07-10-2012, 22:27
Parę fotek -może komuś się przyda , kto zaczyna przygodę z winem.
Mój nastaw w szklanym balonie/fermentatorze , do plastyku jakoś brak zaufania .
Owoce DR wcześniej zebrałem oczyściłem i zamroziłem , większość to
oraz sporadycznie ta
Owoce przed dodaniem do wody rozmroziłem - trwało to parę godzin
Do balona wlałem 7,5 litra wody
.
Rozpuściłem w nim cukier
2,1 kg około +/-
aby uzyskać 23Blg
[IMG]http://images40.fotosik.pl/1820/6a04b3a19bdf210cm.jpg[/bad img]
Po dodaniu owoców 5,5 kg stwierdziłem że mam sporo wolnego miejsca w balonie i dodałem 2,5 litra wody + cukier ze stężeniem 23 Blg .
[bad IMG]http://images48.fotosik.pl/436/83d71bf7fb7a2863m.jpg[/bad img]
[bad IMG]http://images47.fotosik.pl/1579/f613c9a59b98236dm.jpg[/bad img]
Obecny poziom w balonie .
[bad IMG]http://images41.fotosik.pl/1784/ef232c441cc67cdcm.jpg[/bad img]
Temperatura w balonie .
następnie dodałem
[bad IMG]http://images42.fotosik.pl/609/f4b50bc29c72ab6em.jpg[/bad img]
oraz
[bad IMG]http://images39.fotosik.pl/1780/8c027741aeb0750bm.jpg[/bad img]
Kwasek sobie w tej fazie odpuściłem , owoce nie były super dojrzałe , a kwasek zdążę dodać .
Pektol został dodany Pektoenzym
Cukru jako całkowitego nie obliczałem bo nie wiem w ile % będę celował .
Fermentować będę ok. 3 tygodni - balon przykryty gazą .
P.S
Niektóre fotki się nie otwierają , nie umiem sobie z tym problemem poradzić - może ktoś z modów naprawi ?
Dziękuję .
Mój nastaw w szklanym balonie/fermentatorze , do plastyku jakoś brak zaufania .
Owoce DR wcześniej zebrałem oczyściłem i zamroziłem , większość to
oraz sporadycznie ta
Owoce przed dodaniem do wody rozmroziłem - trwało to parę godzin
Do balona wlałem 7,5 litra wody
.
Rozpuściłem w nim cukier
2,1 kg około +/-
aby uzyskać 23Blg
[IMG]http://images40.fotosik.pl/1820/6a04b3a19bdf210cm.jpg[/bad img]
Po dodaniu owoców 5,5 kg stwierdziłem że mam sporo wolnego miejsca w balonie i dodałem 2,5 litra wody + cukier ze stężeniem 23 Blg .
[bad IMG]http://images48.fotosik.pl/436/83d71bf7fb7a2863m.jpg[/bad img]
[bad IMG]http://images47.fotosik.pl/1579/f613c9a59b98236dm.jpg[/bad img]
Obecny poziom w balonie .
[bad IMG]http://images41.fotosik.pl/1784/ef232c441cc67cdcm.jpg[/bad img]
Temperatura w balonie .
następnie dodałem
[bad IMG]http://images42.fotosik.pl/609/f4b50bc29c72ab6em.jpg[/bad img]
oraz
[bad IMG]http://images39.fotosik.pl/1780/8c027741aeb0750bm.jpg[/bad img]
Kwasek sobie w tej fazie odpuściłem , owoce nie były super dojrzałe , a kwasek zdążę dodać .
Pektol został dodany Pektoenzym
Cukru jako całkowitego nie obliczałem bo nie wiem w ile % będę celował .
Fermentować będę ok. 3 tygodni - balon przykryty gazą .
P.S
Niektóre fotki się nie otwierają , nie umiem sobie z tym problemem poradzić - może ktoś z modów naprawi ?
Dziękuję .