08-07-2011, 16:47
Witam.
Zamierzam zrobić wino mocne. Mam 13kg porzeczki czerwonej i 5kg porzeczki czarnej. Posiadam fermentator i chciałbym fermentować je w miazdze, niestety niezbyt orientuje się jak do tego się zabrać. Czy powinienem mieć już gotową matke drożdzową czy mogę ją podać po kilku dniach samoistnej fermentacji. Czy powinienem dodać jeszcze jakieś owoce aby polepszyć smak np. wiśnie? Czy porzeczki czarne zmiażdżyć tak jak czerwone i zalać odpowiednią ilością wody? Chciałbym aby wino było aromatyczne (nie rozcienczone zbyt mocno) jaką ilość wody powinienem użyć?
Jakich drożdży użyć aby wino wyszło mocne 17-18% bo z tego co czytałem Burgundy dociągają tylko do 15%?
Dziękuje
Zamierzam zrobić wino mocne. Mam 13kg porzeczki czerwonej i 5kg porzeczki czarnej. Posiadam fermentator i chciałbym fermentować je w miazdze, niestety niezbyt orientuje się jak do tego się zabrać. Czy powinienem mieć już gotową matke drożdzową czy mogę ją podać po kilku dniach samoistnej fermentacji. Czy powinienem dodać jeszcze jakieś owoce aby polepszyć smak np. wiśnie? Czy porzeczki czarne zmiażdżyć tak jak czerwone i zalać odpowiednią ilością wody? Chciałbym aby wino było aromatyczne (nie rozcienczone zbyt mocno) jaką ilość wody powinienem użyć?
Jakich drożdży użyć aby wino wyszło mocne 17-18% bo z tego co czytałem Burgundy dociągają tylko do 15%?
Dziękuje
