• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Ludzie, spotkania, akcje › Zloty, konkursy, aukcje › Konkursy v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12

Oznaczmy nasze wina (swojskie normy)

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
erwolf Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 91
Liczba wątków: 8
Nastrój: znacznie lepiej
20-01-2004, 01:52
temat byc może poruszał sie już na forum, bo sam bym tego nie wymyslił pewnie.
Przy okazji zlotów (spotkań) może po degustacji można by wybierac wina, które smakują nam najbardziej i tym samym (mogły, by miescic się w naszych normach smakowych i innych) miły i sympatyczny akcent. Co wy na to.
Jakis znaczek - logos cos w rodzaju apelacji, zgodnosci winiarstwa domowego :) he he Cieszył bym się jak dziki wariat z takiej naklejki :tancze:
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Nastrój: Życie jest piękne
20-01-2004, 21:58
Mi jakis czas temu wpadł do głowy pewien pomysł, który by się zazębiał z twoim, a mianowicie.
Chodziłoby o takie cudo jak wybór wina zlotu. Byłoby np wino zlotu w Parparach 2003, albo w Olesnicy 2004. Zakładając że autor wina, jest skłonny dac przepis i zna dokładnie parametry, skład i procedurę. COs w rodzaju medali jakie są przyznawane piwom na róznych targach. W grę wchodziłyby np 3 wina bez wyodrębnienia kategorii ( złote, srebrne, brązowe ). W skrajnych przypadkach nagroda równorzedna.
Potem takie przepisy na wino byłyby umieszczane w osobnym dziale np WINA MEDALOWE i każdy móglby nastawic sobie winko które zostało uznane za dobre przez nasze winiarskie grono.
Jest także w tym mały minus. Takie cos rodzi chęc rywalizacji, która jesli jest normalną to jest porządana, ale jak przechodzi w skrajnosc to jest brzydka. Boję się czy przy jakims zlocie nie będzie patrzenia krzywym okiem, bo wygrało o włos inne wino, a to dlatego że "jakas żona/mąż zagłosował na inne a nie ma pojęcia o winie i smaku"
Ale uważam że podchodząc zdrowo do tematu możnaby utworzyc niejako galerię win wysmienitych i udostępnic przepisy innym. Niejednokrotnie jest tak, że 10g kwasku, albo 1L wody więcej/mniej zmienia zupełnie smak wina i czyni go z bełta winem naprawdę dobrym
To co tworzymy cos takiego?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
ShRon Offline
Admin Techniczny
Liczba postów: 1.732
Liczba wątków: 80
Nastrój: :diabelek:
20-01-2004, 22:44
ja jestem jak najbardziej za!
pytanie tylko czy wszyscy beda chcieli zdradzic swoje sekrety ;) :D
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Nastrój: Życie jest piękne
20-01-2004, 23:47
Cytat:Originally posted by ShRon
ja jestem jak najbardziej za!
pytanie tylko czy wszyscy beda chcieli zdradzic swoje sekrety ;) :D
No bez przesady, to nie szyfr do sejfu z fortuną Caringtonów.
Jesli ktos nie będzie chciał to niech powie, zamiast zmieniac i wymyslac przepis, bo nie o to chodzi.
Chodzi o to by kazdy mógł zrobic sobie w domu wino na medal. Ja osobiscie byłbym dumny gdybym wiedział że wino wg mojego przepisu smakuje najlepiej i robi wg niego np 140 osób. To jest cos co rozpiera piers winiarza, że on jest wzorcem do nasladowania
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
erwolf Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 91
Liczba wątków: 8
Nastrój: znacznie lepiej
21-01-2004, 14:55
Powiedział bym, że za.... pomysł. Ale nie wypada.
Tylko ostatnimi czasy robię wina na oko metoda prób i błędów (trzymam sie tylko proporcji) i nie pamietam potem jaki to był przepis :glupek:.
Pomysł jest super. O cos własnie takiego mi chodziło.
Tylko jeden mały problem, jeszcze ani razu nie byłem na żadnym spotkaniu. A na taki konkurs bedzie trzeba przyjechac. A tu problem czasu i kasy może się pojawic.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Ludzie, spotkania, akcje › Zloty, konkursy, aukcje › Konkursy v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 09:51 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa