30-06-2011, 15:37
Witam serdecznie 
Mam małe pytanie.
Zamierzałem zrobić wino ze zmieszanych czerwonych i czarnych porzeczek w proporcji mniej więcej 75% czerwona i 25% czarna porzeczka. Jednakże czerwoną musiałem już dzisiaj zerwać bo się powoli już osypuje no i był czas najwyższy do zbioru. Niestety czarna potrzebuje jeszcze parę dni aby w pełni dojrzeć.
Czerwona umyta, wrzucona do fermentatora, rozgnieciona i zasiarkowana - do jutra tak przetrzymam (przewietrzy się). Jutro jeśli dostanę w sklepie pektopol to go dodam a w sobotę lub niedzielę MD (od wczoraj się robi) wraz z 2 litrami syropu cukrowego (proporcji jeszcze nie wyliczyłem oczywiście dam tak aby nie było za dużo i później dam kolejne raty). Jeśli nie dostanę pektopolu to w sobotę dodam MD z syropem sukrowym.
Czy dobrze rozumuję i planuję?
Co mam zrobić z czarną porzeczką gdy dojrzeje?? Planuje zrobić tak, że zbiorę tyle aby był stosunek około 25%, fermentować ją tak samo jak czerwoną ale osobno, a po jakiś 14 dniach fermentacji czarnej a 21dniach fermentacji czerwonej zmieszać je razem.
Można tak??
Z góry dzięki za odpowiedzi

Mam małe pytanie.
Zamierzałem zrobić wino ze zmieszanych czerwonych i czarnych porzeczek w proporcji mniej więcej 75% czerwona i 25% czarna porzeczka. Jednakże czerwoną musiałem już dzisiaj zerwać bo się powoli już osypuje no i był czas najwyższy do zbioru. Niestety czarna potrzebuje jeszcze parę dni aby w pełni dojrzeć.
Czerwona umyta, wrzucona do fermentatora, rozgnieciona i zasiarkowana - do jutra tak przetrzymam (przewietrzy się). Jutro jeśli dostanę w sklepie pektopol to go dodam a w sobotę lub niedzielę MD (od wczoraj się robi) wraz z 2 litrami syropu cukrowego (proporcji jeszcze nie wyliczyłem oczywiście dam tak aby nie było za dużo i później dam kolejne raty). Jeśli nie dostanę pektopolu to w sobotę dodam MD z syropem sukrowym.
Czy dobrze rozumuję i planuję?
Co mam zrobić z czarną porzeczką gdy dojrzeje?? Planuje zrobić tak, że zbiorę tyle aby był stosunek około 25%, fermentować ją tak samo jak czerwoną ale osobno, a po jakiś 14 dniach fermentacji czarnej a 21dniach fermentacji czerwonej zmieszać je razem.
Można tak??
Z góry dzięki za odpowiedzi
