21-07-2012, 20:59
Drodzy forumowicze
Miało być wino porzeczkowe a rzeczywistość okazała się inna - babcia przeliczyła się mówiąc, że ma tyyyle porzeczki... trzeba było pokombinować by otrzymać pożądaną ilość owoców.
Dziś zostało nastawione do fermentacji w miazdze wino złożone z: 70% czerwona porzeczka, 15% czarna agrestoporzeczka, 10% agrestowe z malutkim dodatkiem porzeczki białej i kilkunastu wiśni
Celuję w 16% wino o objętości 15 litrów.
Zebrałem 6,9 kg owoców z czego zmiksowanego moszczu 5,65 litra. BLG moszczu wyniosło 16 - odliczając poprawkę na niecukry zostało 12.
Zaznaczam, że składniki i proporcje wziąłem z przepisu na wino porzeczkowe z winiarze.pl
Czyli według tego przepisu i korzystając ze sposobu obliczeń kolegi Dido powinienem w całej objętości moszczu mieć 0,71 kg cukru. Odejmując od potrzebnego na cały nastaw 3,75 kg cukru otrzymaną z wyliczeń ilość wychodzi na to, że powinienem dodać jeszcze 3,04 kg cukru. Dziś zagotowałem 2 litry wody z potrzebnych 7,5 litra z 0,8 kg cukru.
Posiadam ponad 30 litrowe wiadro, wyparzone wiadomo gdzie wlane są już składniki. Proszę o poradę czy wiaderko może być zamknięte (rurka fermentacyjna zainstalowana na górze) pokrywkę zdejmować będę oczywiście na mieszanie moszczu.
Fotorelacja z przebiegu będzie dodawana jeśli jesteście zainteresowani przebiegiem procesu tego wieloskładnikowego winka

Dziś zostało nastawione do fermentacji w miazdze wino złożone z: 70% czerwona porzeczka, 15% czarna agrestoporzeczka, 10% agrestowe z malutkim dodatkiem porzeczki białej i kilkunastu wiśni

Zebrałem 6,9 kg owoców z czego zmiksowanego moszczu 5,65 litra. BLG moszczu wyniosło 16 - odliczając poprawkę na niecukry zostało 12.
Zaznaczam, że składniki i proporcje wziąłem z przepisu na wino porzeczkowe z winiarze.pl

Posiadam ponad 30 litrowe wiadro, wyparzone wiadomo gdzie wlane są już składniki. Proszę o poradę czy wiaderko może być zamknięte (rurka fermentacyjna zainstalowana na górze) pokrywkę zdejmować będę oczywiście na mieszanie moszczu.
Fotorelacja z przebiegu będzie dodawana jeśli jesteście zainteresowani przebiegiem procesu tego wieloskładnikowego winka