Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dereniowa na rakiji winogronowej
#1
Właśnie dostałem nowy transport rakiji chorwackiej z winogron (grozdowa, w odróżnieniu od rakiji z fig czyli smokwy i rakiji ze sliwek czyli sliva nie wspominając o ziołowej czyli travarica) 50 %. Z uwagi na fakt obfitości derenia - mocno ciemny, spadający z krzaków, właśnie osobiście zebrany - postanowiłem zapuścić eksperyment czyli dereniówkę na rakiji winogronowej.
Spieszę donieść PT Forumowym purystom, iż popełniam tę nalewkę z czystej ciekawości - derenia mam w nadmiarze, % ze znanego źródła i w 100 % regionalne.
Chcę zobaczyć, co wyjdzie z działania IMHO paskudnej rakiji (PT Forumowicze mogą mieć odrębne wszak zdanie na temat pijalności tego trunku). Słój 4 litrowy w 4/5 napełniony wzmiankowanym wyżej dereniem zalany 2,2 L wzmiankowanej wyżej rakiji teraz będzie poddan maceracji przez miesiąc w ciągu dnia wystawion na działanie słońca. Potem planuję zlać, owoce zasypać cukrem i na kolejny miesiąc w temperaturze pokojowej trzymać. Zobaczymy co wyjdzie.
Odpowiedz
#2
Pozdrawiam

Mnie się wydaje że taki sposób robienia powoduje że nie będzie pola manewru przy marnych efektach.

Ja bym podszedł całkiem inną drogą - najpierw zalałbym dereń wysokoprocentowym alkoholem i po zlaniu następnie dodawałbym rakiję ,
Wtedy "ustawianie" smaku na próbkach pozwoliłoby wybrać właściwą drogę.

Maciej
Odpowiedz
#3
Ach zazdroszczę koledze nadmiaru derenia :)
Odpowiedz
#4
(18-09-2011, 03:07)kryma napisał(a): Pozdrawiam

Mnie się wydaje że taki sposób robienia powoduje że nie będzie pola manewru przy marnych efektach.

Ja bym podszedł całkiem inną drogą - najpierw zalałbym dereń wysokoprocentowym alkoholem i po zlaniu następnie dodawałbym rakiję ,
Wtedy "ustawianie" smaku na próbkach pozwoliłoby wybrać właściwą drogę.

Maciej

To jest niezły pomysł, ale szkoda mi dobrego wysoko% - on pójdzie na klasyczną smakowitą derniówkę.
Chcę zobaczyć czy z samej tejże konkretnej rakiji da się uczynić coś bardziej pijalnego, a onaż rakija i tak stała od zeszłego roku, gdyż nikt ze znajomych nie miał tyle samozaparcia aby ją zniszczyć.
Odpowiedz
#5
Pozdrawiam

Ad kol Small

Ja sądzę że smak derenia jest tak doskonały że manipulacja przy nim jest niepotrzebna . Radziłbym tą rakiję rozprowadzić do innych alkoholi.

Kiedyś zrobiłem kilka butelek nalewki na czosnku . Po kilku latach zrobił się alkohol nie do wypicia . Po zastanowieniu się doszedłem do wniosku że może być zaprawką do nalewek . I okazało się że jest to doskonalą zaprawka jak się chce podkreślić ostrość nalewek . Stosowałem ją do nalewek z ałyczy i wielu innych.


Maciej
Odpowiedz
#6
Kryma - ależ jest to wspaniała wypowiedź - w sumie, z tym czosnkiem..........:) - Smakowite!
- Serdeczne pozdrowienia.. -Macieju.
M.
Edit: -Szkoda, że tak rzadko bywasz na Forum...
-A znamy się już parę lat..
Odpowiedz
#7

Ad Gandalf- miło Cię witać . Dziękuję za potwierdzenie mojej koncepcji


Maciej
Odpowiedz
#8
Dereniówka na winogronach musi być lepsza niż na kartoflach.
Chyba że chorwackie winogrona gorsze od naszych.:diabelek:

Jacek
Odpowiedz
#9
(18-09-2011, 12:28)Gandalf napisał(a): Kryma - ależ jest to wspaniała wypowiedź - w sumie, z tym czosnkiem..........:) - Smakowite!
- Serdeczne pozdrowienia.. -Macieju.
M.
Edit: -Szkoda, że tak rzadko bywasz na Forum...
-A znamy się już parę lat..

Sorry Gandalfie, nie bardzo zrozumiałem - czy dotyczy to stanowiska odnośnie pomysłu zalewnia derenia rakiją - czyli, że nie jest to dobry pomysł, czy też przygotowywania nalewki czosnkowej :niewiem:
Tak, czy inaczej szanuję Wasze zdania- co nie znaczy, że się muszę z nimi zgadzać.

Jak zapodałem na wstępie "Chcę zobaczyć, co wyjdzie z działania IMHO paskudnej rakiji" na dereń, czy wyjdzie coś pijalnego. Jeśli nic nie wyjdzie - to się nie zmartwię, za rakiją nie przepadam, jest akceptowalna tylko i wyłącznie w odpowiednio wysokiej temperaturze otoczenia, z szumie morza i stosownym widoku z tarasu ...
Natomiast dodawanie rakiji do dobrej dereniówki - to chyba trochę szkoda dobrych % i dobrej dereniówki - nespa ?
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości