Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z ryżu, ale nie wermut
#1
Witam,
jako że przelałem dzisiaj swoje ostatnie wino winogronowe - mam wolny 40l baniak ;)
Planuję zrobic ryżowca, bo w zimie trudno dostac jakieś owoce ;/

Co można dodac do ryżu i rodzynek żeby dobrze smakowało? Większośc przepisów które tu widziałem to wermut - a wermuty mi nie smakują ;/

Może byc np takie połączenie? - ryż, rodzynki, cytryna, pomarańcza, goździki , cynamon , imbir?

A może ktoś zna jakiś przepis na dobre wino z ryżu bez posmaku wermutowego?:P
Odpowiedz
#2
Do dodatków jakie podałeś dodał bym jeszcze jabłka. Uważaj z goździkami, łatwo je przedawkować.
Odpowiedz
#3
Posmak vermoutha bierze się z dodatku ziół.
Masz różne możliwe dodatki np. hibiscus, kompoty, soki.
Rodzynki jak najbardziej wskazane, cytryna raczej obowiązkowa. Myślę, że pomarańcza też mogłaby być.
Przykładowe użycie ryżu:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=11783
Odpowiedz
#4
Wstępne proporcje zmienione co do przepisu Skrzycha

Wino 30l 17-18% (może zmniejszę w trakcie robienia ilośc cukru żeby bylo słabsze)

26,7 l wody
6 kg ryżu
8,4 kg cukru
150g kwasku cytrynowego lub 6 cytryn?
od 200g - 1 kg rodzynek

do przyprawienia:
15 goździków
2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
5 pomarańczy

Czy przypadkiem nie przesadziłem z cukrem? Opłaca się do tego np. trochę naparu z herbaty dac?
Odpowiedz
#5
Napar z czarnej herbaty jak najbardziej, ale trochę później. Co do cukru się nie wypowiem,

Maciej
Odpowiedz
#6
Areq47 absolutnie jeśli cynamon czy imbir to nie mielony. Mielone przyprawy utrudniają klarowanie to podstawowa wada ale też nie mamy pewności co tak naprawdę jest zmielone.
Odpowiedz
#7
ja właśnie zrobiłem wino z ryżu, rodzynek i hibiskusa, zobacz mój ostatni problem z tym winkiem
naprawdę polecam, winko bardzo smaczne, z tym że nie jestem pewny co do terminu dodania naparu z hibiskusa, w moim przypadku to się tylko przestraszyłem :glowa_w_mur:. dzisiaj przefiltrowałem przez pieluchę tetrową i odstawiłem w chłodne miejsce a przy okazji lampkę wypiłem :) pozdrawiam lubelaka
Odpowiedz
#8
Nie mogłem dostac nigdzie laski cynamonu, więc po przeczytaniu przepisu buamazura postanowiłem zrobic winko z hibiskusem. Mam nadzieję że jest tak dobre jak mówisz;)

Po zmianie proporcji na moje 30l winko dodam trochę więcej ryżu niż ty i kwasek cytrynowy zamienię na 6 cytryn. Zobaczymy co z tego wyjdzie;)

// apropo Lublina - nie znasz może jakiegoś dobrego sklepu winiarskiego?;) Bo ceny w obi / tesco butelek, korków itd. trochę odstraszają w porównaniu do tego co jest na allegro;p
Odpowiedz
#9
niestety nie znam żadnego, bo dopiero w ubiegłym roku zacząłem przygodę w winiarstwie :/ chociaż powiem Ci, że w sklepach ogrodniczych można czasem coś dostać po normalnej cenie ;) ale to raczej drobne rzeczy jak korki do butelek. Na ul Kunickiego przed tunelem jest ogrodniczy to kupiłem korki lite stożkowe chyba po 1zł za sztukę do tymczasowego zakorkowania butelek do czasu aż zaopatrzę się w korkownicę ;) jak się jedzie w kierunku Chełma/ Zamościa w Wierzchowiskach (ok 15km od Lublina) jest hurtownia ogrodnicza i może tam by były tańsze rzeczy, nie wiem, nie byłem ale coś tam na pewno jest taniej niż w obi...

Odpowiedz
#10
Witam wszystkich ja również mam pytanie odnośnie ryżowego. Mam zamiar nastawić ryżowo-rodzynkowe ( czyste) 25 L. Aktualnie czekam n fermentator z biowinu. Z proporcji oblicze ilość potrzebną na uzyskanie potrzebnej ilości ale nie o to chciałem zapytać. Pomyślałem , że może lekko urozmaicił bym to winko poprzez dodanie suszonych śliwek kalifornijskich. Czytałem , że są problemy z klarowaniem wina ze śliwek ale jestem ciekaw jak by to było w przypadku ryżowego. Czy ktoś z was próbował może czegoś takiego?
:niewiem::niewiem::niewiem::niewiem::niewiem:
Odpowiedz
#11
Poczytaj tu:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=11958
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości