcy potrzymałem w dużej butli i po całkowitym sklarowaniu zlałem do butelek .Moim zdaniem po tych zabiegach wino z c.p. wiele zyskało : kolor jest bardziej zdecydowany (ciemniejszy) , zapach bardzo przyjemny intensywny ( można było go już wyczuć na pierwszych schodach piwnicy ) , no i wreszcie smak pozbawiony nadmiernej kwasowości i zupełnie przyjemny.
W tym sezonie spróbuję trochę wina z c.b. wymieszać z regentem zobaczymy co z tego wyjdzie.
Reasumując, wynik eksperymentu uważam za pozytywny . Uprawiam akurat porzeczkę która zawiera dużo kwasów owocowych i myślę ,że wyżej wymieniony sposób to dobry pomysł na otrzymanie przyzwoitego , wytrawnego wina .
Pozdrawiam
Bugi
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 11 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-02-2026, 11:17 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa