22-07-2012, 15:21
Chciałbym zapytać czy po 5 dniach fermentacji burzliwej mozna jeszcze usunąć owoce? Jesłi tak - czy należy powotornie dodać drożdży?
Czarna porzeczka - sok w trakcie fermentacji
|
22-07-2012, 15:21
Chciałbym zapytać czy po 5 dniach fermentacji burzliwej mozna jeszcze usunąć owoce? Jesłi tak - czy należy powotornie dodać drożdży?
22-07-2012, 15:25
Witaj
Usunąć owoce można.Drożdży dodawać nie trzeba.Czy mierzyłeś początkowe Blg? pozdrawiam
22-07-2012, 15:44
Niestety Blg nie zmierzyłem...
Wogole trochę kłopot mam z tym nastawem...mając 15 litrowy balon dałem 6 kg owocow i 4 kg cukru i 6 litrow wody.Fermentacja ruszyła dobrze, wino bulgoce mocno, jednak owoce wypłynęły p[onad płyn i w bańce nie ma juz miejsca. Nie wiem teraz czy usunąć owoce i dodać wody - czy już zostawią jak jest do konca fermentacji.Poradź.. ![]()
22-07-2012, 16:18
Nie trzymaj owoców do końca fermentacji zwłaszcza w balonie i czarnej porzeczki.
Owoce usuń, wyciśnij i kierując się smakiem dodawaj cukru ewentualnie wody jak kwasowość Ci nie będzie odpowiadać. To tak w dużym uproszczeniu pozdrawiam
12-08-2012, 01:14
Tak można spokojnie, ja usunąłem po 3 dniach, początkowe blg dobrze jest znać kiedy to dodaje się cukru, ja kupiłem i nie żałuję - zdziwiłem się jak po 3 dniach połowe curku wciągneło.
Cukru dałeś sporo tzn całość ja dałbym połowę na wstępnej i drugą połowę po burzliwej przy korkowaniu rurką. Tylko nie dawaj więcej wody bo dałeś 50/50 woda owoce więc ubędzie mu smaku, to dobra proporcja pól na pól. Mam prawie podobny przepis tylko czerwonej z nutką czarnej u mnie już miesiąc albo lepiej. Będziesz zadowolony. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|