10-02-2012, 20:43
Witam serdecznie, wszystkich forumowiczów.
Postanowiłem przy okazji robienia w tym roku, kolejnych win, tym razem zimowych, zrobić prezentację fotograficzną:
Dzień I
Postanowiłem dzisiaj zrobić wino z pomarańcz.Przepis na wino zaczerpnięty został z strony http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm , i w moim przypadku było to :
1) 8kg pomarańcz Hiszpańskich, bez pestek
2) Balon 10l wraz z lejkiem i sitkiem do pozbycia się stałego miąższu pomarańczowego
3) 2kg cukru
4) 5L wody
5) MD( Drożdże Bayanus G-995 5g + 3g pożywki do drożdży winiarskich Activit)
I etap:
Wyciskanie soku, po odcedzeniu otrzymałem 3,5l
Sok ma 13 BLG
II etap:
Dodałem do soku Pektoenzym 2ml
III etap:
Dodałem 2kg cukru + 5 l wody
Sok ma 23BLG
Całość postoi 12h w balonie z zabezpieczonym wlotem[gazą jałową]
IV etap :
Wstawiłem w słoiku MD
200ml wody + 4 łyżeczki cukru+ drożdże 5g + 3 g pożywki.
Oto efekt :
Pozdrawiam Paweł
Postanowiłem przy okazji robienia w tym roku, kolejnych win, tym razem zimowych, zrobić prezentację fotograficzną:
Dzień I
Postanowiłem dzisiaj zrobić wino z pomarańcz.Przepis na wino zaczerpnięty został z strony http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm , i w moim przypadku było to :
1) 8kg pomarańcz Hiszpańskich, bez pestek
2) Balon 10l wraz z lejkiem i sitkiem do pozbycia się stałego miąższu pomarańczowego
3) 2kg cukru
4) 5L wody
5) MD( Drożdże Bayanus G-995 5g + 3g pożywki do drożdży winiarskich Activit)
I etap:
Wyciskanie soku, po odcedzeniu otrzymałem 3,5l
Sok ma 13 BLG
II etap:
Dodałem do soku Pektoenzym 2ml
III etap:
Dodałem 2kg cukru + 5 l wody
Sok ma 23BLG
Całość postoi 12h w balonie z zabezpieczonym wlotem[gazą jałową]
IV etap :
Wstawiłem w słoiku MD
200ml wody + 4 łyżeczki cukru+ drożdże 5g + 3 g pożywki.
Oto efekt :
Pozdrawiam Paweł