06-09-2012, 08:00
Chciałbym popełnić smorodziniak używając do niego miodu lipowo - gryczanego. Proszę podpowiedzcie czy to dobry pomysł.
Smorodziniak na miodzie lipowo - gryczanym.
|
06-09-2012, 08:00
Chciałbym popełnić smorodziniak używając do niego miodu lipowo - gryczanego. Proszę podpowiedzcie czy to dobry pomysł.
06-09-2012, 08:40
Pytanie jak bardzo gryczany jest ten miód. Jesli bardzo - może zdominować owoce, których w miodku po prostu nie będzie czuć (aczkolwiek czarna porzeczka to dość wyrazisty owoc).
Jesli zaś gryka nie dominuje zbyt wyraźnie - to nie ma przeszkód. Pozdrawiam MILBAS
06-09-2012, 08:42
Zrobienie każdego, jakiegokolwiek miodu pitnego to dobry pomysł. Czarna porzeczka i gryka to dobry pomysł ale musisz dobrze dobrać proporcje aby gryka nie zdominowała całości.
06-09-2012, 09:16
Super dzięki za sugestie. Czy jest możliwość mniej więcej określenia proporcji? Czy wszystko na czuja?
06-09-2012, 09:41
Znajdź sobie przepis na smorodiniaka/czarnoporzeczniaka - jest kilka na forum z tego co pamiętam.
Co do zasady nastaw powinien zawierać do 20-25% soku - i tyle (aczkoliwek zależy kto co lubi). A więc w uproszczeniu na 10 litrów masz: 3,3 litry miodu 4,6 litry wody 2,1 litry soku z czarnych porzeczek; Wyjdzie ci trójniak troszkę w stronę dwójniaka (bo sok też ma trochę cukru). Ostetczne proporcje zależą od "wyrazistości" miodu i owoców. Pozdrawiam MILBAS
06-09-2012, 09:45
To wiem
![]()
06-09-2012, 09:46
Ten miód nie zdominuje czarnej porzeczki, mam gdzieś w zasobach smorodiniaka z czystą gryką nawet i miód jest raczej fajnym tłem a nie dominantem. Może kiedyś odnajdę to się próbką podzielę ; )
06-09-2012, 09:50
Musiałeś
![]() ![]() ![]()
06-09-2012, 09:53
Jak grzeczny będziesz i miły to dostaniesz
![]()
06-09-2012, 09:55
Hahaha.. możemy wymienić się za maliniaka
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|