09-10-2012, 07:19
Czy zna ktoś przepis na zrobienie domowym sposobem likieru "Creme de cassis"?
Wiadomo likier ten ogólnie dostępny jest we Francji za około 4-6 Euro/0,7 l, jednak do Francji trochę daleko, więc sam chciałem zrobić.
Czy przepis opiera się na zrobieniu wina 15-16% z czarnej porzeczki a później dosłodzenia go do odpowiedniej słodyczy, czy jest inny?
Z tego co wiem, to bardzo mało wody daje się do nastawu, ale ile dokładnie to nie wiem.
Pozdrawiam
Wiadomo likier ten ogólnie dostępny jest we Francji za około 4-6 Euro/0,7 l, jednak do Francji trochę daleko, więc sam chciałem zrobić.
Czy przepis opiera się na zrobieniu wina 15-16% z czarnej porzeczki a później dosłodzenia go do odpowiedniej słodyczy, czy jest inny?
Z tego co wiem, to bardzo mało wody daje się do nastawu, ale ile dokładnie to nie wiem.
Pozdrawiam