• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 11 Dalej »

Proporcje...

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Proporcje...
Daniel M Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2011
#1
10-07-2011, 00:05
Witam, planuje zrobić wino z czerwonej porzeczki i chciałbym coś do niej dodać tak aby nie było bardzo kwaśne. Myślałem o agreście i odrobinie czarnej porzeczki. Trochę czytałem już o proporcjach i wiele osób poleca 50 : 50 (porzeczki i agrestu). Z kolei na tym forum wyczytałem że agrest daje niedobry posmak. Więc jak doradzacie? Jakie proporcje mogą być najlepsze?
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#2
11-07-2011, 08:58
A masz dostęp do czereśni? Mają mało kwasu i mogłyby się dobrze skomponować.
Szukaj
Odpowiedz
Daniel M Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2011
#3
11-07-2011, 10:20
Właśnie chciałem ale już po sezonie i ostatnie deszcze zrobiły z nimi swoje. No nic poeksperymentuje trochę z proporcjami i składnikami i zdam relacje :)
Szukaj
Odpowiedz
stefan2 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Gdańsk
#4
11-07-2011, 14:28
Ja dodawałem do czerwonej porzeczki 30% (wagowo) agrestu, celując finalnie w winko półwytrawne. Nie było ani za mało ani za mocno kwaśne, w smaku też nie było niczego negatywnego, póki co to po winie z róży, miodach było to moje najfajniejsze winko jakie zrobiłem :)
Szukaj
Odpowiedz
kita Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Nastrój: super, jak narazie :)
#5
11-07-2011, 22:39
W tamtym roku robiłem winko porzeczkowo-agrestowe. Miałem 2 kg agrestu i 2,3 kg czerwonej porzeczki. Wyszło super. Ostała się tylko jedna butelka. Staram sie tak dobrać nastaw aby miec pelny balon a proporcje troche intuicyjnie a troche wg forum.
Pozdro
Szukaj
Odpowiedz
Daniel M Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2011
#6
12-07-2011, 18:03
Już nastawiłem. 6 kg czerwonych porzeczek, tak myślę że 2.5 agrestu, 3 kg jabłek i może ponad kilogram czarnej porzeczki, sok zrobiony w sokowniku przed wlaniem całkiem smaczny. Teraz pozostaje czekać :)
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#7
13-07-2011, 07:20
Ale jabłka to przez sokowirówkę, a nie sokownik przepuść.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 11 Dalej »

Proporcje...


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 13:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa